Инсулт срещу TIA (мини инсулт): Каква е разликата между тях?

Симптомите на TIA (известен също като „миниинсулт“) обикновено преминават бързо. Симптомите обаче трябва да се приемат сериозно, тъй като TIA може да бъде потенциален предупредителен знак за по-сериозен инсулт в бъдеще.

Инсултът е нарушение на притока на кръв към мозъчната тъкан. Най-често се причинява от запушване на кръвоносен съд, който снабдява мозъка с кръв (исхемичен инсулт). По-рядко може да бъде причинено от разкъсване на кръвоносен съд в мозъка (хеморагичен инсулт).

Преходна исхемична атака (TIA) се случва, когато кръвоснабдяването на част от мозъка е нарушено за кратко. При TIA обикновено изпитвате специфични неврологични симптоми за по-малко от 24 часа, въпреки че симптомите често изчезват в рамките на един час. Освен това с TIA ще има няма доказателства на запушване на кръвоносни съдове при тестове за изображения на мозъка.

Въпреки че TIA е различно от инсулт, това все още е сериозно събитие. TIA често може да бъде предупредителен знак, че сте изложени на риск от сериозен инсулт в бъдеще. Ето защо е важно да получите навременна медицинска помощ след TIA. Като получите диагноза за основната причина за TIA, може да сте в състояние да предприемете стъпки, за да намалите риска от по-сериозен инсулт по пътя.

Как TIA се различава от инсулт?

TIA и инсултът си приличат по това, че са внезапни събития, които причиняват забележими симптоми. И двете състояния трябва да се третират като спешни медицински случаи.

Основните разлики между TIA и инсулт са продължителността и тежестта на симптомите. Освен това при образни тестове TIA не показва пречка за кръвния поток в мозъка, за разлика от инсулт.

При инсулт симптомите ще продължат или ще се влошат, докато се възстанови здравият кръвен поток към засегнатата част на мозъка. Колкото по-дълго е необходимо за лечение на инсулт, толкова по-голям е рискът повече мозъчна тъкан да бъде увредена. Възстановяването след инсулт зависи от това коя област на мозъка е била засегната и колко мозъчна тъкан е била увредена.

За разлика от инсулт, симптомите на TIA може да продължат само няколко минути и обикновено отшумяват по-малко от час. Това кратко прекъсване на притока на кръв към мозъка рядко причинява трайно увреждане или увреждане. Въпреки това, ако претърпите множество TIA, честите смущения в кръвния поток може да започнат да причиняват промени в мозъчната функция.

TIA и симптоми на инсулт

Инсултите и TIA споделят много от същите симптоми. Както вече споменахме, симптомите на TIA не траят толкова дълго и симптомите често са по-леки от тези на инсулт. Някои от по-честите симптоми включват:

 • изтръпване или слабост, обикновено от едната страна на тялото
 • затруднено говорене или разбиране на това, което другите казват
 • липса на координация или загуба на равновесие
 • внезапно, силно главоболие
 • проблеми с виждането с едното или двете очи
Беше ли Ви полезно?

Колко време трае TIA в сравнение с инсулт?

Симптомите на TIA обикновено продължават по-малко от час, въпреки че понякога симптомите могат да продължат до 24 часа. Най-често TIA продължава няколко минути, понякога приключва, преди да сте осъзнали напълно какво се е случило.

Дори ако симптомите на ТИА изчезнат бързо и се чувствате добре, все пак трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро, за предпочитане в рамките на 60 минути от появата на симптомите. Колкото по-рано бъдете оценени, толкова по-лесно е за медицинските специалисти да диагностицират основната причина и да гарантират, че получавате правилното лечение.

Тъй като симптомите на TIA обикновено са краткотрайни, лесно е да ги отхвърлите като безобидни. Въпреки това TIA все още изисква спешна медицинска оценка.

Увеличава ли рискът от инсулт наличието на TIA?

TIA се счита за основен рисков фактор за инсулт.

Според а Проучване от 2021 г от лицата, които са имали TIA и са били наблюдавани средно близо 9 години, 29,5% от участниците в проучването са имали инсулт, след като са преживели TIA. Повече от една трета от тези инсулти са настъпили в рамките на 90 дни след TIA.

Изследователите обаче отбелязват, че рискът от инсулт след TIA е по-нисък, отколкото преди десетилетия. Това може да се дължи на факта, че днес се знае повече за превенцията на инсулт.

Какво можете да направите, за да предотвратите инсулт след ТИА?

Въпреки че няма гарантиран начин за предотвратяване на инсулт, има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от инсулт.

А 2017 преглед предполага, че с подходяща оценка и лечение на TIA и възприемането на здравословен начин на живот, може да сте в състояние да намалите риска от инсулт след TIA с до 80%.

Ако вашият лекар предписва антикоагуланти или антитромбоцитни лекарства за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци, не забравяйте да приемате лекарствата точно както е предписано. Същото важи и за лекарствата за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Други стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от инсулт след TIA, включват:

 • Проследяване на кръвното ви налягане у дома и предприемане на стъпки за поддържане на кръвното ви налягане в здравословни граници.
 • Поддържане на добре управлявана кръвна захар.
 • Поддържане на физическа активност през всички или повечето дни от седмицата.

 • Откажете цигарите, ако пушите.
 • Хранене на диета, която поддържа стабилно сърдечно-съдово здраве, като средиземноморска диета или DASH диета.
 • Поддържане на умерено тегло, както е препоръчано от вашия здравен екип.
 • Ограничаване на консумацията на алкохол до 2 питиета на ден за мъже и 1 за жени; или пълно избягване на алкохола.
 • Спазване на назначенията при лекарите и редовни здравни прегледи и тестове.

Долния ред

Въпреки че TIA е известен като „мини инсулт“, това не означава, че не е сериозен. И при TIA, и при инсулт притока на кръв към мозъка се прекъсва.

При TIA прекъсването е кратко – понякога само за няколко минути – и симптомите преминават сами. При инсулт нарушението е по-дълготрайно и е необходимо медицинско лечение за възстановяване на правилния кръвен поток към засегнатата част на мозъка.

TIA обикновено не причинява увреждане на мозъчната тъкан. TIA обаче е важен, защото може да бъде ранен предупредителен знак, че може да се случи инсулт в бъдеще.

Получаването на незабавна медицинска помощ за TIA помага на лекарите да диагностицират основната причина и да предпишат подходящо лечение. Това може да помогне за намаляване на риска от по-сериозен инсулт надолу по пътя.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss