Затлъстяването генетично ли е или околната среда?

Основните причини за затлъстяването могат да варират между хората и обикновено включват комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда.

Затлъстяването е хронично здравословно състояние, дефинирано като натрупване на излишни телесни мазнини до степен, в която се превръща в риск за здравето. Въпреки че това може да означава нещо различно за всеки, затлъстяването обикновено се изследва с помощта на индекс на телесна маса (ИТМ), изчисление на теглото ви спрямо височината ви.

ИТМ не е надежден показател за затлъстяване. Той не измерва директно мазнините или здравето и може да бъде неточен при хора с по-високи нива на мускулна маса, като например културисти. Той обаче предоставя универсален начин за лекари и учени да наблюдават теглото сред широката общественост.

Затлъстяването по BMI се определя като резултат 30 или по-висок. След това се подразделя на класове, показващи тежестта на затлъстяването:

 • Клас 1: 30 до <35 BMI
 • Клас 2: 35 до <40 BMI
 • Клас 3 (тежко затлъстяване): 40 или по-висок ИТМ

Според последните данни за затлъстяването от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), между 2017 г. и 2020 г., разпространението на затлъстяването сред възрастното население на САЩ е било 41,9%.

Има ли генетичен компонент за затлъстяването?

Генетиката може да допринесе за причините за затлъстяването както пряко, както при синдрома на Prader-Willi, така и косвено чрез повлияване на метаболитните пътища, невронните мрежи и центровете за контрол на апетита в тялото.

Според а 2022 клиничен прегледповече от 500 гена, свързани със затлъстяването, са идентифицирани при хората.

Тези гени могат да повлияят на телесното тегло по много начини. Те може да създаде промени в инсулиновия метаболизъм, възпалителните реакции, кръвното налягане, отлагането на мазнини и нивото на циркулиращи мазнини в кръвния поток. Те могат да ви накарат да искате да консумирате повече енергия (т.е. храна), но могат да ви попречат да я използвате ефективно.

Понякога връзката между определени гени и затлъстяването е далечна, но все още актуална. Например, някои гени могат да ви предразположат към състояния, които увеличават риска от затлъстяване, като синдром на Кушинг.

Изследване от 2021 г показва, че 40–50% от променливостта на телесното тегло може да бъде проследена назад до генетиката, като гените играят по-значима роля (до 80%) сред хората, живеещи със затлъстяване.

Това не означава, че генетиката определено води до наддаване на тегло. За повечето хора това означава, че генетиката може да направи по-вероятно да наддадете на тегло, особено при определени обстоятелства.

Има ли ген за затлъстяване?

Няма един ген, който да е универсално отговорен за затлъстяването, въпреки че единични генни вариации могат да са в основата на затлъстяването при някои хора.

Като цяло стотици гени са свързани с натрупването на излишни телесни мазнини и отговорните генетични вариации могат да варират драстично сред хората, живеещи със затлъстяване. Може да живеете с една или много генетични вариации.

Генетичното затлъстяване се категоризира в няколко вида въз основа на начина, по който са включени гените:

 • Моногенно затлъстяване: Прекомерно тегло, причинено от мутация в един ген. Генът MC4R е най-често засегнатият ген, свързан със затлъстяването.
 • Полигенно затлъстяване: Вариациите в множество гени допринасят за податливостта към затлъстяване в малки количества. Полигенното затлъстяване е най-честата форма на генетично затлъстяване.
 • Синдромно затлъстяване: Генетичните промени в специфични заболявания, като синдрома на Прадер-Уили, могат директно да доведат до затлъстяване.

Какви фактори на околната среда най-често водят до затлъстяване?

Можете да развиете затлъстяване, ако редовно консумирате повече калории, отколкото използвате, със или без влияние от генетиката. Този енергиен дисбаланс често се приписва на външни променливи, известни като фактори на околната среда.

Факторите на околната среда могат да бъдат всичко – от размера на вашите порции храна до застроената среда около вас. Те влияят върху количеството енергия, което приемате и как тялото ви я използва.

Най-честите фактори на околната среда, свързани със затлъстяването, включват:

 • заседнал начин на живот (недостатъчна физическа активност)

 • редовна консумация на висококалорични храни
 • лоши навици за сън
 • хроничен стрес
 • излагане на ендокринни разрушители, използвани в производството на храни (като пластмасови контейнери, пестициди и др.)

Социални детерминанти на здравето

Социалните детерминанти на здравето (SDOH) са колективна група от фактори на околната среда, които също влияят върху затлъстяването. Вашият SDOH са условията, които изграждат средата около вас. Нивото на доходите, нивото на местната престъпност, достъпността на качествена храна и излагането на дискриминация са примери за SDOH.

Тези фактори могат да насърчат избора на начин на живот, който допринася за затлъстяването. Ако живеете в квартал с висока престъпност, например, може да е по-малко вероятно да излизате навън за упражнения.

Как генетиката и факторите на околната среда са свързани със затлъстяването?

За повечето хора, живеещи със затлъстяване, излишното натрупване на мазнини е резултат както от генетиката, така и от фактори на околната среда.

Факторите на околната среда създават основата за избор на начин на живот, който насърчава затлъстяването, докато генетиката може да увеличи склонността ви към наднормено тегло при тези обстоятелства.

Връзката обаче може да бъде двупосочна, което означава, че върви и в двете посоки. Точно както генетиката може да увеличи ефекта на факторите на околната среда, факторите на околната среда могат да повлияят на генетиката чрез епигенетични промени – промени в експресията на гените.

Например, изследвания показва, че фактори на околната среда като висок прием на пържени храни, лош сън и заседнал начин на живот могат да причинят епигенетични промени, които насърчават затлъстяването.

Излагането на ендокринни разрушители, химикали, които нарушават сигнализирането на хормоните в тялото ви, може да промени чревния ви микробиом, което също е свързан до промени в генетичната експресия.

Възможности за лечение на затлъстяването

Затлъстяването може да бъде предизвикателство за лечение, но обикновено започва с промени в начина на живот, свързани с балансирано хранене, намаляване на калориите и повишена физическа активност.

За много хора лечението на затлъстяването не е толкова просто, колкото ограничаването на приеманите калории и увеличаването на изгорените калории. Ако факторите на околната среда като стрес, навици на съня и SDOH не могат да бъдат разрешени лесно, отслабването може да бъде изключително трудно.

В допълнение към енергийното балансиране, много планове за лечение на затлъстяването включват също:

 • хранителни консултации
 • поведенчески стратегии
 • лекарства
 • операция
 • психотерапия
 • групи за подкрепа

Може ли генетичното затлъстяване да се лекува?

Затлъстяването често може да се лекува, дори когато генетиката играе значителна роля. Успешното лечение може да изисква екип от медицински специалисти, включително педиатри, ендокринолози, акушер-гинеколози, диетолози, генетици, генетични консултанти и психолози.

С напътствията на тези експерти, промените в начина на живот, лекарствата и операцията се оформят основата на генетично лечение на затлъстяването. Вашият индивидуален план ще зависи от това как генетиката влияе върху натрупването на телесни мазнини.

Лечението може да варира при генетично затлъстяване, например:

 • Ако живеете със синдромно затлъстяване, лечението на основното заболяване може да подобри симптомите на затлъстяването.
 • Ако живеете със затлъстяване, свързано с излагане на ендокринни разрушители, ендокринологът може да предложи определени промени в начина на живот, по-конкретно свързани с това, което поставяте в и върху тялото си.
 • Когато генетичното затлъстяване е моногенетично и наследствено, промените в начина на живот, въведени в детството, могат да подобрят здравните резултати в зряла възраст.

За вкъщи

Затлъстяването може да бъде причинено от околната среда, генетично или и двете. Но това не означава, че наличието на гени, свързани със затлъстяването, винаги ще води до наддаване на тегло.

За повечето хора затлъстяването може да се проследи до основни генетични фактори, които увеличават вероятността от наддаване на тегло при определени обстоятелства. Връзката работи и в обратна посока – факторите на околната среда могат да променят начина, по който работят вашите гени, което след това влияе върху натрупването на мазнини в тялото.

Затлъстяването от всякаква причина се лекува с промени в начина на живот, лекарства и хирургични интервенции. Когато генетиката е важен фактор, допълнителни експерти, като генетик, могат да станат част от вашия медицински екип.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss