Информираност за деменцията през юни чрез Алцхаймер & Месец на осведомеността за мозъка

Юни е месецът на осведомеността за болестта на Алцхаймер и мозъка, време за хората в Съединените щати да признаят хората, живеещи с болестта на Алцхаймер и деменция, и да покажат своята подкрепа.

възрастна жена поздравява някого и се държи за ръце
PIKSEL/Гети изображения

Всеки юни Асоциацията на Алцхаймер спонсорира Месеца на осведомеността за Алцхаймер и мозъка, за да повиши осведомеността за различни видове деменция. Време е да помогнем за разпознаването на 55-те милиона души, живеещи с болестта на Алцхаймер или друга деменция по света, и на онези, които им осигуряват подкрепа и грижи.

Асоциацията на Алцхаймер ви насърчава да покажете своята подкрепа, като носите лилаво през месец юни и да предприемете действия за повишаване на осведомеността за болестта на Алцхаймер и други деменции.

Какво представлява Месецът за осведоменост за Алцхаймер и мозъка?

Юни е месец на осведоменост за Алцхаймер и мозъка, спонсориран от Асоциацията на Алцхаймер. Време е да повишите осведомеността за деменцията, да покажете подкрепа и да разкажете своята история.

Как да покажете своята подкрепа

Има три чудесни начина да се включите и да покажете подкрепата си за хората с Алцхаймер и други деменции:

Станете лилави

Носете лилаво, за да покажете подкрепата си за хората с Алцхаймер и други деменции. Между 1 юни и 30 юни носете лилавото си и публикувайте снимки. Много знаменитости стават лилави, за да покажат подкрепа за своите общности и близки, засегнати от Алцхаймер и други видове деменция.

Споделете своята история

Използвайте #ENDALZ в социалните си медии, за да споделите вашата история или историите на тези, които обичате, засегнати от Алцхаймер и други деменции.

Поемам инициатива

Поемете предизвикателството Go Purple, като се присъедините към Facebook групата на Асоциацията на Алцхаймер за Алцхаймер и месеца на осведомеността за мозъка. Участвайте в разходка за прекратяване на болестта на Алцхаймер близо до вас или дарете на любимите си благотворителни организации за Алцхаймер и деменция, като например:

 • Асоциация на Алцхаймер
 • Американско общество за деменция
 • Фондация Алцхаймер на Америка
 • Асоциацията за фронтотемпорална дегенерация

Факти за Алцхаймер и други мозъчни заболявания

 • Според Alzheimer’s Disease International на всеки 3 секунди някой в ​​света развива деменция.
 • Близо три четвърти от хората, живеещи с деменция, никога не са получавали официални диагнози.
 • Деменцията е не е неизбежно. Не е необходимо да е част от здравословното остаряване. С напредване на възрастта хората обикновено си спомнят знанията и опита, които са изградили през годините, по-стари спомени и език.
 • САЩ се нуждаят от повече гериатри – лекари, специализирани в грижите за възрастни хора. Експертите изчисляват, че до 2050 г. само в САЩ ще трябва да има близо три пъти повече от тези лекари, отколкото имаме сега.
Беше ли Ви полезно?

10 признака на Алцхаймер и други деменции

Хората с вид деменция може да имат по-предизвикателни житейски преживявания от тези без това състояние. Някои примери за предизвикателства по-долу могат да покажат ранните признаци на деменция:

 1. Естествено е понякога да забравяте неща, но при хора с деменция забравянето има тенденция да се случва по-често, което се отразява на начина, по който извършват ежедневните си дейности. Например, те могат да се повтарят често, да забравят важни събития или да се нуждаят от повече напомняния, като списъци и лепкави бележки.
 2. На човек с деменция може да му е по-трудно да изпълнява типични ежедневни задачи, като готвене за себе си, шофиране до познати места или използване на телефона си.
 3. Наличието на деменция може да затрудни човек да изпълнява задачи, които включват планиране или решаване на проблеми, като плащане на сметки или следване на рецепти, които е готвил много пъти.
 4. Някой с деменция може да се спъне и да падне по-често от обикновено, защото му е по-трудно да преценява разстоянията. Те могат също така да разливат неща по-често и да намират пространствените или визуалните задачи за по-предизвикателни от някой без деменция.
 5. Обичайно е да губите представа за времето от време на време или да изпитвате случайно объркване относно времената или местата, но тези преживявания обикновено се случват по-често при деменция.
 6. Наличието на деменция може да направи по-трудно за човек да проследи стъпките си или да си спомни предишни местоположения, ако загуби нещо.
 7. Ефектите на паметта, дължащи се на деменция, могат да причинят затруднения с думите — говорене или писане — като по-трудно припомняне на дума за ежедневен предмет или следене на разговор.
 8. Човек с деменция може да открие, че е станал по-страшен или подозрителен или че се разстройва в обичайни ситуации. Хората около индивида може да почувстват, че личността му се променя.
 9. Някой с деменция може да се сблъсква с измами по-често или с предизвикателства в преценката, когато управлява пари, грижи се за своя домашен любимец или поддържа лична хигиена.
 10. Човек с деменция може да се оттегли от социални дейности като ходене на църква, посещение на приятели или други дейности, които някога са му харесвали.

Видове деменция

Деменцията е общ термин, използван за описание на промени в мозъка, които засягат основно паметта, езика и способността ви да мислите. Въпреки че има много видове деменция, повече от 100 според някои оценки, ето четирите най-често срещани вида:

 • Болест на Алцхаймер
 • фронтотемпорална деменция
 • Деменция с телца на Леви
 • съдова деменция

Всеки тип включва симптоми на деменция, но всеки има уникална причина.

За вкъщи

Юни е месецът на осведомеността за Алцхаймер и мозъка на Асоциацията на Алцхаймер.

За да повишите осведомеността за болестта на Алцхаймер и други видове деменция, можете да носите лилаво, цветът на осъзнаването на Алцхаймер, да използвате #ENDALZ, когато споделяте историите си в социалните медии, и да помогнете за набирането на пари, като дарите или участвате в събития като разходка за прекратяване на болестта на Алцхаймер във вашия район.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss