Каква е връзката между естрогена и остеопорозата?

Естрогенът играе защитна роля за здравето на костите. Когато нивата на естроген намаляват, например след менопауза, рискът от остеопороза и загуба на костна маса се повишава. Има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска.

Жени, които правят йога в задния двор.
Маскот/Гети изображения

Естрогенът е хормон, който играе роля в няколко различни функции, включително работата на остеобластите, клетките, които регулират костното ремоделиране. По време на менопаузата нивата на естроген спадат значително. Това се отразява неблагоприятно на остеобластите и води до голям дисбаланс в процесите на костно ремоделиране.

Когато остеобластите не произвеждат толкова много нова костна тъкан, колкото преди, това води до отслабване на костите ви и води до остеопороза.

Думата остеопороза означава пореста кост. Вътрешно костите имат структура, подобна на пчелна пита, което им помага да бъдат здрави, но и леки. При остеопорозата „дупките“ в костите стават по-големи и костите ви губят плътност. Това отслабва костната ви структура и увеличава вероятността от счупване.

Тази статия ще разгледа ефектите на естрогена върху здравето на костите, ще ви помогне да оцените риска от постменопаузална остеопороза и ще разгледа стратегиите за лечение и превенция като естрогенна заместителна терапия.

Естроген и здраве на костите

Естрогенът обикновено е най-разпространеният полов хормон в женското тяло. Той изпълнява много функции, включително поддържането на здрави кости.

Здравата кост е в постоянно състояние на ремоделиране. Вашето тяло реабсорбира старите костни клетки и след това произвежда нови костни клетки, за да ги замени. Този баланс между загубата на стара кост и създаването на нова кост е много важен. Когато тялото ви не може да произведе достатъчно нова кост, за да балансира мащаба, това води до загуба на костна маса и остеопороза.

Естрогенът играе важна роля в процеса на костно ремоделиране. Клетките, наречени остеокласти, са отговорни за реабсорбирането на старата кост, а клетките, наречени остеобласти, помагат за създаването на нова кост. Когато нивата на естроген спаднат, вашите остеобласти произвеждат по-малко нова кост, отколкото преди.

Изследователи все още не знам точно защо естрогенът е толкова важен за процеса на костно ремоделиране. Те вярват, че няколко молекулярни фактора могат да бъдат в играта. Те могат да включват:

 • как естрогенът сигнализира и се свързва с костните клетки
 • как естрогенът насърчава стволовите клетки да образуват остеобласти
 • Имунен отговор, включващ активиране на Т-клетките

Ниски нива на естроген и загуба на костна маса

Най-честата причина за ниски нива на естроген е менопаузата. Обикновено менопаузата настъпва като естествена част от стареенето, след като някой е имал последната си менструация. Но менопаузата може да настъпи и след определени операции, състояния и лечения, които засягат яйчниците.

Перименопаузата е преходен период от време преди менопаузата, който обикновено продължава около 4 години.

Като цяло нивата на естроген намаляват по време на перименопаузата, но нивата също се колебаят през това време. Това означава, че нивата ви на естроген могат да се покачват и намаляват за известно време. Но с наближаването на менопаузата, нивата на естроген ще спадат постоянно.

Вашата костна маса ще започне да намалява много преди да достигнете менопаузата. Пиковата костна маса обикновено се случва през третото ви десетилетие. Вашата костна маса може да се влоши по-бързо по време на перименопаузата, което води до по-ниска костна плътност и по-висок риск от фрактури. Но след менопаузата повечето хора наблюдават най-рязък спад в костната плътност.

Ако костите ви загубят достатъчно плътност, ще развиете остеопороза.

Кой е изложен на риск от постменопаузална остеопороза?

В САЩ, 10 милиона хората живеят с остеопороза. Жените отчитат 80% от диагнози и състоянието засяга около 1 на 4 жени на възраст 65 или повече години. Като цяло рискът от остеопороза нараства с възрастта. относно 1 към 3 жените ще счупят кост поради остеопороза през целия си живот.

Има няколко причини, поради които жените са по-склонни към остеопороза, включително:

 • рязък спад на естрогена по време на менопаузата, причиняващ загуба на костна маса
 • обикновено с по-малки и по-тънки кости
 • по-висок процент на непоносимост към лактоза, което затруднява получаването на достатъчно калций

Докато някои фактори са извън вашия контрол, други могат да бъдат повлияни. Честите рискови фактори за остеопороза включват:

 • получаване на достатъчно калций и витамин D чрез добавки
 • получаване на достатъчно физическа активност и упражнения
 • не пуши
 • ограничаване на приема на алкохол

Трябва ли да приемате естроген за остеопороза?

В наши дни има алтернативни възможности за предотвратяване на костна загуба, така че естрогенната терапия обикновено не е първият избор за лечение на костна загуба.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) препоръчваше естрогенна терапия, наричана още хормонозаместителна терапия (ХЗТ), за лечение на остеопороза. След това те отмениха препоръките си поради опасения за потенциални рискове за здравето, свързани с това лечение.

Рисковете от ХЗТ могат да включват:

 • сърдечен удар
 • удар
 • кръвни съсиреци
 • рак на гърдата

Медикаментите, наречени селективни модулатори на естрогенните рецептори (SERM), се използват все повече като по-безопасна алтернатива на ХЗТ. SERM въздействат на естрогенните рецептори в тялото ви, за да блокират или насърчават тяхната работа. В случай на кост, те или ще насърчат, или ще попречат на работата на остеобластите и остеокластите при изграждането и реабсорбирането на костта.

Предотвратяване на постменопаузална остеопороза

Воденето на здравословен начин на живот може да ви помогне да поддържате по-здрави кости след менопаузата.

Упражнение

Упражнения за съпротива, като вдигане на тежести или упражнения за носене на тежести, които ви карат да се съпротивлявате на гравитацията, помагат за изграждането, поддържането и предотвратяването на загуба на костна маса. Упражненията за носене на тежести могат да включват:

 • ходене
 • туризъм
 • джогинг
 • тенис
 • танцуване

Ако имате остеопороза, избягвайте упражнения с голямо натоварване, за да намалите риска от счупване на кост.

Намалете консумацията на алкохол

Въпреки че изследователите все още не са ясни за ефектите от леко до умерено пиене, някои изследвания показват, че тежката употреба на алкохол увеличава риска от остеопороза. Алкохолът пречи на способността на тялото да абсорбира хранителни вещества, калций и витамин D, които са критични за здравето на костите.

Спри да пушиш

Не е ясно дали връзката между тютюнопушенето и остеопорозата се дължи на тютюнопушенето или други рискови фактори, свързани с тютюнопушенето. Хората, които пушат, обикновено имат няколко други рискови фактора, които увеличават шансовете им за развитие на заболяването. Спирането на пушенето може да премахне тези рискови фактори.

Добавки

Калцият и витамин D допринасят за здравите кости. Получаването на достатъчно калций и витамин D чрез вашата диета или други източници може да стане по-трудно, ако имате непоносимост към лактоза или избягвате слънцето. Калциевите добавки крият рискове, така че е важно да говорите с лекар относно добавянето на добавки към вашата диета.

Ключови изводи

Естрогенът е жизненоважен хормон в женското тяло. Той допринася за работата на остеобластите и остеокластите, които непрекъснато ремоделират костите, за да ги поддържат здрави.

Когато жените достигнат перименопаузата, техните нива на естроген намаляват естествено. Това позволява костна реабсорбция, но не и регенерация. Резултатът е по-слаби, по-малко плътни кости, които могат по-лесно да се счупят и счупят.

Медикаментите, наречени SERM, се използват все повече като лечение на остеопороза. Някои избори на начин на живот също могат да помогнат за защита на вашите кости.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss