Има ли шанс да забременеете, докато приемате контрол на раждаемостта?

Преглед

Контролът на раждаемостта е 99 процента ефективен, когато се използва перфектно. „Перфектна употреба“ означава, че се приема по едно и също време всеки ден без никакви изключения. „Типична употреба“ се отнася до това как се използва най-често. Това обяснява приемането на хапчето по малко по-различно време или случайно пропускане на ден. При типична употреба контролът на раждаемостта е около 91 процента ефективен.

Въпреки тези високи проценти все още е възможно да забременеете. Неуспехът на контрола на раждаемостта често е резултат от пропускане на две или повече хапчета подред. Без постоянно снабдяване с хормони, може да започнете овулация. Ако имате незащитен секс през това време, шансовете ви да забременеете се увеличават.

Продължете да четете, за да научите дали симптомите, които изпитвате, са признаци на бременност или просто странични ефекти от вашия контрол на раждаемостта.

Признаци и симптоми на бременност

Най-ранните признаци на бременност споделят много от същите характеристики като страничните ефекти на противозачатъчните хапчета. Това може да включва:

Пропуснат период

Контролът на раждаемостта може да направи менструацията много лека. Това леко кървене може да се обърка с имплантационно кървене, което се случва, когато оплодено яйце се имплантира в матката. Това може също да причини пробивно кървене, което е кървене между менструациите. Контролът на раждаемостта може дори да ви накара да пропуснете менструация, което може да се обърка с признак на бременност.

гадене

Сутрешното гадене, което може да се случи по всяко време на деня, може да означава, че сте бременна. Противозачатъчните хапчета също могат да причинят гадене. Ако приемането на вашето хапче с храна не помага за облекчаване на гаденето, може да искате да направите тест за бременност.

Чувствителност на гърдите

Докато бременността ви продължава, гърдите ви може да станат нежни на допир. Хормоналните противозачатъчни хапчета също могат да причинят чувствителност на гърдите.

Умора и главоболие

Умората е често срещан симптом на бременността. Променените хормонални нива от противозачатъчни хапчета също могат да причинят прекомерна умора и главоболие.

Симптоми на бременност: 10 ранни признака, че може да сте бременна

Какво друго може да причини тези симптоми?

В допълнение към възможните странични ефекти при бременност и контрол на раждаемостта, има няколко други състояния, които могат да обяснят някои от симптомите, които изпитвате. Те могат да включват:

Инфекции, предавани по полов път

Въпреки че контролът на раждаемостта предотвратява бременността в повечето случаи, той не ви предпазва от полово предавани инфекции (ППИ). Някои ППИ могат да причинят спазми, кървене и гадене.

Рак

Някои видове рак, включително рак на шийката на матката или ендометриума, могат да причинят симптоми, които могат да бъдат объркани със странични ефекти при бременност или контрол на раждаемостта.

Тези симптоми включват:

  • кървене
  • спазми
  • гадене
  • болка
  • умора

Фиброиди или кисти

Миомите и кистите са необичайни израстъци, които могат да се развият върху матката или яйчниците на жената. Повечето хора с някое от състоянията изпитват необичайно кървене, което често е много тежко. Все пак е възможно някои от другите симптоми, като гадене, болка и повишено уриниране, да са налице, преди да започне кървенето.

Рискове от приемане на контрол на раждаемостта по време на бременност

Ако сте приемали контрол на раждаемостта, за да предотвратите бременност, но след седмици разберете, че наистина сте бременна, естествено е да се чудите какъв ефект може да има вашият контрол на раждаемостта върху развиващия се плод. Добрата новина е, че е доказано, че контролът на раждаемостта е безопасен в ранна бременност.

Разбира се, не може да се даде гаранция, че лекарството не е повлияло на развитието на бебето, така че не забравяйте да посетите Вашия лекар веднага щом подозирате или разберете, че сте бременна. Ако тестът е положителен, трябва да спрете да приемате противозачатъчните си хапчета.

Забременяването по време на контрол на раждаемостта увеличава риска от извънматочна бременност. Извънматочна бременност възниква, когато оплоденият ембрион се прикрепи извън матката, често във фалопиевата тръба. Това е много сериозен, животозастрашаващ проблем и трябва да се погрижи незабавно.

Какво да направите, ако мислите, че сте бременна

Ако мислите, че може да сте бременна, разберете възможно най-скоро, за да можете да започнете пренатални грижи. Тестовете за бременност без рецепта са изключително точни. На Amazon.com има много опции. Вземете повече от един, ако искате. Можете дори да поискате от кабинета на вашия лекар за тест у дома.

Друга възможност е да си уговорите час, за да посетите Вашия лекар, за да обсъдите симптомите, които изпитвате. Като част от рутинния преглед, Вашият лекар вероятно ще проведе тест за бременност. Можете също да поискате такъв. До края на срещата ще разберете дали очаквате или не. Направете този тест, за да видите дали може да имате симптоми на бременност.

Предотвратяване на непланирана бременност

При типична употреба, противозачатъчните хапчета все още са високоефективна форма за превенция на бременността. Всъщност можете да го направите по-ефективен, като следвате няколко прости стратегии:

Влезте в рутина

Приемайте хапчето всеки ден по едно и също време. По този начин поддържате нивата на хормоните си и намалявате риска от овулация.

Не пропускайте плацебо хапчета

Въпреки че плацебо хапчетата не съдържат активни съставки, все пак трябва да ги приемате. Пропускането на тези хапчета може да наруши рутината ви. Може да не започнете следващата си опаковка навреме и това може да увеличи шансовете ви за овулация.

Ограничете приема на алкохол

Алкохолът може да повлияе на начина, по който черният ви дроб метаболизира вашето лекарство. Това може да намали неговата ефективност.

Използвайте защита за архивиране

При определени обстоятелства ще бъде важно за вас да използвате бариерен метод или друга форма на контрол на раждаемостта. Някои лекарства могат да намалят ефективността на вашето хапче. Трябва да използвате друга форма на защита в продължение на най-малко един месец след приключване на всякакви допълнителни лекарства.

Помислете за спешен контрол на раждаемостта

Ако имате незащитен секс и след това разберете, че сте пропуснали хапче или две, можете да вземете спешен контрол на раждаемостта, като например план Б. Можете да приемате това до пет дни след незащитен полов акт. Колкото по-рано го вземете, толкова по-ефективно ще бъде. Обадете се на Вашия лекар, ако имате въпроси относно този вид контрол на раждаемостта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss