Инхибитори на интеграза за ХИВ

Инхибитори на ХИВ и интеграза

Инхибиторите на интеграза са вид антиретровирусна терапия, която е напреднала дълъг път за кратко време. Поради този напредък ХИВ сега е лечима болест за повечето хора.

Ето един задълбочен поглед върху това как ХИВ заразява тялото, как инхибиторите на интеграза управляват инфекцията и как доставчиците на здравни услуги измерват колко ефективни са тези лекарства.

Разбиране на ХИВ инфекцията

Инхибиторите на интеграза влияят върху начина, по който ХИВ работи в тялото. За да разберем по-добре, нека проучим ХИВ инфекцията от самото начало.

ХИВ се предава между хората чрез обмен на телесни течности, като кръв, сперма, ректални и вагинални течности и майчино мляко. Не се предава чрез слюнката.

След като вирусът е в тялото, ХИВ атакува определени бели кръвни клетки, наречени CD4 клетки или Т клетки. Това са клетките, които казват на имунната система да атакува вредни организми като вируси и бактерии. ХИВ се вмъква в тези Т клетки и поема контрола над тях.

ХИВ прави това, като произвежда ензим, наречен интеграза. Интегразата позволява на ДНК на вируса да се слее с ДНК на Т клетките. Тогава ХИВ може да контролира какво правят клетките. Без лечение, ХИВ може евентуално да поеме твърде много Т-клетки.

Ако това се случи, Т-клетките вече не могат да сигнализират на имунната система да се бори с определени инфекции и други заболявания, включително рак.

Относно инхибиторите на интеграза

Инхибиторите на интеграза разчитат на факта, че ХИВ се нуждае от интеграза, за да се репликира. Тези лекарства спират ХИВ да не може да произвежда интеграза. Без помощта на този ензим ХИВ не може да поеме Т-клетките, за да се копира.

С комбинация от други лекарства за ХИВ, интегразните инхибитори могат да помогнат за поддържане на ХИВ под контрол.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри употребата на инхибитори на интеграза през 2007 г. Инхибиторите на интеграза, които в момента са на пазара, включват:

 • ралтегравир (Isentress)
 • долутегравир (Tivicay)
 • елвитегравир (предлага се в комбинация с други лекарства; вече не се предлага самостоятелно)
 • биктегравир (предлага се в комбинация с други лекарства; не се предлага самостоятелно)

Долутегравир и елвитегравир се предлагат в следните комбинирани лекарства:

 • Genvoya (елвитегравир, емтрицитабин, тенофовир алафенамид фумарат, кобицистат)
 • Stribild (елвитегравир, емтрицитабин, тенофовир дизопроксил фумарат, кобицистат)
 • Triumeq (долутагравир, абакавир, ламивудин)
 • Juluca (долутегравир, рилпивирин)
 • Biktarvy (биктегравир, емтрицитабин, тенофовир алафенамид фумарат)

Инхибиторите на интеграза често се използват като първоначални лекарства за лечение на ХИВ. Обикновено те се използват с други лекарства, често в едно комбинирано хапче.

Другите лекарства в тези комбинирани хапчета помагат да се пречи на други начини, по които ХИВ действа. Комбинираното действие на тези лекарства в този режим на прием на една таблетка помага за спиране на ХИВ чрез много различни начини наведнъж.

Потенциални странични ефекти

Инхибиторите на интеграза имат по-малко странични ефекти от другите лекарства за ХИВ, тъй като действат върху самия вирус, а не върху клетките, които ХИВ инфектира. Най-честите нежелани реакции при инхибитори на интеграза включват:

 • диария
 • гадене
 • умора
 • главоболие
 • безсъние
 • световъртеж

Рядко някои хора изпитват по-сериозни странични ефекти. Те могат да включват тежки кожни реакции и широко разпространено възпаление.

Ако човек, приемащ инхибитор на интеграза, започне да има неприятни странични ефекти, той не трябва да спира да приема лекарството, без първо да говори със своя доставчик на здравни услуги.

Спирането или смяната на антиретровирусни лекарства може да причини повече вреда, отколкото полза. Лекарствата могат да станат по-малко ефективни или вирусът да стане напълно резистентен към лекарствата. Това означава, че лекарствата вече няма да работят за лечение на вируса.

Хората с ХИВ трябва да се консултират със своя доставчик на здравни услуги относно други опции за лекарства, преди да спрат или променят схемата на лечение. Доставчикът може да е в състояние да предложи различна опция.

Измерване на отговора към терапията

По време на лечението на ХИВ доставчикът на здравни услуги ще провежда кръвни изследвания от време на време, обикновено на всеки три до шест месеца.

Две специфични измервания им помагат да разберат как инхибиторите на интеграза в тялото работят, за да поддържат ХИВ инфекцията под контрол. Тези измервания са вирусен товар и брой Т клетки.

Вирусен товар

Вирусният товар е количеството ХИВ в дадена кръвна проба. Доставчик на здравни услуги изпраща кръвната проба в лаборатория, където измерва колко копия на ХИВ има в 1 милилитър от пробата. Колкото по-нисък е вирусният товар, толкова по-малко ХИВ в тялото.

Неоткриваем вирусен товар е, когато копията на ХИВ в кръвната проба са по-малко от най-малкото количество, което лабораторният тест може да открие. Неоткриваем вирусен товар обаче не означава, че вирусът е излекуван. ХИВ все още може да съществува в телесните течности, така че човек с неоткриваем вирусен товар все още ще трябва да продължи лечението на ХИВ.

Брой на Т клетките

Броят на АТ клетките измерва броя на Т клетките в кръвта. Това е общ начин за наблюдение на имунната система. Най-общо казано, колкото повече Т-клетки в тялото, толкова повече защита има тялото срещу инфекции.

Важно нещо, което трябва да запомните, е, че броят на Т-клетките в тялото постоянно се променя. Това важи за всички, дори и за хора без ХИВ.

Наличието на малко по-ниски нива на Т клетки при един резултат от теста не означава непременно, че лекарствата за ХИВ не работят. Болест, ваксинации, умора, стрес и дори времето на деня могат да повлияят на броя на Т-клетките.

Съвет на фармацевт

Инхибиторите на интеграза трябва да останат на постоянно ниво в тялото, за да бъдат най-ефективни. За да се гарантира, че лекарството работи най-добре, хората с ХИВ трябва:

 • Вземете инхибитора на интеграза точно както е предписано от техния доставчик на здравни услуги.
 • Получете одобрението на техния доставчик на здравни услуги, преди да приемете инхибитор на интеграза с друго лекарство. Други лекарства могат да повлияят на действието на лекарствата за ХИВ. Те включват лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, като калций, алуминиево-магнезиеви антиациди и желязо, както и витамини и добавки.

Когато се приемат както е предписано, инхибиторите на интеграза може да са в състояние да осигурят ефективно, дългосрочно управление на ХИВ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss