Има ли възможности за лечение за обръщане на IBS?

Въпреки че няма лек за IBS, има налични възможности за лечение, които да помогнат за обръщане на много от неговите симптоми.

Ана Росио Гарсия Франко/Гети изображения

В зависимост от деня животът със синдром на раздразнените черва (IBS) може да бъде всичко – от разочароващо до изтощително. Това „функционално“ разстройство на червата може да създаде симптоми като:

 • запек
 • диария
 • подуване на корема
 • болка в корема
 • безпокойство
 • депресия

Ако изпитвате някой (или всички) от тези симптоми, естествено е да искате облекчение. Може дори да се чудите дали IBS може да бъде обърнат. Ето какво трябва да знаете за това дали е възможно да спрете това състояние веднага.

Научете повече за IBS.

Можете ли да обърнете IBS?

Въпреки че медицинските изследвания може един ден да намерят лек за IBS, към момента не съществува такава намеса. Това обаче не означава, че сте без възможности за облекчение.

„Няма лек за IBS, но промените в диетата и начина на живот, както и лекарствата, могат да помогнат за справяне със симптомите“, казва Крис Даман, доктор по медицина, главен медицински и научен директор на Supergut и клиничен доцент по гастроентерология и медицина в Университета на Вашингтон.

Каква е целта на лечението на IBS?

Целта на лечението на IBS не е толкова да излекува състоянието, колкото да ви позволи да живеете живот, който не е възпрепятстван от симптомите.

В по-екстремни случаи Вашият лекар може да препоръча лекарства, но лечението често се фокусира повече върху интервенции в начина на живот, които не изискват рецепта.

Правилната комбинация от терапии може не само да намали симптомите, но ще направи така, че да можете да управлявате собственото си храносмилателно здраве.

Какви са възможностите за лечение на IBS?

Прескочете в интернет и ще намерите десетки интервенции, предназначени за лечение на IBS – не всички от тях са подкрепени от науката. Ето няколко варианта с добре установени доказателства.

Диета с ниско съдържание на FODMAP

Диетата с ниско съдържание на FODMAP ограничава храните, които съдържат определен тип ферментиращи въглехидрати. Лукът, бобът, чесънът, пшеницата, млякото, зелето и други храни се елиминират или премахват от този диетичен план.

Усложнения или рискове

Въпреки че диетата с ниско съдържание на FODMAP може да предложи значително облекчение за много хора с IBS, тя може да създаде проблеми за други.

„Ограничаването на високи FODMAP може да лекува симптомите на IBS, но също така може да изчерпи здравите микроби в червата“, казва Damman.

Има някои начини за това. „Допълнителна стратегия за ограничаване на фибрите с високо съдържание на FODMAP е добавянето на фибри с ниско съдържание на FODMAP като арабиноксилан, различни гуми, бета глюкан и устойчиво нишесте. Това може да помогне за насърчаване на здравословен микробиом, като същевременно намали нездравословните микроби, които могат да допринесат за симптомите на IBS.

Ползи

Проучване през 2016г предполага, че диета с ниско съдържание на FODMAP може да бъде много ефективно средство за управление на симптомите на IBS.

Всъщност Даман казва, че това често е първата линия на терапия за хора с леки до умерени версии на състоянието.

Намаляване на стреса

Намаляването на нивата на стрес чрез медитация, дихателни упражнения или просто намаляване на ангажиментите може да бъде пробивът, от който се нуждаете за облекчаване на IBS.

В Проучване от 2020 г70% от участниците, които са завършили 8-седмична практика, базирана на вниманието, съобщават за намалени симптоми на IBS.

Усложнения или рискове

Малко вероятно е да изпитате неблагоприятни ефекти от включването на техники за намаляване на стреса. Просто не забравяйте да практикувате медитация или други успокояващи упражнения в безопасно, тихо пространство.

Ползи

Ползите от намаляването на стреса се простират далеч отвъд управлението на симптомите на IBS. Хората, които практикуват медитация на вниманието, могат да видят подобрения в:

 • качество на съня
 • душевно здраве
 • памет
 • емоционално здраве
 • контрол на болката
 • хипертония

Упражнение

Може ли джогингът или ходенето на пилатес да успокоят червата ви? Евентуално.

Различни проучвания са изследвали ефектите от физическата активност върху симптомите на IBS – предимно с окуражаващи резултати. А Преглед на изследванията за 2019 г установяват, че упражненията са потенциално осъществимо и ефективно лечение за IBS, докато по-ранно проучване заключава, че упражненията трябва да се използват като основно лечение за състоянието.

Усложнения или рискове

Говорете с Вашия лекар, преди да започнете нова форма на дейност. За някои хора определени видове упражнения могат да причинят болка или нараняване.

Ползи

Освен управлението на IBS, упражненията могат да донесат допълнителни ползи като повишен мускулен тонус, загуба на тегло и по-добро метаболитно здраве.

Лекарства и добавки с рецепта

Съществуват различни лекарства и добавки за лечение на IBS, някои от които могат да бъдат полезни за вашите специфични симптоми.

Усложнения или рискове

Лекарствата и добавките, отпускани с рецепта, може да имат странични ефекти или да взаимодействат с лекарствата, които вече приемате. Уверете се, че сте изчистили всички лекарства с рецепта или извънборсови лекарства с Вашия лекар.

Ползи

„За леки до умерени IBS със симптоми, преобладаващи от запек, осмотичните лаксативи като полиетилен гликол могат да бъдат особено полезни“, казва Даман.

„За IBS с преобладаване на диария, лоперамид и други лекарства, които намаляват секрецията на течности или забавят времето за преминаване през червата, могат да бъдат полезни. Освен това лекарствата, които свързват жлъчните киселини, могат да бъдат полезни [for] някои хора с IBS“, обяснява Damman.

Какво да попитате Вашия лекар

Някои въпроси, които да зададете на Вашия лекар или здравен специалист, преди да въведете нова терапия за IBS, включват:

 • Кои лечения ще помогнат за справяне със специфичните ми симптоми?
 • Има ли някакви лечения, които трябва да не опитвам?
 • Какви храни трябва да ям или да избягвам?
 • Ще взаимодействат ли добавките с лекарствата, които приемам в момента?
 • Трябва ли да посетя диетолог?

Често задавани въпроси

IBS съкращава ли продължителността на живота ви?

Въпреки че а Проучване от 2020 г съобщава, че 50% от хората с IBS се тревожат, че състоянието им ще съкрати живота им, изследването не показва, че IBS повишава какъвто и да е риск от преждевременна смърт.

Излага ли ви IBS на риск от други здравословни проблеми?

Наличието на IBS не увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво в дългосрочен план. И не се превръща в храносмилателни състояния като болест на Crohn или улцерозен колит.

Въпреки това може да има известно припокриване между IBS и други „функционални“ състояния като:

 • фибромиалгия
 • главоболие
 • кожни обриви

ИБС постоянно състояние ли е?

Тъй като няма лечение за IBS, то се счита за „постоянно“ състояние. Въпреки това, някой хора изпитвате редуващи се периоди на облекчение (ремисия) и периоди на симптоми (пристъпи).

В момента IBS може да не е лечимо, но това не означава, че не можете да намалите въздействието му. Разнообразие от домашни лечения могат да помогнат с неприятните симптоми.

Промените в диетата, намаляването на стреса, лекарствата или добавките, рутинните упражнения и други интервенции могат да доведат до най-добрия ви живот с тази диагноза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss