Избор между видовете вътрематочно устройство (ВМС).

Вземете решение кой контрол на раждаемостта е подходящ за вас

Въпреки че повече от 25 процента от жените разчитат на противозачатъчните хапчета, някои жени не искат да приемат хапчето или им е трудно да си спомнят да го вземат.

За много жени вътрематочните устройства (ВМС) служат като добре дошла алтернатива на противозачатъчните хапчета. ВМС е Т-образно устройство, което Вашият лекар вкарва в матката Ви.

В зависимост от вида, който получавате, спиралата може да предотврати бременност до 10 години. Вътрешните спирали могат да струват до 1000 долара предварително в зависимост от вашата застраховка, което е повече от цената на противозачатъчните хапчета. Въпреки това, няма да се налага да мислите за спиралата, след като тя е на място.

ВМС са или медни, или хормонални. ParaGard е пример за медна спирала. Мирена, Скайла, Лилета са примери за хормонални спирали. Ето един поглед върху хормоналните и медните спирали, как работят и потенциалните им странични ефекти.

Основи на хормоналната спирала

Трите марки хормонални спирали са Liletta, Mirena и Skyla.

Веднъж поставени в матката, този тип спирала бавно освобождава малки количества от хормона прогестин, за да спре сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката. Подобно на хормоналните противозачатъчни хапчета, хормоналните спирали могат също да предотвратят овулацията или освобождаването на яйцеклетка от яйчника. Хормоните също така сгъстяват цервикалната слуз, за ​​да попречат на сперматозоидите да плуват към яйцеклетката и изтъняват маточната лигавица, за да спрат имплантирането на оплодената яйцеклетка.

В допълнение към предотвратяването на бременност, хормоналните спирали ще облекчат менструацията и ще намалят спазмите. Мирена и Лилета може да се отърват изцяло от менструацията. През първите три до шест месеца след поставянето на спиралата, менструацията ви вероятно ще бъде непредвидима.

Скайла и Лилета продължават да работят до три години. Мирена може да предотврати бременност до пет години.

Хормоналните IUD могат да причинят странични ефекти, подобни на тези на противозачатъчните хапчета, включително:

 • болезненост в гърдите
 • чувствителност на гърдите
 • главоболие
 • гадене
 • промени в настроението
 • качване на тегло
 • акне

Основи на медна спирала

ParaGard е спирала, която е увита в медна тел. След като е на място, работи до 10 години.

ParaGard може да се използва и като форма на спешен контрол на раждаемостта, след като сте имали незащитен секс. Ако сте поставили спиралата в рамките на пет дни след незащитен секс или сте преживели неуспех на контрацепцията, тя е почти 100 процента ефективна за предотвратяване на бременност.

Може да получите по-силно кървене и повече спазми по време на менструацията, когато използвате ParaGard. Вашите периоди трябва да намалеят след няколко месеца след поставяне на спирала.

Други странични ефекти на ParaGard могат да включват:

 • анемия
 • болки в гърба
 • зацапване между периодите
 • вагинално течение
 • болка по време на секс

Цената на IUD

Какви са приликите между видовете IUD?

Както медните, така и хормоналните спирали предотвратяват бременността, като засягат движението на сперматозоидите. Те спират сперматозоидите да се срещнат с яйцеклетката.

Двата вида IUD са приблизително еднакво ефективни. По-малко от една на всеки 100 жени, използващи медна или хормонална спирала, ще забременеят през дадена година.

Прочетете повече: Мирена срещу ParaGard срещу Skyla: Изборът на правилната спирала »

Въпреки че всеки тип спирала предпазва от бременност за различен период от време, всеки от тях може да бъде премахнат по всяко време. Премахването винаги е опция, ако решите, че искате да забременеете или не сте доволни от страничните ефекти.

Какви са разликите между видовете IUD?

Основната разлика между двата вида спирали е, че единият тип освобождава хормони, а другият не. В допълнение към блокирането на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката, хормоналните спирали уплътняват цервикалната слуз, изтъняват маточната лигавица и предотвратяват овулацията.

Всеки тип спирала работи за различен период от време. Скайла и Лилета работят три години, Мирена – пет години, а ParaGard – до 10 години.

ParaGard започва да работи веднага след като го поставите. Може да отнеме на Мирена, Скайла и Лилета една седмица, за да започнат да работят. Може да се наложи да използвате резервен метод за контрол на раждаемостта през това време.

Хормоналните спирали трябва да направят менструацията ви по-лека и придружена от по-малко спазми. С медната спирала, менструацията ви може временно да стане по-тежка и може да изпитате повече спазми от обикновено.

Рискови фактори, които трябва да се вземат предвид

Като цяло спиралата е безопасна, но не е подходяща за всяка жена. Не трябва да получавате никакъв вид спирала, ако:

 • наскоро е имал полово предавана инфекция или тазово възпалително заболяване
 • имат рак на шийката на матката, яйчниците или ендометриума
 • имат необяснимо вагинално кървене
 • имате проблем с матката, като миома, което би затруднило поставянето на спиралата
 • имат чернодробно заболяване
 • са бременни

ParaGard може да увеличи риска от възпалително заболяване на таза (PID).

Прочетете повече: ВМС и инфекции: знайте фактите »

Тъй като ParaGard съдържа мед, не трябва да използвате тази спирала, ако имате алергия към мед. Трябва също да избягвате този метод за контрол на раждаемостта, ако имате болест на Уилсън, състояние, което причинява натрупване на мед в тялото ви.

Какво да очаквате по време и след поставяне на спирала

Вашият лекар ще постави спиралата в матката през вагината и шийката на матката с помощта на апликатор. Целият процес отнема около 10 минути. По време на процедурата може да изпитате спазми или замаяност.

Към IUD има прикрепена връв. Този низ ви помага да проверите дали спиралата все още е на място. Също така помага на Вашия лекар да премахне спиралата.

След поставянето на спиралата може да имате временни странични ефекти като:

 • подобни на менструални спазми
 • болки в гърба
 • по-тежки от нормалните периоди
 • зацапване между периодите
 • нередовни менструации

По-сериозните нежелани реакции са редки, но могат да включват:

 • PID
 • изместване на спиралата
 • експулсиране на IUD
 • перфорация на стената на матката

Outlook

Преди да вземете решение за спирала или друг метод за контрол на раждаемостта, трябва да обсъдите ползите и рисковете с Вашия лекар. Важно е да вземете предвид цената, удобството и страничните ефекти, когато правите своя избор.

Ако опитате този метод и решите, че не е за вас, можете да се срещнете с Вашия лекар, за да Ви премахне спиралата. Налични са безброй опции за контрол на раждаемостта и Вашият лекар може да Ви помогне да разберете кой метод е най-подходящ за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss