Ето как мозъкът ви се развива в тийнейджърските ви години

Тийнейджърите са по-склонни да участват във високорисково поведение, да тълкуват погрешно социалните сигнали и да реагират, вместо да действат проактивно. За да разберете защо, погледнете развитието на мозъка на подрастващите.

Развитието на мозъка започва по време на бременността. Мозъкът на новороденото е 25% от размера си за възрастни, като в крайна сметка достига 90–95% от размера си за възрастни до 6-годишна възраст. След това, до около 25-годишна възраст, мозъкът претърпява процес на „ремоделиране“.

Ненужните мозъчни клетки се елиминират през това време, казва д-р Игор Смелянски, невролог и специалист по управление на болката в Ноксвил, Тенеси.

Мозъчните клетки, необходими за живот и функциониране, укрепват връзките си с други клетки, обяснява той.

Този процес започва в задната част на мозъка (в лимбичната система или емоционалния център) и бавно се придвижва напред (към префронталния кортекс или разсъждаващия център).

Процесът на ремоделиране се ускорява през тийнейджърските ви години и обикновено достига своя връх между 13-15-годишна възраст, казва той.

Никой мозък не е еднакъв

Точно както телата на децата растат и се развиват на различна възраст, темпове и скорости, така се развиват и техните мозъци. Как това изглежда (за външния свят) и се чувства (за тях) варира от тийнейджър до тийнейджър.

„Важното е като тийнейджър да знаеш, че мозъкът ти се променя и че като родител знаеш, че мозъкът на тийнейджъра се променя“, казва Смелянски.

“Повечето мозъци не достигат пълно съзряване до 23-25-годишна възраст.”

Беше ли Ви полезно?

Емоционалните центрове на мозъка (лимбичната система)

Мозъкът играе решаваща роля в това как хората от всички възрасти контролират, обработват и изразяват емоции.

По-конкретно: част от мозъка, известна като лимбичната система.

„Лимбичната система е група от взаимосвързани структури, разположени дълбоко в мозъка“, обяснява Смелянски.

Това включва:

 • хипокампус
 • амигдала
 • хипоталамус
 • лимбичен кортекс

Тези структури работят заедно за:

 • улесняват съхранението и извличането на паметта
 • установете емоционалното си състояние
 • свържете мотивацията с поведението
 • регулират автономната функция

Лимбичната система е първата част от мозъка, която завършва процеса на ремоделиране. Обикновено се прави в ранна юношеска възраст между 10-13 години.

Разсъждаващият център на мозъка (префронтален кортекс)

Разговорно известен като център за разсъждения на мозъка, префронталната кора е отговорна за вземането на решения, самоконтрола и разбирането на последствията, обяснява Смелянски.

Това е последната област на мозъка, която трябва да се ремоделира и узрява.

Когато префронталната кора е напълно развита – което обикновено се случва около 25-годишна възраст – вие се считате за способни да разпознаете връзката между вашите действия и потенциалните краткосрочни или дългосрочни последствия.

Дотогава юношите и младите възрастни разчитат на амигдалата, за да вземат решения, казва Смелянски.

„Амигдалата е мястото, където се намират примитивните емоции, подтици, импулси, страхове, агресия и примитивни желания“, казва той.

На практика това обикновено изглежда като действие преди обмисляне на нещата или по друг начин импулсивно действие.

Центърът за награди на мозъка (мезолимбична система)

Известен в медицината като мезолимбичната система и разговорно като хедонистичната гореща точка, центърът за възнаграждение в мозъка отговаря за удоволствието.

Това е частта от мозъка, която ви уведомява кога „харесвате“ нещо или кога нещо е чисто „положително“.

Мезолимбичната система свързва част от мозъка, известна като вентралната тегментална област (разположена в средата на мозъка) с вентралния стриатум (разположен в предната част на мозъка).

Този път е облицован с неврони, освобождаващи допамин, които се задействат с повишена скорост, когато очаквате награда или източник на удоволствие.

„Повишеното освобождаване на допамин участва в укрепването и мотивирането на поведението“, обяснява д-р Никол Прауз, клиничен учен, специалист по неврология.

По време на юношеството този път претърпява обширна промяна на неговата структура и функция, което води до по-високи нива на допамин.

В резултат на това се смята, че тийнейджърите са особено податливи на злоупотреба с вещества, злоупотреба с алкохол и други поведения, търсещи силни усещания.

Други аспекти на развитието на мозъка

Има два други забележителни процеса, които се случват по време на развитието на мозъка, които влияят на това как тийнейджърът действа, реагира, чувства и мисли: подрязване и миелинизация.

Подрязването се случва, когато мозъкът се отърве от синапсите, от които вече не се нуждае. Синапсите са структури, които позволяват на различни неврони да комуникират.

Невроните, наричани още нервни клетки, използват електрически и химически сигнали, за да комуникират с различни области на мозъка и тялото.

Синаптичното подрязване се случва два пъти по време на развитието на мозъка, веднъж по време на ранно детство (между 2-10 години) и веднъж по време на късно юношество или ранна зряла възраст (тийнейджъри до края на 20-те).

някои изследване предполага че юношите може да са по-склонни да поемат рискове по време на второто синаптично подрязване.

Миелинизацията възниква, когато невроните са обвити в изолационен слой от протеини и мастни вещества (миелин). Това позволява на невроните да комуникират по-ефективно и ефективно.

Въпреки че миелинизацията започва рано в живота и продължава в зряла възраст, нейното производство ескалира по време на юношеството. Това увеличава скоростта на информационния поток, което може да накара всичко да се почувства ГОЛЯМО.

Когато всичко е казано, подрязването и миелинизацията помагат на тийнейджърите да обработват и реагират на информация по-бързо, да претеглят риска и наградата и да мислят по-критично.

Какво можете да направите, за да насърчите здравословното развитие на мозъка?

Като начало направете каквото можете, за да избегнете сътресения и други наранявания на главата.

„Избягването на наранявания на мозъка винаги е важно, така че е най-добре да носите основни предпазни средства за главата (като шлемове), когато играете спортове с хълм или удар“, казва Праус.

Освен това, всичко, което е добро за цялостното здраве на тийнейджъра, е добро за развитието на мозъка, казва Сони Шерпа, MBBS, холистичен здравен практик.

„Тийнейджърите трябва да дадат приоритет на 8-10 часа сън на нощ, тъй като това помага на мозъка да абсорбира информацията, научена през целия ден“, казва Шерпа.

„Храненето на балансирана диета, която включва тъмнозелени листни зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки и постни протеини, също е от съществено значение за осигуряване на мозъка с хранителните вещества, от които се нуждае, за да функционира оптимално“, казва тя.

„Редовните физически упражнения и социалните връзки помагат за намаляване на стреса, подобряване на умствения фокус и поддържане на цялостното здраве на мозъка“, казва Шерпа.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)тийнейджърите трябва да се стремят към поне 60 минути физическа активност с умерена или висока интензивност на ден.

„Отделянето на време за дейности за самообслужване, като медитация или йога, може да помогне за намаляване на стреса и повишаване на устойчивостта“, казва Шерпа. „Управлението на нивата на стрес може да бъде полезно за концентрацията и уменията за решаване на проблеми.“

И накрая, ангажирането с умствено стимулиращи дейности, като решаване на пъзели и четене, може да помогне за насърчаване на уменията за критично мислене, обхвата на вниманието и цялостната умствена острота, казва тя.

Как родителите и настойниците могат да предложат подкрепа през това време?

Важно е да разберете, че мозъкът на вашето дете все още се развива през тийнейджърските години, както и как редът и скоростта на това развитие могат да повлияят на способността им да вземат решения, казва Праус.

Не забравяйте, че центърът за разсъждения на мозъка (префронталната кора) се развива по-късно в юношеството от емоционалния център на мозъка (лимбичният център).

„Резултатът от това е, че тийнейджърите действат бързо с по-малко предвидливост от по-възрастните младежи и възрастните, тъй като научават последствията от подобно поведение и имат способността да намалят импулсивността си“, казва тя.

През това време, казва тя, може да е полезно да имате предвид, че детето ви не е „глупаво“, но все още е в процес на научаване колко бързо може да взема и да действа според решенията.

„Можете също да помогнете за улесняването на този процес на обучение, като изрично им помогнете да обмислят потенциалните последици от определени решения“, казва тя. „Или, позволявайки им да правят грешки в ученето, които няма да ги наранят, те в крайна сметка ще намалят импулсивността си.“

На практика това може да изглежда така, сякаш правите следните предложения:

 • „Преди да направите това, нека намалим темпото и да помислим за потенциалните резултати.“
 • „Знам, че това се чувства наистина голямо в момента. Така че нека се отдръпнем от него за няколко часа, след което тази вечер можем да се върнем и да вземем решение тогава.
 • „Защо не спим на него?“

Къде можете да научите повече?

За да научите повече за развитието на мозъка на тийнейджърите, вижте ресурсите, предлагани от:

 • Национален институт по психично здраве
 • Станфордска медицина
 • Американска академия по детска и юношеска психиатрия

Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss