Етерични масла и еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция е широко разпространен проблем при мъжете. Еректилната дисфункция е невъзможността да се постигне или поддържа ерекция, често затрудняваща полов акт.

Причините за еректилната дисфункция са различни, но еректилната дисфункция често може да бъде лекувана без нужда от лекарства.

Тази статия ще обсъди използването на етерични масла при лечение на еректилна дисфункция.

Какво е еректилна дисфункция?

Етерични масла и еректилна дисфункция
Еректилната дисфункция може да бъде причинена от психологически или физически фактори.

Когато мозъкът инициира състояние на възбуда, той изпраща сигнали към пениса, които карат артериите му да се разширят и да позволят на повече кръв да тече през него.

Когато количеството кръв, вливащо се в пениса, е ограничено, ерекцията се губи. Невъзможността за достигане или поддържане на ерекция може да се случи по различни причини, като прекомерна консумация на алкохол или умора.

Невъзможността за задържане на ерекция се диагностицира като еректилна дисфункция, когато се проявява постоянно.

Това е индикация, че има основен проблем, който пречи на пениса да стане достатъчно изправен.

Най-често този проблем се отнася до:

  • Недостатъчен приток на кръв: Условия като високо кръвно налягане или висок холестерол могат да попречат на достатъчен приток на кръв.
  • Увредена нервна тъкан: Някои лекарства или състояния като болестта на Пейрони могат да увредят тъканите около пениса и да предотвратят появата на ерекция.
  • Липса на стимулация: Този проблем може да бъде свързан с психологически фактори като депресия и тревожност или с неврологично състояние като множествена склероза, което нарушава сигналите между мозъка и пениса.

В зависимост от причината, еректилната дисфункция може да бъде лекувана по различни начини, като лекарства, терапия или промени в начина на живот. Естествените лекарства, като етерични масла, също могат да бъдат полезни при лечението на еректилна дисфункция при мъжете.

Използвайте етерични масла за лечение на еректилна дисфункция

Етеричните масла са високо концентрирани растителни екстракти, които съдържат химичните съединения, съставляващи аромата на растението, от което произлизат. Етеричните масла се получават чрез дестилация и могат да навредят, ако се използват в чист вид; хората трябва да разреждат етеричните масла в носител преди употреба.

Не прилагайте етерични масла директно върху кожата. Разредете етеричните масла в носител, като масло от сладък бадем – обичайното разреждане е от 3 до 5 капки етерично масло в една унция носител.

Всеки вид масло има различни свойства и може да се използва за постигане на различни ефекти. Въпреки че има доказателства, които предполагат, че етеричните масла могат да помогнат за лечение на определени състояния, като акне или главоболие, проучванията показват, че етеричните масла могат да имат няколко неблагоприятни странични ефекти, включително алергични реакции.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира етеричните масла, така че те трябва да се използват с висока степен на повишено внимание и само след консултация с лекар или медицински специалист.

Шест етерични масла, които обикновено се използват за лечение на еректилна дисфункция

Джинджифилово масло
Джинджифилът се използва широко за лечение на много заболявания, включително мъжко безплодие.

Доказателствата за използването на етерични масла при лечение на еректилна дисфункция често са анекдотични, но е проведена известна емпирична работа, която предполага, че някои масла са полезни:

  1. Джинджифил: Джинджифилът се използва широко в алтернативната медицина заради него антиоксидант и противовъзпалителни свойства. Проучване през 2014 г. установих, че всеки ден джинджифил добавката с екстракт при мишки стимулира производството на сперматозоиди след 22 дни в сравнение с контролната група. Други проучвания установяват, че екстрактите от джинджифил намаляват мъжките безплодие при плъхове.
  2. Канела: Изследвания при плъхове установиха, че екстрактите от канела могат да насърчат репродуктивното здраве и да стимулират производството на сперма и тестостерон, за подобряване на сексуалното функциониране.
  3. Динено семе: Екстрактите от динени семена имат антиоксидантни свойства и могат да защитят и насърчат здравето на спермата при плъхове. Проучване от 2013 г. установи, че ежедневната употреба на екстракт от динени семена при мъжки плъхове в продължение на 28 дни повишава концентрацията и подвижността на сперматозоидите им в сравнение с контролната група.
  4. Алое вера: Алое вера се използва широко както в традиционната, така и в съвременната медицина за няколко цели. Изследвания върху мишки са установили, че екстрактите от алое вера могат да бъдат полезни за лечение на сексуални дисфункции, тъй като могат да стимулират клетъчното делене и да увеличат производството на тестостерон, което води до увеличаване броя на сперматозоидите.
  5. Индийско орехче: Екстрактите от индийско орехче отдавна се използват в традиционната медицина на Южна Азия (медицина Унани) за лечение на сексуална дисфункция при мъжете. Едно проучване установи, че индийското орехче е свързано с по-високи нива на сексуална активност при плъхове.
  6. Карамфил: Екстрактите от карамфил са друг традиционен афродизиак, използван в медицината на Унани, както се предполага от едно проучване, което установява трайно увеличаване на сексуалната активност на мъжки плъхове, консумирали екстракти от карамфил.
Етерично масло от карамфил
Етерично масло от карамфил

Обобщение

Понастоящем няма убедителни проучвания, които да докажат, че етеричните масла могат ефективно да лекуват еректилна дисфункция при мъжете, тъй като голяма част от емпиричните изследвания са проведени при гризачи, а не при хора.

Етеричните масла могат да бъдат токсични и никога не трябва да се приемат през устата. Всеки, който обмисля да използва етерични масла за еректилна дисфункция, трябва първо да говори със сертифициран ароматерапевт. Преди нанасяне върху кожата етеричните масла трябва да се дифузират във въздуха или да се прилагат разредени в носител. Въпреки че етеричните масла могат да имат неблагоприятни странични ефекти, когато се използват правилно, те се считат за безопасни и все още могат да имат ползи за еректилната дисфункция.

Освен етеричните масла, има и други алтернативни лечения за еректилна дисфункция, които хората могат да преследват. Говорете с лекар, за да разберете най-добрия метод за лечение, тъй като еректилната дисфункция може да бъде симптом на други проблеми, като диабет, високо кръвно налягане, атеросклероза или проблеми с простатата.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss