Избягването на пшеницата може да намали възпалението и да облекчи симптомите на множествена склероза

Избягването на пшеницата може да намали възпалението и да облекчи симптомите на множествена склероза
Следването на диета без пшеница помага за намаляване на болката и възпалението при множествена склероза, показва изследване.
 • Учените смятат, че множествената склероза е автоимунно разстройство, при което имунните клетки атакуват нервните клетки и причиняват възпаление, което води до редица симптоми, включително мускулна слабост, умора и проблеми със зрението.
 • Сега, проучване върху мишки и човешки клетки установи, че протеин в пшеницата и други зърна може да доведе до възпаление, което влошава симптомите на множествена склероза.
 • Изследователите предполагат, че диета без пшеница може да намали тежестта на множествената склероза и други възпалителни заболявания.

Множествената склероза е неврологично заболяване, което се среща при около 2,8 милиона души по света. Според Националния институт за неврологични заболявания и инсулт (NINDS) в Съединените щати до 350 000 души имат това заболяване.

Въпреки че учените не знаят точната причина за множествената склероза, те вярват, че това е автоимунно разстройство, при което клетките, които трябва да предпазват човека от заболяване, атакуват собствените клетки на тялото.

При множествена склероза тези имунни клетки разграждат миелина – защитната външна обвивка на нервните клетки – и телата на нервните клетки в централната нервна система. Този процес забавя движението на нервните импулси около тялото, което води до симптоми, включително:

 • мускулна слабост и промени в походката и мобилността
 • изтръпване, изтръпване и болка
 • проблеми с пикочния мехур и червата
 • умора
 • проблеми със зрението
 • емоционални промени, като депресия.

Възпалението, причинено от активността на имунните клетки, може да влоши симптомите на множествена склероза, така че предприемането на мерки за намаляване на възпалението може да помогне за облекчаване на симптомите. Това показват резултатите от ново проучване, ръководено от учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Германия.

Това проучване, публикувано в списание Gut, установи, че при мишки инхибиторите на амилаза трипсин (ΑΤΙ), протеини, открити в пшеницата, причиняват възпаление в червата, което води до възпаление в централната нервна система, влошавайки клиничните симптоми на множествена склероза.

„Изследователите показват, че диета, богата на ATI, може също да увеличи възпалението при мишки с подобно на множествена склероза състояние. Все още не знаем дали същото е вярно и при хората, живеещи с множествена склероза.
— Д-р Клеър Уолтън, ръководител на изследването в Обществото за множествена склероза

Диетичната пшеница може да причини възпаление

Пшеницата, както и другите зърнени култури, съдържат глутен, който при някои хора причинява тежка автоимунна реакция – целиакия.

При хората с цьолиакия имунната система реагира, когато се ядат дори малки количества глутен, причинявайки болка, подуване и увреждане на червата, което може да доведе до проблеми с усвояването на хранителните вещества от храната.

Около 5% от хората в нашата страна съобщават за непоносимост към глутен, която също причинява храносмилателни симптоми, но тези симптоми рядко са толкова тежки, колкото симптомите, причинени от целиакия.

Въпреки това, не само глутенът в пшеницата причинява проблеми. При някои хора други протеини в пшеницата могат да причинят възпалителни или алергични реакции, които могат да бъдат сериозни.

Проф. Детлеф Шупан, който е директор на Института по транслационна имунология и Клиничния център за цьолиакия, чревни заболявания и автоимунитет и професор по медицина/гастроентерология в Медицинския център Beth Israel Deaconess, Харвардското медицинско училище, Бостън, отбеляза:

„Това е дълга изследователска история, която се връща към един от нашите изследователски проекти в Харвардското медицинско училище в Бостън, където открихме ATIs като активатори на макрофаги и дендритни клетки чрез подобен на такса рецептор 4 – докато глутеновите протеини (които са отговорни за целиакия заболяване) нямат никаква вродена имунитет стимулираща активност.“

„Тази активност на ATI протеините в пшеницата обяснява наблюденията, че много пациенти имат проблеми с пшеницата (т.нар. „чувствителност към глутен без целиакия“), което не се причинява от глутен, а от ATI протеини на пшеница, когато става дума за хронични възпалителни процеси. болести“, добави проф. Детлеф Шупан.

Доказателства в мишки и човешки клетки

Изследователите са извършили първоначалните изследвания върху мишки. Те използваха експериментален автоимунен енцефаломиелит (EAE), често използван животински експериментален модел за множествена склероза.

Първоначално изследователите дадоха на женски мишки диета без глутен и ATI (GAF) в продължение на четири седмици. След това те разделят мишките на три различни диетични групи:

 • Диетата с GA съдържаше добавен глутен (5,5% сухо тегло) и ATI (0,165% сухо тегло)
 • Диетата G съдържа само добавен глутен (5,5% сухо тегло).
 • Диетата А имаше добавен само ATI (0,15% сухо тегло).

Дневните дози както глутен, така и ATI са изчислени като еквивалентни на тези, консумирани от човек на стандартна западна диета.

Изследователите индуцират ЕАЕ в мишките след четири седмици на GAF диета и два дни преди да започнат експерименталните диети.

Тези мишки, които консумират най-много ATI, развиват значително по-тежко възпаление на ЕАЕ и ЦНС, отколкото мишките, консумиращи ниско ATI. Самият глутен не е имал подобен възпалителен ефект.

След това изследователите прилагат ATI на моноцити – вид бели кръвни клетки – от хора със и без множествена склероза. И двете групи моноцити освобождават набор от провъзпалителни хемокини и цитокини, което предполага, че ATI задейства възпалителните реакции.

По-малко болка при множествена склероза с диета без пшеница

В отделно пилотно проучване, същите изследователи са хранвали 16 души със стабилна пристъпно-ремитентна множествена склероза с диета с 90% намалено съдържание на пшеница и диета, съдържаща пшеница. Те разделиха участниците на две групи, едната група започна на диета с намалено съдържание на пшеница, другата група започна на диета, съдържаща пшеница за три месеца и след това преминаха за още три месеца.

Когато са на диета с намалено съдържание на пшеница (и следователно с намалено ATI), участниците имат по-малко възпалителни имунни клетки в кръвта си и съобщават за значително по-малко болка, отколкото когато са на редовна диета.

Проф. Schuppan ни каза: „Ако получим необходимото финансиране, ще направим по-голямо проучване при пациенти с по-тежка множествена склероза, където очакваме още по-силен ефект от допълнителната диета без пшеница/ATI.“

Д-р Уолтън, който не е участвал в това проучване, се съгласи, че са необходими повече изследвания.

„Въз основа на тези резултати не знаем дали намаляването на консумацията на пшеница или ATI протеини ще има ефект върху симптомите на някой, който живее с множествена склероза. (…) В идеалния случай се нуждаем от повече изследвания, сравняващи диета с пшеница, диета с глутен и без ATI и диета с ATI и без глутен“, каза тя.

Трябва ли хората с множествена склероза да избягват пшеницата?

Д-р Уолтън ни каза, че това изследване само по себе си не предоставя достатъчно доказателства, че хората с множествена склероза трябва да избягват пшеницата.

„Знаем, че хората с множествена склероза наистина се интересуват от промени в начина на живот, които могат да направят, за да подобрят симптомите си. Но досега този нов резултат се основава предимно на работа с животни, така че трябва да видим повече проучвания при хора с множествена склероза, за да разберем колко важни са ATI протеините за обостряне на симптомите.
— Д-р Клер Уолтън

Въпреки това проф. Schuppan изрази друго мнение: „Въз основа на нашите данни и положителния опит в моята клинична практика, препоръчвам диета без пшеница на всички мои пациенти с всякакъв вид автоимунно заболяване, включително множествена склероза.“

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss