Здравословни ли са пробиотиците за децата?

Преглед

В света на хранителните добавки пробиотиците са гореща стока. Те се използват за попълване на добрите бактерии в тялото. Те могат да помогнат при състояния като синдром на раздразнените черва, екзема и обикновена настинка.

Повечето възрастни използват пробиотици без отрицателни странични ефекти, но безопасни ли са за децата? Ето какво трябва да знаете, преди да ги дадете на децата си.

Какво представляват пробиотиците?

Бактериите са лоши, но не всички са лоши. Вашето тяло се нуждае от определени бактерии, за да остане здраво. Бактериите помагат при храносмилането, усвояването на хранителните вещества и борбата с други микроби, които ви разболяват.

В тялото си имате своя собствена общност от микроби, наречена микробиом. Състои се от добри и лоши бактерии, вируси и гъбички. Те живеят:

 • върху кожата си
 • в червата си
 • в урогениталния си тракт
 • в слюнката си

Когато балансът между добри и лоши микроби във вашия микробиом се наруши, може да възникнат инфекция и заболяване. Например употребата на антибиотици убива бактериите, причиняващи инфекции. Но също така заличава някои от добрите бактерии, които държат лошите бактерии под контрол. Това оставя вратата отворена за други лоши организми да се размножават и поемат, което може да причини вторични инфекции. Честите вторични инфекции включват гъбични инфекции, инфекции на пикочните пътища и чревни инфекции.

Пробиотиците съдържат живи, добри бактерии, които се намират естествено в тялото ви. Те могат да имат един вид бактерии или смес от няколко вида.

Трябва ли пробиотиците да бъдат включени в диетата на вашето дете?

Децата развиват своя микробиом в утробата и през ранното детство. Смята се, че нездравословният микробиом е отговорен за много заболявания. Пробиотиците могат да играят роля в поддържането на микробиома здрав, но не е ясно как.

Пробиотиците са популярен естествен лек за деца. Според Национално здравно интервю за 2012 г, пробиотиците са третият натурален продукт, който се използва най-често от децата.

Необходими са повече проучвания, за да се докажат ползите и рисковете от употребата на пробиотици при деца. Някои изследвания са окуражаващи:

 • Преглед на американски семеен лекар установи, че пробиотиците могат да помогнат за лечение на възпалителни заболявания на червата. Те могат също да намалят продължителността на диарията, причинена от гастроентерит. Когато се дават на бременни и кърмещи майки, пробиотиците могат да намалят развитието на екзема и алергии при техните бебета.
 • Проучване, публикувано в JAMA Педиатрия установи, че даването на пробиотици на бебета през първите три месеца от живота може да помогне за предотвратяване на колики, запек и киселинен рефлукс.
 • А Преглед на изследването от 2015 г заключиха, че пробиотиците са по-добри от плацебо за намаляване на честотата и продължителността на инфекциите на горните дихателни пътища при участниците в проучването. Употребата на антибиотици и отсъствието от училище поради настинки също бяха намалени.

Има много анекдотични доказателства в подкрепа на употребата на пробиотици при деца. Но ползите за здравето може да са специфични за щама. Щам, който помага на едно състояние, може да бъде безполезен срещу друго. Поради тази причина (и поради липса на изследвания) няма ясен отговор дали трябва да давате на детето си пробиотици, особено за дълги периоди от време.

Даването на пробиотици на деца не е без риск. Децата с компрометирана имунна система могат да получат инфекция. Други може да имат газове и подуване на корема. Пробиотиците могат да причинят сериозни странични ефекти при много болни бебета. Консултирайте се с вашия педиатър, преди да дадете пробиотични добавки на детето си.

Добавки срещу пробиотични храни: какво е по-добре?

Пробиотиците се добавят към някои храни като кисело мляко и култивирана извара. Те се срещат естествено в ферментирали храни като мътеница, кефир и кисело зеле. Друг източник е суровото сирене, направено от непастьоризирано мляко.

Някои експерти подкрепят ползите за здравето от суровото мляко и продуктите, произведени от сурово мляко, но то не трябва да се дава на деца. Суровото мляко може да съдържа опасни бактерии. Може да причини животозастрашаващо заболяване.

Ако се чудите дали пробиотичните добавки или храни са по-добри, отговорът не е еднозначен. Получаването на хранителни вещества от пълноценни храни обикновено е най-доброто. Но в случай на пробиотици, детето ви може да не е в състояние да получи достатъчно само от храната. Пробиотиците в храните може да не преживеят процесите на производство и съхранение. Освен ако нямате лаборатория в кухнята си, няма начин да разберете колко точно е излязло живо.

Същото може да се каже и за пробиотичните добавки. В света на добавките продуктите не са създадени равни. Добавките не са добре регулирани. Когато купувате пробиотични добавки, предполагате, че продуктът съдържа това, което рекламира. В действителност може да не винаги получавате това, което мислите, че купувате.

Марки пробиотици, които да опитате

Купувайте добавки само от реномирани марки. Проверете срока на годност преди употреба. Прегледайте изискванията за съхранение, за да знаете дали продуктът се нуждае от охлаждане.

Ако Вашият лекар препоръчва да давате на детето си пробиотици, помислете за тези опции:

 • Culturelle: Пробиотиците на Culturelle за деца съдържат Lactobacillus GG в отделни пакети. Те са без вкус и могат да се добавят към любимата напитка или храна на вашето дете.
 • Nature’s Way: Тази марка предлага пробиотик за дъвчене с вкус на череша, съдържащ Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, и Лактобацилус ацидофилус.
 • Ultimate Flora: Тези пробиотици за дъвчене се предлагат в удобен за деца, горски вкус. Те съдържат шест щама добри бактерии.

Пътят за отвеждане

Пробиотиците могат да помогнат за облекчаване на остър запек, колики и киселинен рефлукс при здрави бебета и деца. Те могат също да помогнат за предотвратяване на вторични инфекции и диария при деца, използващи антибиотици. Пробиотиците могат дори да помогнат за предотвратяване на екзема и алергии при някои деца.

Ако смятате, че пробиотиците могат да помогнат на вашите деца, задайте на Вашия лекар следните въпроси:

 • Какви са ползите от пробиотиците за вашето дете?
 • Колко време трябва да ги давате на детето си, преди да видите ползи?
 • Ако не забележите очевидни ползи в рамките на определен период от време, трябва ли детето ви да спре да ги приема?
 • Каква доза трябва да използва вашето дете?
 • Каква марка препоръчват?
 • Има ли някакви причини детето ми да не приема пробиотици?

Тъй като дългосрочните пробиотични ефекти върху децата са неизвестни, децата не трябва да използват пробиотични добавки като превантивно средство, освен ако не са препоръчани от лекар.

Вместо това добавете пробиотични храни като кисело мляко към диетата на детето си, за да поддържате микробиома му здрав. Проверете етикета, за да се уверите, че избраното от вас кисело мляко има „жива и активна култура“.

Ако детето ви не е почитател на киселото мляко само по себе си, опитайте да го използвате вместо майонеза в любимия си сандвич или към печен картоф.

Повечето деца обичат смутита с кисело мляко. За да направите, смесете 1/2 чаша обикновено или ванилово кисело мляко с 1 чаша пресни или замразени плодове, до гладкост. Добавете любимия си подсладител на вкус.

Забележка: Не давайте мед на деца под 1-годишна възраст поради риск от ботулизъм.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss