Интракардиална тромбоза: диагноза, симптоми, лечение и др

Интракардиалната тромбоза е медицинският термин за кръвен съсирек в сърцето. Трябва да получите незабавна медицинска помощ, ако получите симптоми като болка в гърдите, затруднено дишане или кашляне на кръв.

Приблизително 900 000 Американците са засегнати от кръвни съсиреци всяка година, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Тези съсиреци могат да се образуват в различни части на тялото, често изискват медицинска помощ и допринасят за приблизително 100 000 смъртни случая годишно.

Едно място, където могат да се образуват кръвни съсиреци, е сърцето. Медицинският термин за това е интракардиална тромбоза. Това е изключително сериозно състояние и може дори да причини внезапна смърт.

В тази статия ние ви помагаме да разберете по-добре признаците и симптомите на интракардиална тромбоза, какво означава това и видовете лечение, които можете да обсъдите с медицински специалисти.

Какво е интракардиална тромбоза?

Тромбозата е медицинският термин за кръвен съсирек, а интракардиалната тромбоза се отнася до кръвен съсирек в сърцето.

Хората могат да получат интракардиална тромбоза във всяка от четирите камери на сърцето си. Всички интракардиални тромбози са изключително сериозни. Важно е да се определи точно къде е тромбозата, за да се определят подходящите форми на лечение и да се оценят възможните рискове.

Броят на хората, които са преживели интракардиална тромбоза в исторически план, е трудно да се определи, тъй като това състояние често остава неоткрито или е диагностицирано погрешно като друго състояние въз основа на подобни симптоми. За известен период от време интракардиалните тромби бяха равномерни често открити след смъртта по време на аутопсии.

С научния напредък диагностицирането на това състояние вече не е толкова трудно, колкото беше преди, и може да се лекува, когато се диагностицира правилно.

Колко сериозна е интракардиалната тромбоза?

Интракардиалната тромбоза трябва да се приема изключително сериозно, тъй като е потенциално животозастрашаващо състояние, което може да причини внезапна смърт. Има два различни вида на това състояние в зависимост от това къде се появява в сърцето ви:

 • Левостранни тромби (включващи лявото предсърдие и лявата камера): Този тип е свързан с повишен риск от периферна емболизация. Това може да доведе до сериозни състояния извън сърцето като мозъчни припадъци.
 • Десностранни тромби (включващи дясното предсърдие и дясната камера): Този тип е свързани с аневризма на белодробната артерия и тромбоза на вена кава.

Относно тромбозата

Тромбоза означава, че се е образувал кръвен съсирек, който намалява способността на кръвта да тече през дадена област. Тромбозата често се сравнява с емболия, но това са две различни състояния. Можете да научите повече за техните различия тук.

Можете да намалите шанса си за тромбоза, като спортувате, ядете питателна, балансирана диета, спрете да пушите, ако пушите, и управлявате всички други здравословни състояния.

Къде е най-често срещаното място за интракардиална тромбоза?

За да бъде класифицирана като интракардиална тромбоза, тромбозата трябва да се появи в сърцето.

Според а Проучване от 2022 г, дяснокамерният тромб е по-рядко срещан от левокамерния тромб. Но това може да варира в зависимост от това какво причинява тромбозата.

Кой е най-застрашен?

Някои от потенциалните рискови фактори за интракардиална тромбоза включват:

 • хипертония
 • диабет
 • пушене
 • обездвижване
 • Болест на Бехтерев
 • други съдови заболявания
 • заболяване на коронарната артерия
 • кардиомиопатия
 • COVID 19
 • дефицит на протеин S и протеин С
 • тъпа гръдна травма
 • бременност
 • рак

Дълбоката венозна тромбоза също може да доведе до тромбоза на дясната камера. Някои други причини за тромбоза са сърдечна недостатъчност, интракардиални устройства и предсърдно мъждене.

Симптоми

Важно е да потърсите медицинска помощ веднага щом се появят признаци на кръвен съсирек, тъй като интракардиалната тромбоза е изключително сериозна и не можете да я лекувате сами.

Симптомите на интракардиална тромбоза могат да включват:

 • болка в гърдите
 • кашляне на кръв
 • затруднено дишане
 • сърдечни аритмии (неправилен сърдечен ритъм)

Как се диагностицира това?

Интракардиална тромбоза беше веднъж предимно диагностицирани по време на аутопсия след смъртта. Но тъй като става все по-известно, лекарите вече може да са по-способни да го диагностицират преди смъртта. Диагностичните тестове, използвани за интракардиална тромбоза, включват:

 • компютърна томография
 • MRI сканиране
 • Ехокардиография с ехокардиографски контрастни вещества (ECA)

В допълнение към правенето на снимки на сърцето, лекарите могат да назначат кръвни изследвания, за да търсят признаци, че сърцето е подложено на стрес и за други рискови фактори като ниски нива на протеини C и S.

Възможности за лечение

Лечението на интракардиалната тромбоза обикновено първоначално се извършва в болницата.

Лекарите могат да опитат различни техники за лечение на кръвни съсиреци, включително антикоагуланти и хирургия.

Но най-добрите практики не са установени за лекари, лекуващи пациенти с интракардиална тромбоза, а изследванията са донякъде ограничени по отношение на клиничните указания.

Левокамерният тромб често се лекува с лекарство, наречено варфарин, за поне 3 до 6 месеца. Според това Проучване от 2021 гуказанията на Американската сърдечна асоциация Препоръчвам използване на следните лекарства:

 • хепарин с ниско молекулно тегло (LMWH)
 • дабигатран
 • ривароксабан
 • апиксабан (за пациенти, които не могат да приемат варфарин)

Има няма категорични насоки за лечение на тромбоза на дясната камера. Вместо това се третира за всеки отделен случай.

Лекарите ще трябва да лекуват всички състояния, допринесли за това, като хипертония или сърдечна недостатъчност.

В случаите, когато увреждане на белия дроб от състояния като COVID-19 е включен, може да се нуждаете от кислородна терапия в интензивното отделение. Лекарите могат също да предписват антибиотици за всякакви инфекции.

Тъй като е възможна повторна тромбоза, дори ако изглежда, че тромбозата изчезва, важно е да продължите да следвате предписания от лекар план за лечение и да продължите да бъдете наблюдавани месеци след всяка известна интракардиална тромбоза.

Интракардиалната тромбоза е потенциално животозастрашаващо състояние, при което се образува кръвен съсирек в сърдечния мускул. Това може да доведе до болка в гърдите, затруднено дишане или кашляне на кръв. Ако почувствате някакви признаци или симптоми на интракардиална тромбоза, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ, тъй като това може да причини внезапна смърт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss