Защо менструацията ми закъснява: 8 възможни причини

Вашият цикъл

Притеснявате се за късна менструация, но знаете, че не сте бременна? Пропуснатите или късни менструации се случват по много причини, различни от бременността. Честите причини могат да варират от хормонален дисбаланс до сериозни медицински състояния.

Има и два пъти в живота на жената, когато е напълно нормално менструацията й да е нередовна: кога започва за първи път и когато започва менопаузата. Докато тялото ви преминава през прехода, нормалният ви цикъл може да стане нередовен.

Повечето жени, които не са достигнали менопаузата, обикновено имат менструация на всеки 28 дни. Въпреки това, здравословният менструален цикъл може да варира от всеки 21 до 35 дни. Ако цикълът ви не попада в тези граници, това може да се дължи на една от следните причини.

1. Стрес

Стресът може да изхвърли хормоните ви, да промени ежедневието ви и дори да засегне частта от мозъка ви, отговорна за регулирането на цикъла ви – хипоталамуса. С течение на времето стресът може да доведе до заболяване или внезапно наддаване или загуба на тегло, като всичко това може да повлияе на вашия цикъл.

Ако мислите, че стресът може да забави цикъла ви, опитайте да практикувате техники за релаксация и да промените начина на живот. Добавянето на повече упражнения към вашия режим може да ви помогне да се върнете към правилния път.

Научете повече: 10 лесни начина за облекчаване на стреса »

2. Ниско телесно тегло

Жените с хранителни разстройства, като анорексия нервоза или булимия, могат да получат пропуснати периоди. Претеглянето с 10 % под нормалното за вашия ръст може да промени начина, по който тялото ви функционира, и да спре овулацията. Получаването на лечение за вашето хранително разстройство и наддаването на тегло по здравословен начин може да върне цикъла ви към нормалното. Жените, които участват в екстремни упражнения като маратони, също могат да спрат менструацията си.

3. Затлъстяване

Точно както ниското телесно тегло може да причини хормонални промени, така и наднорменото тегло може да предизвика. Вашият лекар ще препоръча диета и план за упражнения, ако установят, че затлъстяването е фактор за късните или пропуснатите ви менструации.

4. Синдром на поликистозните яйчници (PCOS)

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е състояние, което кара тялото ви да произвежда повече от мъжкия хормон андроген. В резултат на този хормонален дисбаланс върху яйчниците се образуват кисти. Това може да направи овулацията нередовна или да я спре напълно.

Други хормони, като инсулин, също могат да излязат от равновесие. Това се дължи на инсулиновата резистентност, която е свързана със СПКЯ. Лечението на СПКЯ се фокусира върху облекчаване на симптомите. Вашият лекар може да Ви предпише контрол на раждаемостта или други лекарства, които да Ви помогнат да регулирате Вашия цикъл.

5. Контрол на раждаемостта

Може да почувствате промяна в цикъла си, когато включите или изключите контрола на раждаемостта. Хапчетата за контрол на раждаемостта съдържат хормоните естроген и прогестин, които пречат на яйчниците ви да отделят яйцеклетки. Може да отнеме до шест месеца, докато цикълът ви стане отново последователен след спиране на хапчето. Други видове контрацептиви, които се имплантират или инжектират, също могат да причинят пропуснати менструации.

Научете повече: Ето защо сте пропуснали менструацията си, докато сте на контрол на раждаемостта »

6. Хронични заболявания

Хроничните заболявания като диабет и цьолиакия също могат да повлияят на менструалния ви цикъл. Промените в кръвната захар са свързани с хормонални промени, така че макар и рядко, лошо контролиран диабет може да причини менструация.

Цьолиакия причинява възпаление, което може да доведе до увреждане на тънките черва, което може да попречи на тялото ви да абсорбира основните хранителни вещества. Това може да причини късни или пропуснати менструации.

7. Ранна перименопауза

Повечето жени започват менопаузата на възраст между 45 и 55. Смята се, че жените, които развиват симптоми на възраст около 40 или по-рано, имат ранна перименопауза. Това означава, че запасите от яйцеклетки се намаляват и резултатът ще бъде пропуснати периоди и в крайна сметка края на менструацията.

8. Проблеми с щитовидната жлеза

Свръхактивната или недостатъчно активната щитовидна жлеза също може да бъде причина за късни или пропуснати менструации. Щитовидната жлеза регулира метаболизма на тялото ви, така че нивата на хормоните също могат да бъдат засегнати. Проблемите с щитовидната жлеза обикновено могат да бъдат лекувани с лекарства. След лечението вашият цикъл вероятно ще се нормализира.

Кога да посетите Вашия лекар

Вашият лекар може правилно да диагностицира причината за късния или пропуснатия Ви цикъл и да обсъди Вашите възможности за лечение. Запишете промените в цикъла си, както и други промени в здравето, за да покажете на Вашия лекар. Това ще им помогне да поставят диагноза.

Ако имате следните симптоми, незабавно се свържете с лекар:

  • необичайно тежко кървене
  • треска
  • силна болка
  • гадене и повръщане
  • кървене, което продължава повече от седем дни

  • кървене, след като вече сте навлезли в менопауза и не сте имали менструация в продължение на една година

Ако все още нямате АКУШЕР, можете да прегледате лекарите във вашия район чрез инструмента Healthline FindCare.

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss