Заслужава ли си ваксината срещу грип? Коефициенти на ваксини и смъртност, щат по щат

С глобалния фокус върху ваксинациите срещу COVID-19 е лесно да се отстрани друга превантивна мярка, която трябва да бъде в центъра на разговора в момента: ваксината срещу сезонен грип.

Някои хора може да предполагат, че тъй като са защитени от по-смъртоносния вирус, могат да пропуснат ежедневната ваксина срещу градински грип. Други хора може да се затрудняват да намерят време да си запишат още една среща, свързана със здравето… или изобщо да не забравят да я получат. Колебливостта и скептицизмът относно ваксините могат да бъдат подхранвани от загриженост относно противогрипните ваксини, насочени към грешните щамове на грипа.

Но определено си струва да си направите ваксината срещу грип. Ако погледнем отвъд страха и умората към студа, трудно факти, има убедителни причини почти всеки да получи ваксина срещу грип — и ако все още не сте го направили, не е твърде късно. Сезонът на грипа може да продължи до май.

Ползите от ваксинирането срещу грип са ясно подкрепени чрез изследвания. Освен че ви предпазва от разболяване и намалява риска от тежко заболяване, ваксината срещу грип може също да защити популациите с по-висок риск като бременни хора, деца и хора с хронични заболявания.

Ако внимавате да си направите ваксина срещу грип, значи сте в добра компания. По време на грипния сезон 2018-2019 г.* 169 милиона сезонни ваксини срещу грип бяха разпределени в САЩ Преведено: От хора на възраст 6 месеца и повече, 49 процента са ваксинирани.

В графиката по-долу можете да видите числата за ваксинации за този грипен сезон, разбити по държави, заедно с няколко бързи факта.

Можем да кредитираме тези ваксинирани добри самаряни с невероятна статистика като тази: През грипния сезон 2019–2020 г. ваксинацията предотврати 7,52 милиона заболявания, 3,69 милиона медицински посещения, 105 000 хоспитализации и над 6300 смъртни случая в САЩ

От друга страна обаче, 51 процента от населението на САЩ не бях да се ваксинират срещу грип.

Това нежелание за имунизация може да има ужасни последици. CDC оценки че грипът е довел до 52 000 смъртни случая и 720 000 хоспитализации годишно през последното десетилетие.

По-долу можете да видите броя на смъртните случаи от грип от същия грипен сезон, представен в графиката за ваксинацията по-горе.

Добрата новина е, че отношението към ваксините се променя и повече хора от всякога са готови да си направят ваксината. За грипния сезон 2020-2021 г оценено Коефициентът на покритие с ваксини за хора на 6 месеца и повече е 52,1 процента.

Можете да направите своята роля, като разпространите информацията и не забравяйте да планирате тази сезонна ваксина срещу грип всяка година.

*Тези данни са от 2018-2019 г., тъй като по-скорошните данни за грип са повлияни от COVID-19.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss