Защо менингитът причинява болка във врата?

Менингитът се отнася до подуване на мембраните, които обграждат мозъка и гръбначния мозък. Този тип възпаление засяга нервната система. Менингитът може да бъде вирусен или бактериален и симптомите на менингит могат да се разпространят в цялото ви тяло.

Болката във врата и сковаността понякога могат да бъдат признак на менингит. Възпалението на мембраните в основата на мозъка ви може да причини този симптом, както и силно главоболие и когнитивни затруднения.

Нека да разгледаме как болката във врата може да бъде свързана с менингит, както и кога трябва да се тревожим.

Какво е менингит?

Менингитът е неврологично състояние, което причинява възпаление на мембраните около мозъка и гръбначния мозък. Това състояние обикновено се причинява от бактерия или вирус, но може да бъде причинено и от гъбички, паразити или друго основно заболяване, като рак.

Вирусният менингит често може да изчезне с почивка и течности като основно лечение. Бактериалният менингит е много по-тежък и обикновено изисква предписано от лекар лечение, както и хоспитализация.

Важно е да знаете, че всеки вид менингит може да доведе до усложнения.

Как се усеща болката във врата при менингит?

Болката във врата при менингит може да се почувства като силна скованост, когато се опитате да завъртите врата си или да огънете врата напред. Може също да се почувства като дълбока, пулсираща болка, която се простира от дъното на черепа надолу към горната част на гърба. Това се причинява от подуване в задната част на врата, зад черепа, което може да усетите.

Болката във врата от менингит може да бъде придружена от усещане за нежност или болезненост в засегнатата област. Може също да дойде с пулсиращо или постоянно главоболие.

Какво причинява болка във врата при менингит?

Менингитът се отнася до възпаление, произтичащо от менингите. Менингите са три слоя мембрани, които предпазват мозъка и гръбначния мозък. Тези три мембрани се наричат ​​пиа матер, арахноид и твърда мозъчна обвивка.

Дура матер е най-външната мембрана и тази, която е чувствителна към болка. Ако има нещо, което оказва натиск върху мембраната на дура матер, тялото ви често реагира със силно пулсиращо главоболие.

Твърдата мозъчна обвивка също се втвърдява, когато е раздразнена. Ето защо наличието на инфекция във вашите менинги често е достатъчно, за да причини както болка във врата, така и скованост.

Какви са другите симптоми на менингит?

Симптомите на менингит могат да засегнат цялата централна нервна система. Това означава, че симптомите не са фокусирани около мозъка или врата, но могат да засегнат и цялото ви тяло.

Симптомите на менингит могат да включват:

 • гадене
 • болки в мускулите и ставите
 • чувствителност към светлина
 • висока температура
 • главоболие
 • летаргия
 • обрив при менингит

Не е необходимо да имате всички изброени симптоми, за да имате менингит.

Как се диагностицира менингитът?

Менингитът може да бъде диагностициран чрез изследване на кръвта и гръбначномозъчната течност на лицето, което показва симптоми. Има и няколко други теста, които лекарят може да проведе по време на личен преглед, за да види дали показвате симптоми на менингит.

Тестването за менингит може да включва:

 • Изчерпателен физически преглед в лекарски кабинет. По време на този преглед ще бъдете попитани за вашите симптоми, включително болка във врата или скованост. Лекарят може да потърси нещо, наречено знак на Брудзински чрез тест, при който врата ви бавно се изтегля напред.
 • Може да се наложи кръвен тест за диагностициране на менингит. Този кръвен тест проверява за видовете бактерии, за да види дали имате инфекция на кръвта, която причинява менингит. Кръвният тест може също така да провери за повишени нива на определени протеини, за да види дали имате инфекция.
 • Могат да се извършат образни тестове, като компютърна томография, за да се открие всеки признак на подуване около мозъка или гръбначния мозък.
 • Единственият тест, който може окончателно да диагностицира менингит, е лумбална пункция, която понякога се нарича спинална пункция. По време на тази процедура лекарят използва игла, за да изтегли цереброспиналната течност от мозъка и гръбначния мозък. След това тази течност се тества за антитела, нива на протеини и бели кръвни клетки, наред с други неща.

Какво е лечението на менингит?

Лечението на менингит ще зависи от основната причина за инфекцията.

Вирусният менингит може да се лекува с почивка и пиене на много течности. Лекарството без рецепта може да бъде препоръчано от Вашия лекар за облекчаване на болка във врата, главоболие и други симптоми. В по-тежки случаи може да Ви бъдат предписани кортикостероиди за намаляване на подуването на мембраната.

Бактериалният менингит обикновено изисква хоспитализация. Най-вероятно ще бъдете лекувани с интравенозно (IV) вливане на антибиотици веднага щом бъдете диагностицирани. Кортикостероидите също често се предписват за намаляване на мозъчния оток.

В някои случаи Вашият лекар ще трябва да източи течност от синусите Ви, за да предотврати прогресирането на инфекцията.

Какви са рисковите фактори за менингит?

Всеки може да се зарази с причинителя на инфекцията и да развие бактериален или вирусен менингит. Има някой хора които са изложени на по-висок риск от инфекция от останалите. Тези с повишен риск включват:

 • бебета и деца, които посещават училище/дневни грижи

 • хора, които са на възраст над 65 години
 • хора, които живеят в групови домове или колежански общежития
 • хора, които са имунокомпрометирани, като тези с ХИВ или диабет
 • хора, които приемат имуносупресори
 • хора, които имат разстройство при употреба на алкохол

Какви са перспективите за хората, които имат менингит?

Прогнозата за хората, които имат менингит, зависи от причината и тежестта на тяхната инфекция.

Хората с лек случай на вирусен менингит често се възстановяват напълно в рамките на 2 до 4 седмици. Дори ако имате бактериален менингит, ранната диагноза и лечението с антибиотици може да означава, че ще започнете да се чувствате по-добре доста бързо.

В някои случаи на бактериален менингит състоянието не се диагностицира навреме, за да се спре прогресирането на инфекцията. В тези случаи възстановяването на неврологичните симптоми може да отнеме месеци.

Някои хора изпитват усложнения от менингит, включително трайно увреждане на мозъчния слухов център, загуба на памет и загуба на координация. Ако инфекцията продължи да прогресира, тя може да бъде фатална. Изключително важно е хората с бактериален менингит да получат изследване и лечение възможно най-скоро.

Често задавани въпроси

Болката във врата чест симптом на менингит ли е?

Болката във врата и сковаността са често срещани симптоми на менингит. Това е така, защото инфекцията, причинена от менингит, се намира в мембраните, които предпазват гръбначния ви мозък и мозъка.

Какъв е знакът на Брудзински?

Когато имате менингит, може да изпитате неволни движения в долната част на тялото. Този тип неволно движение на бедрата или коленете, докато повдигате главата си, е известно като знак на Брудзински. Това може да означава наличие на менингит в тялото ви.

Кога трябва да отидете на лекар за болка във врата?

Трябва да посетите лекар, ако получите някое от следните:

 • ограничен обхват на движение
 • значителна пулсираща болка, която ви пречи да извършвате ежедневни дейности
 • постоянни главоболия, свързани със скованост на врата
 • треска и умора в допълнение към скованост на врата, главоболие и болки в ставите

Долен ред

Болката във врата и сковаността могат да бъдат симптом на менингит. Наличието на този симптом не означава, че имате менингит, но е нещо, за което трябва да знаете.

Менингитът може да бъде сериозно състояние, което причинява смърт или трайно увреждане на мозъка. Ранното лечение и диагностика ще ви дадат най-добрия шанс за пълно възстановяване. Ако имате болка във врата в допълнение към други симптоми на менингит, трябва да посетите лекар, за да получите правилна диагноза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss