Каква е връзката между рака на панкреаса и тютюнопушенето?

Отрицателните ефекти на цигарите върху здравето са добре известни, но много хора не осъзнават значителната връзка между рака на панкреаса и тютюнопушенето.

Пушенето на цигари може да има отрицателно въздействие върху вашето здраве. Няма как да го заобиколите – десетилетия изследвания показват, че пушенето засяга много повече от белите дробове.

Пушенето на цигари засяга почти всеки орган в тялото и панкреасът не е изключение. Ако пушите, рискът от рак на панкреаса е двойно на хората, които никога не са пушили.

Може ли пушенето на цигари да причини рак на панкреаса?

Приблизително 25% се смята, че ракът на панкреаса се причинява от пушенето на цигари.

Излагането в детството на пасивно пушене, употребата на пури и бездимен тютюн също могат да повишат риска.

Според проучване за рак на панкреаса от 2020 г. типът тютюн и характеристиките на навика наистина влияят върху шансовете ви за развитие на рак на панкреаса, но като цяло рискът остава по-висок за пушачите в сравнение с непушачите.

Пушенето на черни тютюневи изделия в сравнение с русите тютюневи изделия, вдишването в гърлото или гърдите (вместо само в устата) и използването на цигари без филтър са свързани с най-високия риск от рак на панкреаса в изследването.

Как пушенето причинява рак на панкреаса?

Вашият панкреас е орган, който има както екзокринни, така и ендокринни функции. Той помага за регулирането на потреблението на енергия и метаболизма и е отговорен за отделянето на важни храносмилателни ензими (екзокринна функция) и хормони (ендокринна функция) като инсулин и глюкагон.

Точната патология зад това как пушенето води до рак на панкреаса все още се дешифрира, но изследвания показва, че пушенето на цигари променя както функцията, така и структурата на панкреаса.

Канцерогените (причиняващи рак вещества в цигарите) могат да стимулират възпалителни процеси, анормален клетъчен растеж и фиброза.

Тези молекулярни промени в крайна сметка причиняват разширяването на жлезистите тъкани на панкреаса и различни клетъчни мутации, които прогресират до рак на панкреаса.

Приблизително 90% от рак на панкреаса са дуктални клетъчни аденокарциноми, които произхождат от тъканта на екзокринната панкреатична жлеза – тъканта, засегната основно от тютюнопушенето.

Ендокринна срещу екзокринна

Панкреасът е орган с ендокринни и екзокринни функции.

Ендокринните жлези отделят вещества директно в кръвния поток, докато екзокринните жлези доставят вещества през система от канали.

Беше ли Ви полезно?

Пушенето уврежда ли панкреаса?

Пушенето не само възпалява или влошава панкреаса. Промените на клетъчно ниво причиняват увреждане, което може да доведе до фиброза или белези на тъканта.

Въпреки че не всички настъпили щети ще прогресират до рак, промените в панкреаса могат да повлияят негативно на вашето здраве по други начини.

Пушенето Може да се наложи диабетогенен ефект върху панкреаса, например. Той може да потисне освобождаването на хормона инсулин и да увеличи експресията на глюкагон. Тези фактори могат да допринесат за системна непоносимост към глюкоза.

Освен рак, фиброза на панкреаса може да причини хроничен панкреатит, болезнено възпалително състояние на панкреаса, което може трайно да промени функцията и структурата на органа.

Как пушенето влияе върху смъртността от рак на панкреаса?

Тютюнопушенето не само увеличава риска от рак на панкреаса, но също така влияе върху нивото на смъртност.

А Анализ за 2017 г съобщават, че все още пушенето по време на диагностицирането на рак на панкреаса е свързано с по-ниски нива на преживяемост при рак на панкреаса в сравнение с никога непушачите и тези, които са се отказали от пушенето преди да бъдат диагностицирани.

Според мета-анализ от 2019 г. тютюнопушенето – минало или настояще – е свързано с повишен риск от смъртност от всякаква причина, когато живеете с рак на панкреаса.

Отказването на пушенето намалява ли риска от рак на панкреаса?

Вашият риск от рак на панкреаса започва да намалява, след като спрете да пушите.

Мета-анализ от 2018 г. установи, че рискът бързо намалява, след като се откажете, но са необходими до 20 години, за да се върнете към този на непушачите.

Какви са основните рискови фактори за рак на панкреаса?

Пушенето е контролируем рисков фактор за рак на панкреаса, което означава, че можете да го контролирате или да му влияете. Други контролируеми рискови фактори включват:

 • затлъстяване
 • диабет
 • химическо излагане
 • хроничен панкреатит
 • употреба на тютюн (не само цигари)
 • цироза на черния дроб

Не всеки рисков фактор може да бъде контролиран. Непроменимите характеристики, свързани с по-висок риск от рак на панкреаса, включват:

 • присвоен мъж при раждането
 • имащ a Helicobacter pylori инфекция
 • да сте на възраст над 45 години
 • роднина с диагноза рак на панкреаса
 • като афроамериканец
 • живеещи с определени наследствени генетични синдроми
 • хроничен генно-свързан панкреатит

Ограничен брой проучвания показват, че консумацията на алкохол, лошата диета и липсата на физическа активност също могат да допринесат за риска от рак на панкреаса, но са необходими повече изследвания в тези области.

Долен ред

Пушенето се счита за основен рисков фактор за рак на панкреаса. Това може да удвои риска от този вид злокачествено заболяване и може да допринесе за по-лоши резултати след поставяне на диагнозата.

Пушенето обаче е контролируем рисков фактор. Ако спрете да пушите, рискът от рак на панкреаса започва да намалява. Колкото по-скоро спрете, толкова по-скоро можете да достигнете границата от 20 години, при която рискът ви вероятно ще се върне към този на непушачите.

Не всеки, който пуши, ще развие рак на панкреаса, но тютюнопушенето все пак може да причини големи, вероятно необратими, увреждания на панкреаса.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss