Има ли холестерол в белтъците?

Яйчен белтък и холестерол

Когато имате висок холестерол, вие непрекъснато проверявате хранителните етикети и внимателно подбирате храните си, за да не увеличавате риска от сърдечни заболявания повече, отколкото вече е.

Когато става въпрос за яйчен белтък, вярно е, че в бялата част на яйцето няма холестерол. Цяло голямо яйце съдържа 186 mg холестерол, но всичко това се намира в жълтъка или жълтата част.

Но ефектите от яйцата върху сърцето ви може да не са толкова лоши, колкото се смяташе някога.

Според клиниката Mayo, ефектът на холестерола във вашето яйце има само минимален ефект върху холестерола, циркулиращ в кръвта ви. Всъщност повечето хора могат да ядат до седем яйца на седмица, без да се притесняват, че ще повишат нивото на холестерола си.

Това обаче не винаги важи за хора с диабет. За тях яденето на толкова много яйца може значително да увеличи риска от сърдечни заболявания.

И така, какво е добро решение? Яжте цели яйца в умерени количества. Ако наистина харесвате яйцата, помислете за преминаване към рецепти, които използват само яйчен белтък по-често.

Винаги можете да замените два белтъка с едно цяло яйце в рецептите. Те са пълни с протеини и просто им липсват мазнини и холестерол. Приемането на протеин на закуска също може да ви помогне да отслабнете.

Започнете да готвите!

Ние събрахме някои от най-добрите рецепти за яйчен белтък, които можахме да намерим, за да започнете да правите правилния крак. Те са лесни, здравословни и най-хубавото е, че са вкусни!

1. Хапки от яйчен белтък

Това са страхотно решение за закуска за някой, който винаги е в движение. Тъй като закуската е толкова важен начин да започнете деня си, пригответе ги предварително и просто ги пуснете в микровълновата, преди да излезете.

Една от най-добрите части на тези малки хапки: Можете да добавите каквито зеленчуци и билки искате. Вземете рецептата!

2. Захарни яйчени пуфове с канела

Този блогър се интересува от всичко здравословно и тези малки лакомства определено отговарят на сметката. Ако преследвате фитнес цели, но понякога сте измъчвани от жажда за сладко, това са идеални малки облаци протеин. Вземете рецептата!

3. Фритата с белтък от спанак и гъби

Това ястие изглежда достатъчно изискано, за да се сервира на гостите. Той използва сравнително прост списък със съставки, но резултатът е празник за очите, както и за стомаха. Най-хубавото е, че е с относително ниско съдържание на мазнини и калории. Вземете рецептата!

4. Меренги

Меренга обикновено се използва за отгоре на пай, но можете да направите мини меренги за малки десертни тави или за чай. Тази рецепта използва истинска захар и ви предлага да разбъркате ядки или кокос, за да направите малките лакомства по-интересни. Замяната на захарта с мазнини не е здравословна за сърцето, така че консумирайте ги, както бихте направили други сладкиши.

Според блога те се съхраняват няколко седмици, за да можете да ги правите на по-големи партиди. Вземете рецептата!

5. Шоколадови протеинови суфлета

Ако посещавате фитнес залата, има голям шанс да имате суроватъчен протеин в дома си. Освен това има голям шанс да сте търсили креативни начини да използвате добавката.

Ето един вариант за десерт, който повишава протеиновия фактор, като използва яйчен белтък. Ще използвате и шоколадов протеин на прах, стевия и екстракт от ванилия – всичко това, за да задоволи желанието за шоколадов десерт. Вземете рецептата!

6. Овесени ядки с извара и бананови палачинки

Тази блогърка намери начин да приготви палачинки, без да нарушава диетата си. Рецептата използва яйчен белтък, овесени ядки, извара и няколко други екстри, за да създадете закуска, която да засища, без да се угоява като обикновените палачинки. Освен това е без глутен. Вземете рецептата!

7. Салата от чисти яйца

Няма нужда да се отказвате от яйчената салата, когато наблюдавате приема на холестерол. Този обрат на традиционното използва само едно цяло яйце и три белтъка.

Получава повече обем от включването на авокадо, което придава кремообразна консистенция, без да се налага да се зарежда с майонеза. Вземете рецептата!

Продуктът за вкъщи

Яйцата не са полезни само за жълтъците. Някои от най-добрите рецепти за яйца избягват жълтъка и задоволяват еднакво добре, като се използват само белтъци. Тези рецепти са чудесен начин да се насладите на вкусно лакомство с високо съдържание на протеини и ниско холестерол – дори ако хранителният холестерол не е толкова проблематичен за здравето, както се смяташе преди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss