Изборът на правилната спирала: Mirena срещу ParaGard срещу Skyla

Въведение

Вътрематочни устройства (ВМС) са изключително ефективен метод за контрол на раждаемостта. ВМС е малко Т-образно устройство, което се поставя в матката ви. Трябва да бъде предписан от Вашия лекар, който ще го постави в матката ви по време на проста амбулаторна процедура.

Днес се предлагат пет марки IUD, одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Мирена, Скайла, Лилета и Кайлийна освобождават хормони, за да предотвратят бременност. ParaGard съдържа мед и не отделя хормони.

Кое може да е подходящо за вас? Нека сравним Mirena, Skyla и ParaGard, за да проучим как тези спирали са сходни и различни.

Научете какво е усещането да имате IUD.

Как работят IUDs

ВМС са дългосрочен контрол на раждаемостта. Те могат да останат имплантирани в матката ви в продължение на няколко години. Въпреки това, те могат лесно да бъдат премахнати, ако искате да забременеете.

ВМС са направени от пластмаса, наречена полиетилен. Те са с Т-образна форма, с канап, прикрепен към дъното на Т. Връвката улеснява Вашия лекар да премахне спиралата. Низът също ви помага да знаете, че все още е на място, когато го проверявате всеки месец.

Мирена и Скайла

Мирена и Скайла бавно отделят хормони в тялото ви всеки ден. Тези хормони могат да имат три различни ефекта, за да помогнат за предотвратяване на бременност:

 1. Те могат да ви накарат да овулираш по-рядко.
 2. Те сгъстяват цервикалната слуз, което затруднява преминаването на сперматозоидите в матката.
 3. Те помагат да се предотврати свързването на сперматозоидите с яйцеклетката и прикрепването им в матката.

Skyla съдържа 13,5 mg прогестин хормон левоноргестрел (LNG). Около 14 mcg от хормона се отделят всеки ден през първите 25 дни.

След това устройството освобождава намаляващи количества, докато след 3 години освобождава само около 5 mcg левоноргестрел на ден. След 3 години трябва да се смени.

Мирена съдържа 52 mg левоноргестрел. Около 20 mcg от този хормон се отделят всеки ден, когато устройството се постави за първи път. Скоростта пада до около 10 mcg на ден след 5 години, когато достигне изтичане и трябва да бъде отстранена или заменена.

Liletta и Kyleena са две други спирали, които бавно освобождават ниска доза хормони в тялото ви.

Liletta съдържа 52 mg левоноргестрел, а Kyleena съдържа 19,5 mg левоноргестрел. И двете освобождават малки количества левоноргестрел. Количеството освободен LNG намалява с времето и спиралата трябва да бъде премахната на петата година.

Това обаче са най-новите спирали, така че те не са включени в толкова много изследвания, колкото другите спирали. Liletta е одобрена от FDA през февруари 2015 г. Kyleena е одобрена през септември 2016 г.

ParaGard

ParaGard няма никакви хормони. Вместо това има 176 mg медна тел, навита около вертикалното стебло на Т-образната форма. Освен това има 68,7 mg мед, увита около всяка страна на хоризонталното рамо.

Медта предизвиква възпалителна реакция в матката. Създава вредна среда за сперматозоидите. Тази среда помага да се попречи на сперматозоидите да оплодят яйцеклетка и може да попречи на яйцеклетката да се закрепи в матката ви.

Скайла Мирена ParaGard
размер 28 мм х 30 мм 32 мм х 32 мм 32 мм х 36 мм
Тип Хормон прогестин Хормон прогестин медни
Ефективен за до 3 години 5 години 10 години
Забележим страничен ефект Може да предизвика промени в менструацията Може да предизвика промени в менструацията Може да причини кървене и дискомфорт

Странични ефекти

Мирена и Скайла имат същите странични ефекти. Възможно е да имате промени в менструацията, като повишено менструално кървене, дискомфорт или изобщо да нямате менструация. Може също да имате:

 • акне
 • главоболие
 • чувствителност на гърдите
 • кисти на яйчниците
 • депресивно настроение
 • болка в областта на корема или таза

С ParaGard може да имате алергична реакция към медта. Други странични ефекти включват:

 • тежко менструално кървене
 • дискомфорт
 • по-дълъг период
 • болки в гърба и спазми, когато нямате менструация

И трите устройства могат да паднат или да изместят позицията си. Това може да увеличи риска от бременност. Те също могат да разкъсат матката ви. Освен това и трите могат да причинят възпалителни заболявания на таза, но това е рядко. Ако имате множество сексуални партньори, този метод за предотвратяване на бременност не е най-добрият ви избор.

Научете 11 съвета за преодоляване на страничните ефекти на IUD.

Ефикасност

Резултати от проучването са показали, че тези три IUD имат сходна ефективност. Както медните, така и хормоналните спирали са по-ефективни за предотвратяване на бременност, отколкото други форми на контрол на раждаемостта, освен стерилизация.

Като цяло ВМС са повече от 99 процента ефективен за предотвратяване на бременност. Това означава, че по-малко от една на всеки 100 жени, които използват IUD, забременява всяка година.

Рискове

Един от основните рискове от използването на IUD е малката вероятност да имате извънматочна бременност, ако забременеете, докато я използвате. Въпреки това рискът от извънматочна бременност, когато сте не използването на IUD е по-високо.

Съществува и малък риск спиралата да измести позицията си или да изпадне. Това може да увеличи риска от нежелана бременност. Научете какво да правите, ако спиралата ви изпадне.

Някои състояния могат да причинят проблеми, ако използвате хормонална спирала или медна спирала. Не трябва да използвате спирала, ако имате чернодробно заболяване или ако имате или сте имали следните състояния:

 • рак на шийката на матката, гърдата или матката

 • възпалително заболяване на таза
 • необяснимо маточно кървене

Говорете с Вашия лекар

Както хормоналните спирали, така и медните спирали са ефективни методи за контрол на раждаемостта. Основните разлики между Mirena, Skyla и ParaGard са от какво са направени, как работят, колко дълго издържат и възможните странични ефекти.

Например, Мирена и Скайла отделят хормони в тялото ви. Ако предпочитате да избягвате хормоните, можете да изберете ParaGard.

Хормоните в Mirena и Skyla обаче се отделят само в една част от тялото ви. Те нямат същия вид широк ефект като хормоните в противозачатъчните хапчета, които се доставят през кръвта ви.

От друга страна, ако вече имате силно кървене и спазми по време на менструацията, може да не искате да използвате ParaGard, което може да влоши кървенето ви.

За да научите повече за спиралата, говорете с Вашия лекар. Те могат да ви дадат повече информация за тези устройства и да ви насочат към спирала, която може да работи добре за вас. Не забравяйте да попитате Вашия лекар за всички въпроси, които може да имате, като например:

 • Има ли някакви ползи от хормоналните спирали Liletta или Kyleena спрямо Mirena или Skyla?
 • Има ли някаква причина да избягвам използването на спирала, която съдържа хормони?
 • Какви други опции за дългосрочен контрол на раждаемостта бихте ми предложили?

ВМС не предпазват от полово предавани болести. Освен това, тъй като са чужди предмети, те могат да увеличат шансовете ви да получите инфекция. Все пак трябва да използвате презервативи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss