Изпражнения от рак на ануса и други симптоми

Кървенето и дискомфортът са най-честите симптоми на рак на ануса. Но може също да развиете редки и по-чести или по-тънки изпражнения, ако туморът ограничава движението през ануса. Лечението на рак на ануса включва химиотерапия, лъчева терапия и др.

Ракът на ануса е вид рак, който се развива в най-долната част на червата, където изпражненията излизат от тялото ви.

За разлика от колоректалния рак, промените във вида, цвета или структурата на изпражненията ви не винаги се случват, но са възможни.

Продължавайте да четете, за да научите какви промени в червата можете да очаквате, ако развиете рак на ануса.

Каква е разликата между аналния рак и колоректалния рак?

Ракът на ануса се развива в най-долната част на храносмилателния тракт, където изпражненията излизат от тялото ви. Колоректалният рак се развива в дебелото черво или ректума – и двете части на дебелото черво.

Как изглежда и как се усеща изпражненията от анален рак?

Кървенето от ануса обикновено е първият симптом, който забелязват хората, които развиват анален рак. Въпреки че тази кръв не променя точно формата или текстурата на изпражненията, тя може да промени цвета.

Кървенето от горната част на стомашно-чревния тракт изглежда тъмнокафяво, но кървенето от рак на ануса е по-ярко червено и може да бъде или в изпражненията, или да изтече от ануса самостоятелно.

За някои хора ракът може също да промени честотата и текстурата на изпражненията ви. Може да се наложи да ходите по-често или може да имате по-редки изпражнения (диария).

И накрая, ракът на ануса може да ограничи движението на изпражненията през ануса, придавайки на изпражненията ви по-тясна или по-малка форма, отколкото сте свикнали.

Какви са другите симптоми на рак на ануса, за които трябва да знаете?

Кървенето и дискомфортът са основните симптоми на рак на ануса, но има редица други възможни симптоми, които може да развиете.

Някои от най-често срещаните симптоми на анален рак са:

 • кървене
 • болка
 • сърбеж
 • усещане за пълнота около ануса
 • анално течение
 • фекална инконтиненция
 • бучка или маса близо до аналния отвор
 • подути лимфни възли в областта на слабините

Кой има вероятност да получи рак на ануса?

Инфекцията с човешки папиломен вирус (HPV) е водещата причина за рак на ануса. Има повече от 150 видове HPV. HPV причинява състояния като генитални брадавици и други видове рак.

HPV се предава чрез контакт кожа до кожа. В случай на рак на ануса, сексуалният контакт е основният начин за споделяне на вируса. Като такъв, сексът без презерватив или друг бариерен метод е основен рисков фактор, но има и други.

Анален рак може развиват по-често при хора, които пушат или имат:

 • генитални брадавици
 • анамнеза за други видове рак, свързани с HPV, като рак на маточната шийка
 • отслабена имунна система

Освен това, когато преглеждаме колко често се среща анален рак сред хора от определен пол или расова група, белите хора, определени като жени по рождение, и черните хора, определени като мъже по рождение, са склонни да бъдат засегнати по-често.

Можете ли да предотвратите рак на ануса?

Ракът на ануса може да бъде предотвратен чрез много промени в начина на живот, като например:

 • отказване от пушенето
 • използване на презерватив или друг бариерен метод по време на секс
 • лечение на състояния като ХИВ, които могат да отслабят имунната ви система
 • получаване ваксинирани срещу HPV

Ако имате висок риск от развитие на анален рак, говорете с Вашия лекар за скрининг за това.

Лекарите могат да извършват редовен скрининг с дигитален ректален преглед или анален цитологичен тест. Цитологичното изследване използва тампон за събиране на клетки от ануса за микроскопски анализ, подобно на цитонамазката.

Как се диагностицира аналния рак?

Лекарите обикновено диагностицират анален рак по време на рутинна колоноскопия или докато лекарят ви преглежда поради специфично безпокойство, като кървене.

В допълнение към колоноскопията, Вашият лекар ще трябва да извърши физически преглед, за да постави диагноза. Това може да включва дигитален ректален преглед, кръвен тест или дори директна визуализация с помощта на аноскопия, малък инструмент за наблюдение, който лекарят вкарва в ануса. Може също да се наложи лекарят да извърши образни изследвания, като рентгенова снимка или компютърна томография.

В допълнение към идентифицирането на рак на ануса, Вашият лекар ще използва това диагностично изследване, за да определи етапа на рака Ви и да определи дали разпространението включва други части на тялото.

Как се лекува аналния рак?

Ракът на ануса може да бъде лекуван хирургически чрез отстраняване на тумор или части от аналния канал. Може да се наложи лекар да отстрани и други части на червата, ако ракът се разпространи извън ануса.

Други, по-малко инвазивни лечение опциите включват:

 • вътрешна лъчева терапия
 • външна лъчева терапия
 • химиотерапия
 • имунотерапия

Вашият лекар може да комбинира някои от тези лечения или да добави допълнителни лекарства, за да направи лечението по-ефективно. Те се наричат ​​адюванти. Един пример е радиосенсибилизаторикоито повишават чувствителността на раковите клетки към лъчелечение.

Ракът на ануса е вид рак, който засяга най-долната част на червата. HPV често го причинява и се предава чрез полов контакт.

Кървенето и дискомфортът са често срещани притеснения сред хората с рак на ануса, но вие също можете да развиете промени в изпражненията си.

Най-често срещаните промени в изпражненията включват обезцветяване от кървене, редки изпражнения или диария или стеснени изпражнения, ако туморът ограничава движението на изпражненията през ануса.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss