Каква е връзката между астмата и белодробната хипертония?

Астмата и белодробната хипертония са различни състояния, които се нуждаят от различно лечение. Но тъй като те споделят някои симптоми, като дискомфорт в гърдите и недостиг на въздух, погрешната диагноза е често срещана.

Астмата и белодробната хипертония (PH) засягат белите дробове, макар и по различни начини. Въпреки че споделят някои симптоми, те също имат няколко отличителни симптома. Също така е възможно да имате астма и PH едновременно.

Прочетете, за да научите повече за астмата и PH, включително техните прилики, разлики, възможни връзки и цялостна перспектива.

Каква е разликата между астма и белодробна хипертония?

Астмата и PH засягат белите дробове, но го правят по различни начини.

Астмата засяга бронхиалните тръби или дихателните пътища в белите дробове, което ги прави възпалени. Както острото, така и хроничното възпаление може да доведе до свиване на дихателните пътища, причинявайки класически симптоми като кашлица и хрипове.

PH е вид високо кръвно налягане (хипертония), което засяга кръвоносните съдове между белите дробове и сърцето. За разлика от астмата, която засяга дихателните пътища, PH засяга артериите в белите дробове. Налягането може да се натрупа и да причини свиване на тези кръвоносни съдове, което води до ниски нива на кислород в кръвта в тялото ви.

Въпреки че хриповете и кашлицата са свързани с астма, PH е по-вероятно да причини умора и световъртеж. И двете могат да причинят задух и болка в гърдите.

Астмата е изключително често срещана, засягаща около 7,7% на хора в Съединените щати. PH е относително рядък, въпреки че експертите може да подценят точната му честота.

Има ли връзка между астмата и белодробната хипертония?

Има пет „групи“ или основни причини за PH. Белодробни заболявания, ниски нива на кислород в тялото (хипоксия) и обструктивна сънна апнея са включени в група 3. Астмата е едно възможно причина за хипоксия, тъй като може да предизвика периоди на хиповентилация.

Все пак няма окончателна връзка между астмата и PH. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали хората с астма имат по-голям шанс да развият PH.

Възможно ли е да се сбъркат астмата и белодробната хипертония една с друга?

Възможно е да сбъркате PH и астма една за друга поради сходните им симптоми. Всяко състояние може да причини симптоми, свързани с белите дробове, като дискомфорт в гърдите и задух.

Въпреки това, при астма е по-вероятно да изпитате повече затруднения, свързани с дишането, като кашлица и хрипове. Това се дължи на прякото влияние на астмата върху дихателните пътища.

PH, от друга страна, може да причини други признаци и симптоми в цялото тяло поради повишено артериално налягане в белите дробове и произтичащ от това нисък кислород в кръвта (хипоксемия). За разлика от хората с астма, хората с PH могат да получат:

 • световъртеж
 • умора
 • припадък
 • подуване на ръцете, краката и глезените (оток)
 • сърцебиене
 • Феноменът на Рейно

Експертите също смятат че лекарите може да не диагностицират PH поради симптоми, които биха могли да объркат с астма или тревожност. Такива погрешни диагнози могат да попречат на хората да получат необходимото лечение за предотвратяване на сърдечна недостатъчност и други животозастрашаващи усложнения.

Как лекарите лекуват астма и белодробна хипертония?

Въпреки че белодробните заболявания могат да повишат вероятността от развитие на PH при някои хора, астмата и PH са отделни състояния, които се нуждаят от различни лечения.

Лечението на астма помага за намаляване на симптомите и основното възпаление. Примерите включват:

 • лекарства за дългосрочен контрол
 • инхалаторни кортикостероиди
 • спасителни инхалатори

Лечението с PH се фокусира върху забавяне на прогресията на заболяването и подобряване на цялостното ви качество на живот. Това може да включва инхалаторни или перорални лекарства за разширяване на кръвоносните съдове, като например:

 • инхибитори на фосфодиестераза
 • диуретици
 • антикоагуланти
 • кислородна терапия

За разлика от астмата, тежкото лечение на PH може да включва белодробна трансплантация. Лекарят може също да препоръча сърдечна трансплантация в случаи на значително увреждане на дясната страна на сърцето ви.

Как се различават перспективите за хората с астма спрямо белодробна хипертония?

Астмата е състояние през целия живот, което изисква комбинация от управление, избягване на задействане и лечение.

От друга страна, PH може да бъде фатално, особено без навременна диагноза и лечение. Важно е да се свържете с лекар, ако изпитвате някакви възможни признаци и симптоми на това състояние. Най-добре е да не приемате, че симптомите ви са от астма, тъй като това може да забави необходимото лечение.

Без лечение, PH постепенно отслабва артериите в белите дробове, причинявайки повишено белодробно налягане. Тези ефекти карат сърцето ви да работи по-усилено, като в крайна сметка увеличават вероятността от дясно сърдечно заболяване и сърдечна недостатъчност.

Често задавани въпроси

Помислете за следните често задавани въпроси относно астмата и PH. Може да пожелаете да ги обсъдите допълнително с лекар, ако имате едно или и двете от тези състояния.

Албутеролът помага ли при белодробна хипертония?

Албутеролът е обичайно лечение на астма. Това е бронходилататор, което означава, че разширява дихателните пътища. Бронходилататори като албутерол не са лечение от първа линия за PH.

Въпреки това продължават изследвания относно използването на албутерол за подпомагане на стягането в гърдите и проблемите с дишането, свързани с PH.

Как астмата влияе върху белодробното налягане?

PH може да повиши кръвното налягане в артериите на белите дробове. Астмата не причинява същия тип налягане.

Астмата обаче може да причиняват болка в гърдите и стягане, което може да се почувства като натиск в белите дробове. За разлика от PH, астмата причинява дискомфорт в гърдите поради възпаление на дихателните пътища и хронична кашлица.

Какви белодробни заболявания причиняват белодробна хипертония?

Не всички случаи на PH се дължат на белодробно заболяване. Но някои белодробни заболявания, включително хронична обструктивна белодробна болест, белодробна фиброза и емфизем, могат да бъдат причина. Астмата може също да допринесе за PH, тъй като може да причини хипоксия или липса на кислород в тъканите на тялото ви.

Лекарите класифицират PH поради хронични белодробни заболявания като група 3 PH.

Астмата е хронично заболяване на белите дробове, което засяга дихателните пътища. PH е отделно състояние, което засяга белите дробове и сърцето. Тъй като имат общи симптоми, възможно е да ги сбъркате един с друг, което понякога води до погрешна диагноза и забавено лечение.

Ако имате някакви симптоми на някое от двете състояния, важно е да се свържете с лекар за бърза и точна диагноза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss