Има ли предупредителни знаци преди инсулт?

Инсултът често изглежда настъпва без предупреждение. В някои ситуации обаче може да има потенциални предупредителни признаци, преди да се случи инсулт, като силно главоболие и преходна исхемична атака (TIA).

Мъж седи на маса вкъщи и изглежда уморен, държейки главата си с една ръка, докато жена до него се консултира с електронен таблет.
Getty Images/Hirurg

Инсулт се случва, когато притока на кръв към част от мозъка ви е блокиран или прекъснат. Това пречи на мозъчните клетки да получат кислорода и хранителните вещества, необходими за оцеляването.

Инсултът е спешно медицинско състояние, което се нуждае от незабавно лечение. Разпознаването на симптомите на инсулт може да ви помогне да получите помощ възможно най-бързо.

Въпреки че симптомите на инсулт изглежда се появяват неочаквано, в някои ситуации може да има потенциални предупредителни знаци, които не трябва да се пренебрегват.

Може ли да има предупредителни признаци дни преди инсулт?

Не винаги е възможно да се предвиди инсулт, но някои хора може да имат предупредителни признаци, които изискват внимание.

Силно или необичайно главоболие

Въпреки че това не е така за всички инсулти, в някои ситуации определен вид главоболие може да бъде ранен индикатор за предстоящ инсулт.

Според а Проучване от 2020 г от 550 възрастни е установено, че главоболието предшества исхемичен инсулт при 15% от участниците в проучването. Сентинелното главоболие се дефинира като главоболие, което се появява преди събитие, определено като 1 седмица преди инсулт в този случай.

Авторите на изследването отбелязват, че тези главоболия са или тежки по природа, или различни от всяко предишно главоболие.

Освен това, тези главоболия започват в рамките на 7 дни след инсулт и често продължават до появата на симптомите на инсулт. Установено е също, че участниците, които са имали сентинелно главоболие преди инсулт, са по-склонни да имат предсърдно мъждене – вид аритмия – отколкото участниците в контролната група, които не са имали инсулт.

Какво е исхемичен инсулт?

Исхемичният инсулт е вид инсулт, който се причинява от запушване, обикновено поради кръвен съсирек, в един от кръвоносните съдове, които захранват мозъка. Това е най-често тип инсулт.

По-рядко срещан тип инсулт е хеморагичният инсулт. Причинява се от артерия в мозъка, която изтича или се разкъсва.

Беше ли Ви полезно?

Сензорното главоболие също се счита за признак на предстояща аневризма разкъсване. Важно е всяко необичайно или силно главоболие да се приема сериозно, тъй като то може да е предсказател за по-сериозно здравословно събитие.

Преходна исхемична атака (TIA)

Друг възможен предупредителен знак за инсулт е TIA, известен също като „мини инсулт“. TIA възниква, когато кръвоснабдяването на част от мозъка ви е прекъснато за кратък период от време. Докато симптомите на TIA могат да имитират тези на инсулт, симптомите обикновено изчезват в рамките на един час и рядко причиняват трайни увреждания. В някои случаи симптомите могат да продължат до 24 часа.

Въпреки че симптомите на TIA обикновено не траят дълго, важно е да потърсите медицинска помощ, дори ако симптомите изчезнат. Въпреки че TIA обикновено отзвучава бързо, това може да е знак, че по-сериозен инсулт може да се случи надолу по пътя. Всъщност се изчислява, че около една трета от хората, които имат TIA, ще получат по-тежък инсулт в бъдеще.

Интересното е, че a скорошно проучване потвърдиха, че въпреки че наличието на ТИА може да бъде предвестник на инсулт, броят на хората, преживели остър инсулт в рамките на 90 дни след ТИА, е намалял през последните години. Това може да е индикация, че превантивните мерки след TIA са ефективни за предотвратяване на инсулт.

Какви са симптомите на TIA?

Симптомите на TIA са подобни на тези на инсулт, но обикновено преминават бързо. Ако забележите някой от следните симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ:

 • парализа или слабост от едната страна на тялото, обикновено в лицето, ръцете или краката
 • затруднено говорене или разбиране
 • загуба на равновесие или координация, проблеми с ходенето
 • проблеми със зрението на едното или двете очи
 • объркване
 • главоболие
 • световъртеж

Получаване на медицинска оценка в рамките на 60 минути на началото на симптомите може да помогне за идентифициране на причината за TIA. Това може да ви помогне да получите правилния тип лечение, което може да намали риска от бъдещ инсулт.

Според изследванията до 80% на инсултите след TIA са предотвратими въз основа на навременна диагноза и лечение.

Беше ли Ви полезно?

В случай на остър инсулт хората, които могат да получат лечение в рамките на 3 часа при поява на симптоми по-добри резултати от лечението с по-малко дългосрочни проблеми.

Какви са рисковите фактори за инсулт?

Всеки може да получи инсулт, но тези фактори увеличете риска си:

 • Високо кръвно налягане: Високото кръвно налягане е водеща причина за инсулт и най-значимият контролируем рисков фактор.
 • Диабет: Да имате диабет тип 1 или тип 2 ви кара два пъти по-вероятно да получите инсулт в сравнение с някой без диабет.
 • Висок LDL холестерол: Високите нива на LDL холестерол, известен също като „лош“ холестерол, могат да причинят натрупване на холестерол в артериите ви.
 • Сърдечно заболяване: Някои видове сърдечни заболявания, особено предсърдно мъждене (AFib), значително се увеличават риска от инсулт.
 • пушене: Тютюнопушенето уврежда сърдечно-съдовата ви система и кръвоносните съдове, което улеснява разкъсването на кръвоносните съдове или натрупването на мастна тъкан (плака).
 • Пол: Мъжете са по-склонни да получат инсулт по-рано в живота си, отколкото жените. Жените обаче са склонни да живеят по-дълго от мъжете, така че рискът от инсулт през целия живот е по-висок.
 • Възраст: Инсулт може да възникне на всяка възраст, но рискът се увеличава с възрастта.
 • Раса и етнос: В Съединените щати инсултът се среща по-често при афроамериканци, американски индианци, местни жители на Аляска и испанци, отколкото при бели възрастни на същата възраст.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван по-горе за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен, особено с използването на „мъже“ и „жени“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Какво можете да направите, за да намалите риска от инсулт?

Въпреки че може да не сте в състояние напълно да предотвратите инсулт, можете да предприемете големи стъпки намалете риска си със следните превантивни мерки:

 • Опитайте се да поддържате кръвното си налягане в здравословни граници.
 • Знайте нивата на холестерола си и го проверявайте поне на всеки 5 години.
 • Прегледайте се за сърдечни проблеми и следвайте план за лечение, ако е необходимо.
 • Следете и контролирайте кръвната си захар, ако имате диабет.
 • Ако пушите, помислете за отказване.
 • Поддържайте умерено тегло.
 • Опитайте се да спортувате през всички или повечето дни от седмицата.
 • Яжте диета, която ограничава наситените мазнини и холестерола.
 • Вземете каквито и да било лекарства за управление и лечение на известни здравословни състояния.

Долния ред

Симптомите на инсулт може да изглеждат внезапно, но в някои ситуации може да има предупредителни признаци. Силното главоболие или всеки необичаен тип главоболие е един потенциален предупредителен знак за инсулт.

Наличието на TIA или „мини инсулт“ може също да бъде предвестник на по-сериозен инсулт. Докато симптомите, подобни на инсулт, обикновено отшумяват в рамките на един час, все пак е важно да получите навременна медицинска помощ. Чрез навременна диагноза и лечение може да сте в състояние да намалите риска от бъдещ инсулт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss