Защитете ставите си

Ако имате псориатичен артрит (PsA), знаете, че овладяването на болката е непрекъснато начинание. Въпреки че няма известен лек за болестта, има доказани начини за намаляване на болката.

Научаването как да позиционирате тялото си и използването на адаптивни устройства може да ви помогне да живеете уверено с PsA.

Позициониране на тялото

Правилното позициониране на тялото може да ви направи по-удобни по време на обостряне на PsA, както и да предотврати ненужно натоварване на ставите ви по всяко време. Тъй като вашите стави може вече да са компрометирани, те могат да претърпят допълнителни увреждания. Ще трябва да направите всичко възможно, за да ги защитите.

Ето три полезни съвета:

 • Имайте предвид как седите и стоите.
  Например, когато извършвате дейност, която включва работа в близост до
  под, седнете, вместо да приклекнете или да коленичите. Клекнали и коленичили
  може да добави допълнителен стрес към коленете и глезените ви. Тези позиции могат
  дори причиняват по -силна болка.
 • Помислете как държите на нещата.
  Хващайте предметите здраво, но хлабаво. Когато хващате предмети, уверете се, че кокалчетата на пръстите ви са подравнени. Когато четете, сложете книга или списание на отворени ръце или скута си, докато четете, а не здраво стискайте предните и задните корици. Много здраво захващане може да причини неправилно позициониране на кокалчетата на пръстите, което води до по -голямо износване.
 • Дръжте болните стави в една линия. Поставянето на ставите ви с останалата част от тялото е добър начин да ги защитите и да се справите с болката. Например, пъхнете възглавница под бедрото или между коленете си, за да постигнете по-спокоен и безболезнен сън.

Адаптивни устройства

Хората с PsA могат да срещнат трудности във всички аспекти на живота, независимо дали у дома, на работа или навън. Въпреки че обхватът ви на движение може да е ограничен, възползвайте се от съвременните технологии, за да увеличите производителността си и да защитите ставите си.

Ето няколко идеи, които да улеснят ежедневието ви:

 • Хватките за молив могат да се добавят към четки за зъби и прибори за хранене, за да бъдат по -лесни за хващане.
 • Закопчалките и роговете за обувки с дълги стъбла може да направят облеклото по-малко разочароващо.
 • Лесните за захващане кухненски инструменти, като отварачки за буркани и консерви, могат да улеснят готвенето на ставите ви.
 • Стълбовете, грайферите на Ричър или всяко устройство с приспособление, подобно на нокти, може да ви помогне да получите достъп до високите шкафове, без да напрягате врата си или да стоите на стол.
 • Телефоните и клавиатурите с големи клавиши могат да ви помогнат с лекота да работите през целия ден.
 • Предпазните решетки за ваната могат да помогнат за предотвратяване на падания.
 • Леките градински маркучи, държачите за карти за игра и рамките за ръчно ръкоделие могат да ви позволят да се наслаждавате на любимите си хобита без болка.

Защитата на ставите е важна за всички, но особено за тези с PsA. Консултирайте се с вашия лекар, физиотерапевт или трудов терапевт, за да научите за правилните пози за вашите нужди, както и за други устройства, които може да са налични за вашия дом или офис.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss