Защо псориазисът сърби?

Преглед

Хората с псориазис често описват усещането за сърбеж, което псориазисът причинява като парене, ухапване и болезнено. До 90 процента от хората с псориазис казват, че сърбят, според Националната фондация за псориазис (NPF).

За много хора с псориазис сърбежът е най-досадният симптом на състоянието. Тя може да бъде достатъчно тежка, за да наруши съня ви, да разруши концентрацията ви и да попречи на сексуалния ви живот.

Ще ви кажем защо ви сърби и как да облекчите дискомфорта, за да можете да се съсредоточите върху живота си.

Какво причинява сърбежа?

Когато имате псориазис, проблемът с имунната ви система кара тялото ви да произвежда твърде много кожни клетки и то при скорост на производство, която е твърде бърза.

Мъртвите клетки се придвижват бързо към външния слой на кожата ви и се натрупват, образувайки червени петна, покрити с люспести, сребърни люспи. Кожата също става червена и възпалена.

Въпреки че думата „псориазис“ идва от гръцката дума за „сърбеж“, в миналото лекарите не смятаха сърбежа за основен симптом на състоянието. Вместо това те биха определили тежестта на заболяването въз основа на броя на люспестите петна, които човек има.

Днес медицинската професия все повече признава „сърбежа“ като основен симптом на псориазис.

Сърбежът се причинява от люспи на псориазис, лющене и възпалена кожа. Възможно е обаче също да сърбите в области на тялото, които не са покрити от люспи на псориазис.

Тригери, които влошават сърбежа

Когато имате сърбеж, изкушението е да се почешете. И все пак надраскването може да увеличи възпалението и да влоши сърбежа. Това създава порочен модел, известен като цикъл на сърбеж-драскане.

Разчесването може също да увреди кожата, което води до образуването на още повече сърбящи плаки и дори инфекция.

Стресът е друг задействащ фактор за сърбеж. Когато сте под стрес, е по-вероятно да имате обостряне на псориазис, което може да предизвика нов пристъп на сърбеж.

Метеорологичните условия също могат да повлияят на сърбежа. По-специално е известно, че много сухи условия и топлото време предизвикват или влошават сърбежа.

Начини за успокояване на сърбежа

Без значение колко силен е сърбежът, опитайте се да не надраскате и не чопляте плаките си. Чесането може да ви накара да кървите и да влошите вашия псориазис.

Много от терапиите, които Вашият лекар предписва за лечение на псориазис, включително фототерапия и стероиди, могат да помогнат при сърбежа. Ако продължава да ви притеснява, опитайте едно от следните средства:

Медикаменти и мехлеми

  • Втрийте върху плътен крем или мехлем, за да овлажните кожата. Потърсете съставки като глицерин, ланолин и вазелин, които са допълнително овлажняващи. Първо поставете лосиона в хладилника, за да има охлаждащ ефект върху кожата ви.
  • Използвайте продукт за омекотяване на котлен камък, съдържащ салицилова киселина или урея, за да премахнете напукана, лющеща се кожа.
  • Нанесете продукт за облекчаване на сърбеж без рецепта, съдържащ съставки като каламин, хидрокортизон, камфор, бензокаин или ментол. Но първо се консултирайте с Вашия лекар, защото някои продукти против сърбеж могат да влошат дразненето на кожата.
  • Ако сърбежът ви държи будни през нощта, използвайте антихистамин като дифенхидрамин (Benadryl), за да ви помогне да заспите.
  • Вземете хладни, кратки душове и не се къпете толкова често. Честите горещи душове могат да раздразнят кожата още повече. Овлажняването след душ също ще успокои кожата ви и ще намали цялостното ви желание за сърбеж.
  • Практикувайте техники за релаксация като йога и медитация. Тези методи могат да облекчат стреса, който причинява пристъпи на псориазис, което може да облекчи сърбежа.
  • Разсейвайте се. Нарисувайте картина, четете книга или гледайте телевизия, за да предпазите ума си от досадния сърбеж.

Промени в начина на живот

Ако сърбежът при псориазис продължава да Ви безпокои, говорете с Вашия лекар за други начини за лечение.

Споделете вашата история „Имате това: Псориазис“, за да помогнете на другите, живеещи с псориазис, да дадете повече възможности.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss