Имунотерапия за рак и ваксината срещу COVID: безопасност, ефективност и график

За хората с рак заплахата от сериозно заболяване от COVID-19 често е сериозна грижа. Лечението на рак може да отслаби имунната система на тялото ви, увеличавайки риска от сериозна инфекция.

Имунотерапията е вид лечение на рак, което засилва и поддържа имунната ви система в отговор на рака. Ако вие или ваш близък получавате имунотерапевтично лечение за рак, може да имате притеснения относно това как ваксината срещу COVID може да повлияе на имунната ви система и лечението ви.

Тази статия ще отговори на някои често срещани въпроси относно лечението на рак с имунотерапия и ваксините срещу COVID.

Как действа имунотерапията?

Лекарите използват различни видове имунотерапевтични лекарства за лечение на различни видове рак. Всеки вид лекарство засяга раковите клетки по различен начин. Вашият онколог ще обсъди кой тип имунотерапевтично лечение е най-подходящ за вашата диагноза. Типовете включват:

 • Моноклонални антитела: Това са молекули, създадени в лаборатория, за да изградят отговор срещу специфично заболяване. Моноклоналните антитела за рак се различават от тези, създадени за защита срещу или предотвратяване на COVID-19.
 • Инхибитори на имунната контролна точка: Това са лекарства, които блокират протеини, които изключват вашия имунен отговор. Те позволяват на белите кръвни клетки, наречени Т клетки, да намират и атакуват раковите клетки.
 • Т-клетъчна терапия с химерен антигенен рецептор (CAR): Това е процес, който променя гените във вашите Т клетки. Това им помага да реагират по-ефективно на рака. Лекарите често използват CAR Т-клетъчна терапия за лечение на рак на кръвта като левкемия, лимфом и мултиплен миелом.

Трябва ли хората с рак да получат ваксина срещу COVID?

Хората с отслабена имунна система поради рак са изложени на повишен риск от лоши резултати от COVID-19. Без значение къде се намирате в плана си за лечение, ваксинацията може да намали риска от развитие на тежка форма на COVID. Ваксинирането е важно дори за тези със стабилна имунна система.

Националната цялостна мрежа за борба с рака (NCCN) и Американско общество за борба с рака препоръчваме хората с рак, включително тези, които се лекуват, да се ваксинират възможно най-скоро. NCCN отбелязва няколко изключения по отношение на незабавността:

 • Хората, на които се извършва трансплантация на стволови клетки, трябва да изчакат поне 3 месеца след лечението, за да се ваксинират.
 • Хората, получаващи терапия с Т-клетки CAR или терапия с естествени клетки убийци (NK) трябва да изчакат поне 3 месеца след лечението, за да се ваксинират.
 • Хората с рак, които имат голяма операция, трябва да изчакат няколко дни до 2 седмици след процедурата, за да се ваксинират.

Тъй като отслабват имунната система, някои лечения на рак намаляват, но не премахват ефективността на ваксината. Дори ако получавате едно или повече от тези лечения, ще получите известна защита от ваксината. Леченията включват:

 • химиотерапия
 • радиация
 • трансплантация на костен мозък

Ваксинацията, съчетана със защитни мерки, като носене на маска и избягване на големи тълпи, ви осигурява повече защита от COVID, отколкото бихте имали без тях. Поради тази причина експертите силно препоръчват ваксинация за хора с рак или анамнеза за рак.

Но първо се консултирайте с вашия онколог кога трябва да се ваксинирате. Ако в момента получавате лечение за рак, може би е най-добре да изчакате, докато имунната ви система се възстанови от лечението. Това ще ви даде най-добрия шанс да изградите силен имунен отговор.

Коя ваксина срещу COVID е най-добра за хора, които приемат лекарства за имунотерапия?

Както Pfizer BioNTech, така и Moderna иРНК ваксините са подходящи за употреба при хора, които приемат лекарства за имунотерапия. Не е известно, че нито една ваксина е по-добра от другата за тази популация.

А Проучване от 2021 г установи, че ваксината на Moderna е безопасна за хора със солидни тумори, получаващи химиотерапия, имунотерапия или и двете. Техният отговор на ваксината е подобен на тези, които не са имали рак. Групите също са видели подобни нива на странични ефекти.

Отделно проучване от 2021 г. отбеляза, че хората със солидни тумори, които са имали ваксина Pfizer, са имали подобни нива на антитела като тези без рак 6 месеца след ваксинацията. В подгрупата от хора на имунотерапия около 87% все още са имали антитела, в сравнение с около 84% от контролната група.

Ако не можете да получите или не искате нито една от тези ваксини, можете също да получите ваксината на Johnson & Johnson (Janssen).

Има ли странични ефекти от ваксината срещу COVID, за които трябва да се притесняват хората, които приемат имунотерапия?

Наличието на рак или приемането на лекарства за имунотерапия не увеличава възможността от сериозни странични ефекти, като алергични реакции или миокардит.

Подуването на лимфните възли под мишницата от същата страна като мястото на инжектиране е потенциален страничен ефект от ваксинацията. Макар и временно, това може да е тревожно за хора с рак на гърдата и други видове рак.

Нежността и подутите лимфни възли, причинени от ваксинацията, трябва да отшумят в рамките на няколко дни до няколко седмици. Уведомете медицински специалист, ако подуването се увеличи или не изчезне в рамките на този период от време.

Правят ли лекарствата за имунотерапия ваксините срещу COVID по-малко или по-ефективни?

Към днешна дата изследователите не знам окончателно ако лекарствата за имунотерапия влияят върху ефективността на ваксините срещу COVID-19, положително или отрицателно.

Научни статии от 2021 г и 2022 г предполагат, че инхибиторите на контролните точки теоретично могат да засилят имунния ви отговор към ваксината срещу COVID-19. Но и в двете статии се посочва, че нито едно проучване не е показало такъв ефект.

Някои лекарства за имунотерапия, като CAR Т-клетки, могат отслабват имунната система временно. Това може да направи ваксината по-малко ефективна. Други видове имунотерапевтични лекарства, като моноклонални антитела, не трябва да имат този ефект.

Хората с компрометирана имунна система може да се затруднят да генерират силен отговор на ваксината, без значение какъв тип лечение на рак получават. Това може да е особено вярно за хора с рак на кръвта. Поради тази причина протоколите за дозиране за хора, които са имунокомпрометирани и имат рак се различават от тези, използвани за широката общественост.

Ще повлияе ли ваксината срещу имунотерапията ми?

Към днешна дата няма данни, които да сочат, че ваксината срещу COVID намалява ефективността на лекарствата за имунотерапия. Но може да има 17% до 48% риск от странични ефекти, дължащи се на свръхстимулиран имунен отговор, според изследване.

А доклад за случая, публикуван през май 2021 г предполага потенциал за синдром на освобождаване на цитокини след ваксинация срещу COVID при пациенти, приемащи определени лекарства за имунотерапия. Авторите на изследването заявяват, че са необходими повече данни и все още подкрепят ваксинирането на хора с рак.

А Проучване от 2021 г включващи 134 души, не са открили нежелани ефекти от имунотерапевтичните лекарства след получаване на ваксината на Pfizer. Авторите на изследването също подчертаха необходимостта от по-мащабни проучвания и повече данни, но подкрепиха ваксинацията за хора, получаващи имунотерапия.

Въпреки това въздействието на някои имунотерапевтични лечения върху имунната ви система прави времето на ваксиниране важно. Говорете с вашия онколог кога трябва да планирате ваксината си.

Трябва ли хората, които приемат лекарства за имунотерапия, да получат трета основна доза от ваксината срещу COVID плюс бустер ваксини?

Хората, приемащи лекарства за имунотерапия, трябва да получат допълнителна първична доза от ваксината, ако имат активен рак или са имунокомпрометирани. Може да попаднете в една от тези категории, ако е приложима някоя от следните ситуации:

 • Вие сте на CAR Т-клетъчна терапия.
 • Приемате високи дози стероиди за лечение на страничните ефекти на лекарствата за имунотерапия (или по друга причина).
 • Получавате лечение на рак като химиотерапия в допълнение към имунотерапията.
 • Започнали сте лечение на рак в рамките на 1 година след първата си доза ваксина срещу COVID.
 • Вие сте наскоро диагностициран с рак или имате рецидивиращ рак и получавате или ще получите лечение за рак.
 • Имате някакъв вид хематологичен (кръвен) рак.
 • Имате имунокомпрометиращо състояние, като ХИВ, в допълнение към рака.
 • Имали сте трансплантация на орган или стволови клетки.
 • Вие сте се заразили със SARS-CoV-2 и сте развили COVID-19 след две дози ваксина.

Трябва ли все пак да се ваксинирам, ако вече съм прекарал COVID?

да Получаването на COVID не гарантира, че няма да го получите отново. Всъщност, с непрекъснато появяващите се постоянно променящи се варианти, заразяването с вируса повече от веднъж е станало обичайно.

Ако сте на лечение за рак, което води до имунокомпрометиране, жизненоважно е да се ваксинирате, дори ако вече сте имали COVID. Говорете с вашия онколог кога трябва да се ваксинирате след като сте прекарали COVID-19.

Ако имате рак, е по-вероятно да получите сериозни усложнения от COVID-19. Лечението на рак, включително определени лекарства за имунотерапия, може да повлияе на графика ви за ваксинация. Говорете с вашия онколог за това кога трябва да планирате ваксините си и колко дози трябва да получите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss