Инхибитори на протонната помпа

Лечението на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) обикновено се състои от три етапа. Първите два етапа включват прием на лекарства и промени в диетата и начина на живот. Третият етап е операция. Хирургията обикновено се използва само в краен случай в много тежки случаи на ГЕРБ, които включват усложнения.

Повечето хора ще се възползват от лечението на първи етап, като коригират как, кога и какво ядат. Само корекциите на диетата и начина на живот може да не са ефективни за някои. В тези случаи лекарите могат да препоръчат използването на лекарства, които забавят или спират производството на киселина в стомаха.

Инхибиторите на протонната помпа (ИПП) са един вид лекарства, които могат да се използват за намаляване на стомашната киселина и облекчаване на симптомите на ГЕРБ. Други лекарства, които могат да лекуват излишната стомашна киселина, включват блокери на Н2 рецептори, като фамотидин (Pepcid AC) и циметидин (Tagamet). Въпреки това, ИПП обикновено са по -ефективни от блокерите на Н2 рецепторите и могат да облекчат симптомите при повечето хора с ГЕРБ.

Как действат инхибиторите на протонната помпа?

ИПП работят чрез блокиране и намаляване на производството на стомашна киселина. Това дава време на всяка повредена тъкан на хранопровода да се излекува. ИПП също помагат за предотвратяване на киселини, усещането за парене, което често придружава ГЕРБ. ИПП са едно от най -мощните лекарства за облекчаване на симптомите на ГЕРБ, тъй като дори малко количество киселина може да причини значителни симптоми.

ИПП помагат за намаляване на стомашната киселина за период от четири до 12 седмици. Този период от време позволява правилното заздравяване на тъканта на хранопровода. PPI може да отнеме повече време, за да облекчи симптомите, отколкото блокера на Н2 рецептора, който обикновено започва да намалява стомашната киселина в рамките на един час. Въпреки това, облекчаването на симптомите от ИПП обикновено ще продължи по -дълго. Така че PPI лекарствата са най -подходящи за тези с ГЕРБ.

Има ли различни видове инхибитори на протонната помпа?

ИПП се предлагат както без рецепта, така и по рецепта. ИПП без рецепта включват:

 • лансопразол (Prevacid 24 HR)
 • омепразол (Prilosec)
 • езомепразол (Nexium)

Лансопразол и омепразол също се предлагат по рецепта, както и следните ИПП:

 • дексланзопразол (Dexilant, Kapidex)
 • пантопразол натрий (Protonix)
 • рабепразол натрий (Aciphex)

Друго лекарство с рецепта, известно като Vimovo, също се предлага за лечение на ГЕРБ. Съдържа комбинация от езомепразол и напроксен.

Изглежда, че ИПП за рецепта и без рецепта работят еднакво добре за предотвратяване на симптомите на ГЕРБ.

Говорете с Вашия лекар, ако симптомите на ГЕРБ не се подобрят с ИПП без рецепта или с рецепта в рамките на няколко седмици. Възможно е да имате Helicobacter pylori (H. pylori) бактериална инфекция. Този вид инфекция изисква по -сложно лечение. Инфекцията обаче не винаги причинява симптоми. Когато симптомите се развият, те са много подобни на симптомите на ГЕРБ. Това затруднява разграничаването на двете условия. Симптоми на H. pylori инфекцията може да включва:

 • гадене
 • често оригване
 • загуба на апетит
 • подуване на корема

Ако Вашият лекар подозира, че имате H. pylori инфекция, те ще проведат различни тестове, за да потвърдят диагнозата. След това те ще определят ефективен план за лечение.

Какви са рисковете от използването на инхибитори на протонната помпа?

ИПП традиционно се считат за безопасни и добре поносими лекарства. Изследванията обаче показват, че някои рискове могат да бъдат свързани с продължителната употреба на тези лекарства.

Скорошно проучване установи, че хората, които използват PPI ​​дългосрочно, имат по-малко разнообразие в чревните си бактерии. Тази липса на разнообразие ги излага на повишен риск от инфекции, костни фрактури и недостиг на витамини и минерали. Червата ви съдържат трилиони бактерии. Докато някои от тези бактерии са „лоши“, повечето от тях са безвредни и помагат във всичко – от храносмилането до стабилизирането на настроението. ИПП могат да нарушат баланса на бактериите с течение на времето, причинявайки „лошите“ бактерии да изпреварят „добрите“ бактерии. Това може да доведе до заболяване.

Освен това Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде a съобщение за обществена безопасност през 2011 г., според която дългосрочната употреба на рецепта PPI може да бъде свързана с ниски нива на магнезий. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително мускулни спазми, неравномерен сърдечен ритъм и конвулсии. В около 25 процента от случаите, които FDA прегледа, само добавянето на магнезий не подобри ниските нива на магнезий в серума. В резултат на това ИПП трябваше да бъдат прекратени.

И все пак FDA подчертава, че има малък риск от развитие на ниски нива на магнезий, когато се използват ИПП без рецепта според указанията. За разлика от ИПП с рецепта, версиите без рецепта се продават на по-ниски дози. Те също така обикновено са предназначени за двуседмичен курс на лечение не повече от три пъти годишно.

Въпреки потенциалните странични ефекти, ИПП обикновено са много ефективно лечение за ГЕРБ. Вие и Вашият лекар можете да обсъдите потенциалните рискове и да определите дали ИПП са най -добрият вариант за Вас.

Следващи стъпки

Когато спрете приема на ИПП, може да усетите увеличаване на производството на киселина. Това увеличение може да продължи няколко месеца. Вашият лекар може постепенно да Ви откаже от тези лекарства, за да предотврати това да се случи. Те могат също така да препоръчат да предприемете следните стъпки, за да намалите дискомфорта си от симптомите на ГЕРБ:

 • яде по -малки порции
 • консумират по -малко мазнини
 • избягване на лягане поне два часа след хранене
 • избягване на закуски преди лягане
 • носещи широки дрехи
 • повдигане на главата на леглото около шест инча
 • избягване на алкохол, тютюн и храни, които предизвикват симптоми

Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да спрете приема на предписани лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss