Имплантирани медицински изделия за сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания могат да станат животозастрашаващи, ако симптомите продължават след по-малко инвазивни лечения, като медикаменти, промени в начина на живот или незначителна операция.

Имплантираните медицински изделия могат да бъдат препоръчани, когато други лечения не работят. Възможностите могат ефективно да коригират някои сърдечни състояния в дългосрочен план. Те могат също така да действат като преход към по -инвазивен план за лечение, като сърдечна трансплантация.

Следващата информация предоставя преглед на имплантираните медицински изделия. Въпреки това, винаги е най -добре да говорите с Вашия лекар за най -добрите възможности за лечение за Вас.

Пейсмейкър

Пейсмейкърът е може би най-известното имплантирано медицинско устройство за сърдечни пациенти. Хирургично се вкарва в корема или гръдната кухина. Те се използват, когато хората изпитват аритмия или неравномерен сърдечен ритъм. Това означава, че моделите на сърдечния ритъм са твърде бързи, твърде бавни или неравномерни.

Лечението от първа линия за аритмия включва медикаменти, единичен токов удар (кардиоверсия) или катетърна процедура, която унищожава анормалната тъкан, която допринася за неправилен модел на биене. Вашият лекар може да предложи пейсмейкър, ако тези лечения са неуспешни.

Как работи

Пейсмейкърът е вътрешна система за наблюдение на сърцето ви, която измерва:

 • електрическа активност
 • модел на биене
 • сърдечен ритъм
 • кръвна температура

Когато електрическата система на сърцето ви не работи правилно, пейсмейкърът с батерия връща сърцето ви към нормален ритъм с електрически импулс. Продължителността на живота на генератор на пейсмейкър и батерия е средно седем години. След това време може да се наложи подмяна на пейсмейкър.

Процедура

Операцията за инсталиране на пейсмейкър се извършва в болнични условия под обща анестезия. Вашият хирург поставя малкото устройство и батерията му под кожата. След това във вашите вени и до сърцето ви ще се прокара жица. Процедурата може да отнеме няколко часа, а след това обикновено има престой в болница за една нощ.

Времето за възстановяване е кратко. Може да почувствате болезненост при разреза в продължение на няколко дни, но можете да се върнете към ежедневния си режим, когато се почувствате готови.

Рисковете от импланти за пейсмейкър могат да включват:

 • подуване или синини при
  мястото на разреза
 • инфекция
 • увреждане на кръвоносните съдове или нервите
 • колапс на белия дроб

Предпазни мерки

Хората, които имат пейсмейкъри, трябва да бъдат бдителни относно потенциалните смущения от електрониката като мобилни телефони, интелигентни часовници, микровълнови фурни и детектори за метал. Важно е да поставите известно разстояние между пейсмейкъра и тези електрически устройства.

Например, носете мобилния си телефон в заден джоб или портмоне, а не в джоб на риза, избягвайте носенето на интелигентни часовници, освен ако не сте сигурни, че ги държите на поне шест инча от устройството си, и не стойте близо до микровълнова за продължително време периоди от време.

Въпреки че рискът е нисък, хората трябва да държат тези потребителски електронни устройства на поне шест инча далеч от имплантираните медицински изделия. Това се отнася особено за пейсмейкъри и сърдечни дефибрилатори.

Също така уведомете персонала на летищата и други места, оборудвани с металотърсачи и друго оборудване за изображения. Машината може да реагира с вашия пейсмейкър.

Вентрикуларно помощно устройство

Вентрикуларното помощно устройство е временна мярка, използвана за предотвратяване на сърдечна недостатъчност в краен стадий. Това устройство се нарича още помощно устройство за лява камера (LVAD), тъй като помага за изпълнението на работата на лявата камера на сърцето.

Лявата камера е най -голямата камера на сърцето. Той е отговорен за изпомпването на кръв от сърцето ви към останалата част от тялото.

Хората, които са в списъка за трансплантация на сърце, може да изискват LVAD, за да изпълняват работата, която сърцето им е твърде слабо. Това устройство често се нарича „мост за трансплантация“. Често се използва като мярка за спасяване на животи, докато се намери подходящо донорско сърце.

Рисковете от операцията включват:

 • инфекция
 • повреда на устройството
 • сърдечна недостатъчност
 • кръвни съсиреци

Имплантирането на LVAD включва операция на открито сърце и отнема четири до шест часа, за да завърши. Ще бъдете поставени на апарат за вентилация и сърце-бял дроб, докато устройството е имплантирано в гръдната ви кухина. Очаквайте да прекарате няколко дни в интензивното отделение непосредствено след операцията.

Престоят в интензивно лечение ще позволи на Вашия лекар да наблюдава LVAD, за да се увери, че работи правилно. Вашият лекар също ще може да коригира нивата на лекарството за разреждане на кръвта.

Възстановяването зависи от цялостното ви здраве преди операцията. Някои хора са достатъчно добре, за да се приберат вкъщи в рамките на няколко дни. Други могат да останат в болницата, докато не бъде налично донорско сърце.

Имплантируем кардиоверторен дефибрилатор

Имплантируем кардиоверторен дефибрилатор (ICD) е подобен на пейсмейкър. И двете устройства се използват за лечение на аритмия. ICD се използва по -често при пациенти, които са имали епизоди на вентрикуларна фибрилация (VF). VF е силно потрепване на сърцето, което допринася за спиране на сърцето, тъй като кръвта не се изпомпва от сърцето.

Имплантираният дефибрилатор доставя електрически ток към сърцето, за да рестартира мускула в случай на VF или други форми на аритмия. ICD се имплантира под кожата, обикновено в областта под ключицата или корема. Проводниците се вкарват от батерията на ICD във вътрешността на сърдечния мускул.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss