Защо паякообразните вени може да са по-видими след лазерно лечение

Понякога паякообразните вени може първоначално да изглеждат влошени след лазерно лечение. Това е само временен страничен ефект поради обезцветяването и възпалението, причинени от процедурата.

Лазерното лечение трябва да помогне за премахване на вашите паякообразни вени, така че може да сте малко разтревожени, когато откриете, че изглеждат по-тъмни веднага след процедурата. Но бъдете сигурни: това е временен ефект.

Според козметичния хирург Javad Sajan, MD, вените ви може да изглеждат по-забележими след лечението поради подуването, причинено от лазерите. Но тази хиперпигментация трябва да изчезне в рамките на няколко дни до няколко седмици.

Ето какво още трябва да знаете за лечебния процес след лазерно лечение.

Защо се случва?

Лекарите обикновено извършват лазерно лечение на паякообразни вени с интензивна импулсна светлинна терапия или подобен лазер, обяснява Sajan. Поради силата на светлината, „веднага след лечението, вените могат леко да се подуят, което може временно да ги накара да изглеждат по-зле.“

Лазерното лечение работи отчасти чрез дразнене на засегнатите кръвоносни съдове, така че те могат да изглеждат възпалени след процедурата.

В крайна сметка тези кръвоносни съдове ще се приберат и ще се разпаднат в кръвния поток. Но междувременно това възпаление може също да включва зачервяване или потъмняване на вените. Кожата ви също ще се почувства по-чувствителна междувременно.

Колко време ще отнеме да избледнеят?

Според Sajan всички потъмнели вени обикновено трябва да изсветлеят отново в рамките на 2-10 дни.

Имайте предвид, че паякообразните вени обикновено изискват няколко лечения, преди да изчезнат напълно, казва той. Много хора обаче обикновено виждат забележими резултати в рамките на няколко седмици след лечението.

Времето, което ви е необходимо, може да варира в зависимост от фактори като:

  • размера и тежестта на паякообразните вени
  • колко лазерни процедури сте имали
  • цялостното ви здраве

Мога ли да направя нещо, за да ускоря процеса?

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите притока на кръв и да ускорите процеса на оздравяване, включително следното:

  • Следвайте инструкциите, дадени от Вашия лекар: Саджан казва, че някои специалисти може да предложат пациентите да успокоят кожата с успокояващи кремове или други лекарства.
  • Пазете зоната покрита и далеч от слънцето: Тъй като излагането на слънце е една от основните причини за паякообразни вени на първо място, казва Саджан, предпазването на третираната зона от слънцето е жизненоважно, за да се гарантира, че те заздравяват правилно и няма да се влошат.
  • Носете компресионни чорапи: Компресионните чорапи могат да намалят отока, да стимулират кръвообращението и да предотвратят образуването на кръвни съсиреци.
  • Останете физически активни: Редовните упражнения и избягването на продължителни периоди на заседнала дейност могат да помогнат за оптималния кръвен поток.

Тези мерки могат да помогнат за успокояване на възпалението и обезцветяването, първоначално причинени от лазерите, и да подпомогнат вените да продължат да се разпадат. Тези стъпки също могат да помогнат за предотвратяване на образуването на нови паяжини.

Ами ако все още се виждат след няколко месеца?

Обикновено ще ви трябват няколко сесии с лазерно лечение, преди вените ви да изчезнат напълно. Така че, след като всяка първоначална хиперпигментация избледнее, може да е време да насрочите друг час, ако вените ви все още са видими след няколко месеца.

Може да са ви необходими до шест сесии, преди вашите паяжини да изчезнат напълно.

За най-добри резултати експертите понякога комбинират лазерното лечение с по-често срещания метод за премахване на паяжини, склеротерапия. Ако лазерното лечение не дава желаните резултати, говорете с вашия клиницист за опит склеротерапия.

Склеротерапията включва инжектиране на вените със специализиран химически разтвор, който ги разтваря.

Ендовенозното лазерно лечение е друг по-инвазивен метод, който може да помогне за премахване на по-големи паяжини на краката или такива, които са трудни за премахване с други средства. Това включва направата на разрез на кожата, така че лазерът да може да проникне по-директно във вената.

Долния ред

Паякообразните вени понякога може да изглеждат по-тъмни след лазерно лечение поради обезцветяването и възпалението, които процедурата може да причини.

Този ефект е само временен и трябва да изчезне в рамките на няколко седмици. Ако вените ви все още изглеждат тъмни след около месец, може да се нуждаете от още един сеанс на лазерно лечение. Обикновено са необходими няколко сесии, за да се постигнат желаните резултати.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss