Има ли връзка между пиенето на алкохол и макулната дегенерация?

Въпреки че са необходими повече изследвания, текущите проучвания показват, че пиенето на умерени до големи количества алкохол може да увеличи риска от развитие на дегенерация на макулата, както и да влоши съществуващите ранни етапи.

Дегенерацията на макулата е вид състояние на очите, което влияе върху зрителната острота (острота) и е често срещано при възрастни над 50-годишна възраст. Симптомите на AMD в късен стадий включват виждане на изкривени прави линии, намаляване на интензитета на цвета и постепенна загуба на централно зрение.

Известна също като свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD), има и други рискови фактори за това състояние на очите, освен остаряването. Това включва определени фактори на начина на живот, като диета и консумация на алкохол.

Научете повече за това какво знаят изследователите за възможната връзка между AMD и алкохола и какво може да направите, за да намалите риска от развитие или прогресия на AMD.

Може ли пиенето на алкохол да доведе до или да влоши макулната дегенерация?

Въпреки че не е ясно дали има пряка причинно-следствена връзка между пиенето на алкохол и AMD, изследванията показват, че консумацията на алкохол може да влоши това очно заболяване. Тежкото пиене е от особено значение.

Според изследване от 2021 г. на седем проучвания, изследователите са установили, че всяка връзка между алкохола и AMD зависи от количеството консумиран алкохол, както и от стадия на AMD. Техният преглед предполага, че:

 • Умереното до тежко пиене може да влоши ранното AMD, но не е установено, че лекото пиене има значително въздействие.
 • Не е установено, че количеството консумация на алкохол оказва значително влияние върху късните стадии на AMD.
 • Установено е, че ежедневната или умерена до тежка консумация на алкохол повишава риска от ранна AMD.

Отделно рандомизирано Проучване от 2021 г също отразява тези открития. Въпреки че изследователите откриха връзка между тежката консумация на алкохол и късния стадий на AMD, те също така отбелязаха по-висок риск при тези с генетична предразположеност, които пият 2,70 напитки или повече на седмица.

Същото проучване отбелязва и възможната връзка на алкохола с географската атрофия. Това се отнася до необратимо влошаване на деликатните тъкани под ретината в окото, което е част от късен стадий на AMD, което води до трайна загуба на зрението.

Освен рисковете от AMD, едно Преглед на литературата за 2021 г обсъжда други потенциални ефекти от консумацията на алкохол върху очите ви, включително:

 • катаракта
 • диабетна ретинопатия
 • заболявания на очната повърхност
 • оптична невропатия
 • съдови заболявания на ретината

Може ли избягването на алкохола да предотврати или да обърне макулната дегенерация?

Въпреки че са необходими повече проучвания в тази насока, текущите изследвания показват, че както умереното, така и тежкото пиене биха могли да увеличат риска от развитие на AMD. Но не е ясно дали намаляването на консумацията на алкохол непременно ще предотврати ранното AMD.

Освен това не е клинично доказано, че избягването на алкохол помага в късните стадии на AMD. Това означава, че докато намаляването (или избягването) на алкохола може да помогне за предотвратяване на влошаване на ранната ВМД, спирането на алкохола може да не промени това състояние на очите, след като го имате, особено в късен стадий на ВМД.

Можете също така да говорите с лекар дали е безопасно да пиете алкохол въз основа на това дали се считате за висок риск от развитие на AMD. Такива рискови фактори включват:

 • високо кръвно налягане (хипертония)
 • висок холестерол
 • сърдечно заболяване
 • наднормено тегло или затлъстяване
 • с фамилна анамнеза за AMD
 • спазване на диета с високо съдържание на наситени мазнини и ограничени храни на растителна основа
 • пушене

Някои от горните рискови фактори за AMD, като хипертония, също са свързани с прекомерна употреба на алкохол. The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) определя прекомерната употреба на алкохол като повече от 8 питиета на седмица за жените и повече от 15 за мъжете.

Как да намаля алкохола, ако имам макулна дегенерация

Ако имате AMD и сте загрижени за приема на алкохол, помислете за разговор с лекар. Пълното спиране на алкохола може да бъде трудно, но лекарят може да ви помогне да изградите план за спиране, който работи за вас.

Те могат да препоръчат комбинация от следните стратегии:

 • Поставяне на цели
 • проследяване на това колко пиете в момента
 • броене и измерване на напитки
 • избягване на задействания, като стрес или социално пиене
 • намиране на алтернативи
 • поведенческа терапия или партньорска подкрепа

Често задавани въпроси

Помислете за обсъждане с лекар на приема на алкохол и други известни рискови фактори, свързани с AMD. По-долу има няколко въпроса, които ще ви помогнат да започнете:

Мога ли да пия алкохол, ако имам макулна дегенерация?

Наличието на AMD не означава автоматично, че трябва напълно да избягвате алкохола, но това до голяма степен зависи от стадия и вида на AMD, както и от количеството, което пиете. Наличието на други рискови фактори, като тютюнопушене и генетика, също може да играе роля.

Какво трябва да избягвам, ако имам макулна дегенерация

Освен алкохола, обмислете да говорите с очен лекар за други навици в начина на живот, които могат да влошат AMD. Те включват тютюнопушене, диета с високо съдържание на наситени мазнини и постоянно или незащитено излагане на слънце.

Обратим ли е AMD?

AMD не е обратима и в момента няма лечение. Целта на лечението е да помогне за предотвратяване на прогресията на AMD, като същевременно запази централното ви зрение. Лекарят може да препоръча промени в начина на живот, като елиминиране на консумацията на алкохол, както и лечения като ежедневни специално формулирани таблетки с хранителни добавки, известни като AREDS 2 за междинна суха AMD и инжекции с антиваскуларен ендотелен растежен фактор (VEGF) за активна мокра AMD.

За вкъщи

AMD е често срещано заболяване на очите, но също така е водеща причина за слепота при възрастни възраст 65. Въпреки че AMD не може да бъде обърната, важно е да се предприемат стъпки за предотвратяване на нейното прогресиране и възможна загуба на зрение. Това включва лечение, както и промени в начина на живот.

Консумацията на алкохол е едно такова съображение за начина на живот. Изследванията показват, че пиенето на умерени до тежки количества алкохол може да увеличи риска от развитие и прогресия на AMD.

Ако сте загрижени за пиенето и здравето на очите си, обмислете да говорите с лекар относно начините, по които можете да ограничите приема си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss