Инфекция с RSV (респираторен синцитиален вирус)

респираторен синцитиален вирус

Респираторно -синцитиалният вирус или RSV е често срещан вирус, който може да засегне хора от всички възрасти. Инфекцията е по -честа при деца и кърмачета. За много възрастни и здрави деца инфекцията с RSV причинява симптоми, подобни на тези при настинка. При кърмачета обаче RSV може да бъде по -сериозно.

Инфекцията обикновено не причинява сериозни увреждания, но може да доведе до сериозни белодробни усложнения.

RSV е един от най -често срещаните вируси, причиняващи инфекции на белите дробове и дихателните пътища при кърмачета и малки деца. Данни от Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показват, че всяка година в САЩ над 57 000 деца на възраст под 5 години са хоспитализирани с RSV инфекции.

CDC споменава също, че вирусът е сезонен и най -често се наблюдава от септември до май.

Рискови фактори за сериозна инфекция с RSV

Някои хора са изложени на по -висок риск от развитие на сериозна инфекция с RSV. Тези лица включват:

 • недоносени бебета
 • тези с отслабена имунна система
 • деца със сърдечни или белодробни заболявания
 • тези, които живеят в претъпкани условия
 • деца, посещаващи дневни грижи
 • възрастни над 65 години

Какви са симптомите на RSV?

В зависимост от възрастта ви, симптомите и вида на инфекцията с RSV могат да варират. Обикновено те изплуват в рамките на четири до шест дни от заразяването. По -възрастните хора имат леки симптоми като задръствания или треска. Децата под 1 -годишна възраст проявяват най -силните симптоми.

Честите симптоми на RSV инфекция както за възрастни, така и за деца включват:

 • треска
 • задръствания
 • кашлица

По -рядко срещаните симптоми включват:

 • хрипове
 • затруднено, кратко или бързо дишане
 • синкава кожа
 • раздразнителност, неразположение или затруднено дишане при кърмачета

Обикновено те се наблюдават само при по -тежки инфекции, като бронхиолит или пневмония. Ако видите, че детето ви показва някой от тези симптоми, посетете Вашия лекар.

Как се диагностицира RSV?

Тестването за RSV често не е необходимо. Ако е необходимо, има няколко вида лабораторни изследвания, използвани за диагностика. Най -често използваният е бързият диагностичен тест. Този тест търси RSV антиген в назалните секрети. Тампон от носа може да бъде взет в кабинета на Вашия лекар и изпратен за изследване. Резултатите обикновено са налични за по -малко от час. Ако бърз тест е отрицателен, Вашият лекар може да назначи вирусна култура на секретите. Те могат също така да изберат по -чувствителен тест, който използва генетична технология за откриване на вируса в кръвта.

Как се лекува RSV?

Тъй като RSV е вирус, не може да се лекува с лекарства като антибиотици. В повечето случаи, особено при по -големи деца, симптомите на RSV са подобни на настинката или грипа. Много от тези случаи на RSV преминават без лечение. Получаването на достатъчно почивка и пиенето на много течности може да помогне на децата да се възстановят. Също така, редовното изсмукване на слуз от носа с гумена крушка може да облекчи задръстванията при бебета и малки деца.

При по -малки деца, особено под 1 -годишна възраст, RSV може да бъде по -тежко. RSV инфекцията може да доведе до бронхиолит, който е възпаление на малките въздушни канали в белите дробове. Може да доведе и до пневмония. Може да се наложи тези деца да бъдат хоспитализирани. Може да се наложи лечение с интравенозни течности, кислород и овлажнен въздух. В по -тежки случаи може да е необходим вентилатор.

Усложнения, свързани с RSV

Освен че имат повишен риск от по -сериозни инфекции, децата могат да развият ушни инфекции и крупа, което е възпаление и подуване на гласните струни. Това причинява силен, лаещ звук при кашляне. Децата, които развият бронхиолит в резултат на RSV, могат да имат по -висок риск от развитие на астма, въпреки че причината не е ясна. Повечето деца, заразени с RSV, обаче имат малко или никакви усложнения и инфекцията протича след една или две седмици.

Съвети за предотвратяване на RSV

Няма лечение за RSV, но има начини да намалите риска от заразяване и разпространение на вируса. RSV се разпространява, подобно на други вируси, чрез микроскопични капчици, освободени във въздуха или върху повърхности.

За да сведете до минимум риска от заразяване:

 • мийте ръцете си често
 • покрийте устата и носа си при кашляне или кихане
 • споделяне избягвайте прибори и чаши за пиене

Не пушете близо до детето си. Цигареният дим, дори вторичният, може да увеличи риска от развитие на RSV.

Паливизумаб (Synagis) е антитяло, насочено специално към вируса на RSV. Може да се използва при някои високорискови бебета на възраст под 12 месеца за предотвратяване на инфекция. Това лекарство се прилага месечно като изстрел през сезона на RSV. Той може да помогне за предотвратяване на тежка инфекция, но не може да излекува или лекува вече развито заболяване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss