Избор на старчески дом за любим човек с Алцхаймер

Намирането на подходящия старчески дом за вашия любим човек с Алцхаймер може да гарантира, че ще получи най-подходящата грижа. Стъпки като обиколка на съоръжения, среща с персонала и задаване на въпроси могат да ви помогнат да намерите най-добрия старчески дом за вашия любим човек.

здравна помощ, помагаща на жена с Алцхаймер да се подготви за грижи в старчески дом
Маскот/Гети изображения

Алцхаймер е прогресивно състояние, което затруднява хората да живеят сами, тъй като симптомите се влошават. Често медицинските заведения са най-безопасните и подходящи места за хора с Алцхаймер, които получават грижи.

Изборът на подходящо заведение за медицински сестри е важна стъпка, за да гарантирате, че вашият любим човек получава грижите, които заслужава, и за да ви даде спокойствие. Най-добре е да изберете някъде, където вие и вашият любим човек се чувствате удобно и където можете да общувате с персонала, когато е необходимо.

Как да разберете дали любим човек с Алцхаймер може да се наложи да бъде в старчески дом?

Може да е трудно да разберете кога е време любим човек да се премести в заведение за медицински сестри. Когато някой има дегенеративно състояние като болестта на Алцхаймер, обичайно е да не сте сигурни кога е достигнал точка, в която професионалната денонощна грижа е подходяща. Може да ви помогне да си задавате въпроси за любимия човек и неговото положение, като например:

 • Моят любим човек в безопасност ли е в сегашната си жизнена ситуация?
 • Ще се възползва ли моят близък с деменция от дейности, социално взаимодействие и други функции на заведението за медицински сестри?
 • Имам ли физическата способност да се грижа за човека?
 • Имам ли време между работа, училище и други ангажименти, за да отделя подходящо време за човека с деменция?
 • Застрашено ли е здравето на любимия ми човек в настоящата му жизнена ситуация?
 • Застрашено ли е здравето ми?
 • Чувствам ли симптоми на прегаряне на болногледачите, като стрес и раздразнителност?

Какви видове грижи предоставят старческите домове за хора с Алцхаймер?

Старческите домове са проектирани да бъдат безопасни и грижовни среди за хора, които вече не могат да живеят сами. Понякога медицинските заведения имат специализирани отделения само за хора с Алцхаймер.

Тези звена имат екип от медицински специалисти, които са преминали допълнително обучение за болестта на Алцхаймер. Те предлагат услуги като:

 • ястия, специфични за всякакви диетични проблеми
 • управление на лекарствата
 • физическа, трудова и логопедична терапия

 • помощ при дейности по ежедневна грижа като къпане и обличане

Въпроси, които да зададете, когато обикаляте домове за възрастни хора

Задаването на въпроси, докато обикаляте домове за възрастни хора, може да ви помогне да добиете по-добро усещане за конкретно заведение. Може да ви помогне да се почувствате уверени, че избирате правилното съоръжение за вашия любим човек.

Добра идея е да питате за теми като:

 • съотношение на персонал към жители
 • наличие на всякакви силни миризми, които забележите
 • присъствие на регистрирани медицински сестри и лекари на място
 • начини, по които семействата могат да общуват с персонала
 • Персоналът е получил обучение за Алцхаймер
 • налични дейности и кога се провеждат
 • предлагани религиозни услуги
 • процент на падане
 • предмети, които жителите могат да носят със себе си от дома
 • диети, които отделът за трапезария може да поеме

Колко струват грижите в старчески дом за хора с Алцхаймер?

Точната цена на грижите в старчески дом зависи от фактори като съоръжението и количеството на необходимите грижи. Средната цена за самостоятелна стая в заведение за медицински сестри е 115 007 долара, а полусамостоятелна стая струва около 100 679 долара.

Много обитатели на старчески домове сами плащат за грижите си в началото на престоя си. Това до голяма степен се дължи на факта, че здравноосигурителните планове, включително Medicare, обикновено не плащат за прием за дългосрочни грижи за състояния като болестта на Алцхаймер.

Къде да намерите помощ, ако имате близък с Алцхаймер

Многобройни ресурси могат да ви помогнат, ако имате близък човек с Алцхаймер. Можете да проверите:

 • Локаторът за грижи за възрастни хора: Eldercare locator може да ви помогне да намерите грижи за възрастни хора. Можете да се свържете с тях, като се обадите на 800-677-1116.
 • Longtermcare.gov: Longtermcare.gov е друг чудесен начин да намерите дългосрочни грижи. Можете да се свържете с тях на 202-619-0724.
 • Център за обучение и насочване към Националния институт по стареене на болестта на Алцхаймер и свързаните с нея деменции (ADEAR): Можете да получите образователни и други ресурси, когато наберете 800-438-4380 за контакт ДЪЛГ.

Как да помогнете на любим човек с Алцхаймер да се премести в старчески дом

Преместването може да бъде стресиращо по всяко време. Да помогнете на любим човек с Алцхаймер да се премести в старчески дом може да увеличи този стрес, но има начини, по които можете да го улесните.

Чудесна идея е да говорите с персонала в заведението за медицински сестри преди това, за да видите какво предлагат за новите обитатели. Те вероятно ще имат съвети, които да помогнат на деня да премине по-гладко.

Често задавани въпроси

Можете да научите повече за най-доброто време за вашия любим човек с Алцхаймер да се премести в заведение за медицински сестри, като прочетете отговорите на често задавани въпроси.

Едно и също нещо ли са заведение за подпомаган живот и заведение за медицински сестри?

Не, заведенията за подпомогнат живот не предоставят медицински грижи като заведения за медицински сестри.

Какво се случва, ако мой близък падне или се разболее много в старчески дом?

Медицинските заведения могат да извикат линейка и да транспортират жителите до близките болници. Ако сте в таблицата на резидента като лице за спешен контакт, ще получите обаждане, което ви информира за инцидента.

Мога ли да получа денонощни грижи у дома?

Можете да намерите здравни специалисти, като домашни здравни помощници, които да дойдат в дома на вашия любим човек, но в много случаи изготвянето на график, за да имате това ниво на грижа 24/7, е много трудно.

Изборът на правилния дом за стари хора за любим човек с Алцхаймер е важен. Може да гарантира, че те ще бъдат добре обгрижвани в безопасна и удобна среда. Задаването на въпроси и срещата с персонала са едни от най-добрите начини да сте сигурни, че ще намерите правилното място за вашия любим човек.

След като намерите правилното място, поддържането на отворена комуникация ще ви уведоми, че нещата все още вървят гладко.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss