Етерични масла за облекчаване на невропатичната болка

Етеричните масла съдържат концентрирани растителни екстракти. Ароматерапията с някои етерични масла може да помогне за облекчаване на невропатичната болка.

Невропатията е общ термин за заболявания, които се развиват в резултат на увреждане на нервите. Една от най -честите форми на невропатия е диабетната периферна невропатия, която се среща при 50% от хората с диабет.

Периферната невропатия обикновено засяга ръцете и краката на човек. Може да причини болка, изтръпване и изтръпване. Други видове невропатия могат да се развият и при хора с диабет.

Изследванията показват, че някои етерични масла могат да помогнат за намаляване на болката в резултат на възпаление и увреждане на нервите. Голяма част от изследванията обаче идват от животински модели и отделни казуси.

В тази статия ще препоръчаме някои етерични масла, които могат да облекчат невропатичната болка, както и подкрепящите доказателства.

Ние също така описваме как да използваме маслата, рисковете и съображенията, други методи на лечение и причините и симптомите на невропатия.

Масло от джинджифил

Етерични масла за облекчаване на невропатичната болка
Използването на джинджифилово масло може да намали невропатичната болка от възпалителни състояния.

Проучване от 2014 г. сравнява ефективността на шведския масаж с ароматно масло от джинджифил с традиционния тайландски масаж при 140 възрастни хора, които са имали хронична болка в долната част на гърба.

Въпреки че и двата метода на лечение подобриха симптомите, шведският масаж с ароматно масло от джинджифил беше по -ефективен от тайландския масаж за намаляване на болката и увреждането.

Джинджифиловото масло съдържа съединение, наречено zingibain, което притежава мощни противовъзпалителни свойства. Следователно Zingibain може да намали невропатичната болка, която е резултат от възпалителни състояния.

Масло от лайка

Борнеол, съединение в етеричните масла от лайка и лавандула, може да намали болката и възпалението, свързани с невропатия.

Проучване от 2015 г. установи, че борнеолът намалява чувствителността към болка при мишки с невропатична болка. Потвърждаването на ефекта при хора обаче ще изисква допълнителни проучвания.

Масло от жълт кантарион

Масло от жълт кантарион

Жълт кантарион, или Hypericum perforatum, е традиционно лекарство за депресия и тревожност. Хората също използват екстракти за лечение на изгаряния, възпаления и нервни болки.

Според доклад за случая от 2017 г., човек с тригеминална невралгия – вид нервна болка, която засяга лицето – установява, че хомеопатичният препарат от жълт кантарион помага за облекчаване на симптомите.

Авторите на доклада заключават, че жълтият кантарион „може да бъде обещаващ терапевтичен вариант“ за лечение на тази болка, но са необходими допълнителни изследвания.

Масло от лавандула

Някои проучвания показват, че лавандуловото масло може да намали болката и тревожността.
Някои проучвания показват, че лавандуловото масло може да намали болката и тревожността.

Вдишването на етерично масло от лавандула може да помогне на човек да се отпусне и да намали болката и тревожността.

Изследване от 2016 г. разглежда ефективността на ароматерапията по време на периферна венозна канулация, която включва поставянето на тръба с игла в периферната вена.

След като набраха 106 души, които трябваше да преминат процедурата, изследователите на случаен принцип разпределиха участниците да получат или ароматерапия с етерично масло от лавандула, или плацебо.

След канюлацията, тези в групата с лавандула съобщават за значително по -малко болка и тревожност от тези в групата на плацебо.

Проучване от 2014 г. обаче установи, че ароматерапията с масло от лавандула няма ефект върху намаляването на болката при хора, подложени на операция на открито сърце.

Масло от свещен босилек

масло от свещен босилек

Свещеният босилек, известен още като тулси или туласи, е ароматно растение, което расте по целия индийски континент и Югоизточна Азия. Практикуващите аюрведична медицина отдавна го използват за лечение на редица състояния, включително нервна болка.

Проучване от 2015 г. установи, че екстрактът от свещен босилек значително намалява болката в седалищния нерв при плъхове. Потвърждаването на тези открития при хора обаче ще изисква допълнителни изследвания.

Ментово масло

Маслото от мента има антимикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той може също да помогне за регулиране на имунната система и намаляване на мускулните спазми.

Резултатите от систематичен преглед от 2019 г. показват, че ментовото масло може да помогне за облекчаване на стомашно -чревната болка от синдрома на раздразнените черва. Изследователите обаче все още не са установили дали маслото от мента може да помогне за лечение на нервна болка.

Как да използвате етерично масло

Хората или вдишват етерични масла, или ги използват като масажно масло.

Можете да добавите няколко капки етерично масло към дифузер, вода за вана или меки мебели, като възглавници.

Когато използвате етерични масла за масаж, винаги трябва да ги разреждате в носител, като бадемово или зехтин. Внимателно масажирайте сместа в засегнатата област.

Рискове и съображения

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) класира повечето етерични масла като козметични продукти, което означава, че тази агенция не регулира тяхното качество или безопасност. Така че трябва да купувате само етерични масла от реномирани производители и да прочетете внимателно всички етикети или указания.

Ароматерапията се извършва с етерично масло, или в дифузер, или в масаж.

Чистите основни масла са много концентрирани, а някои масла могат да бъдат токсични, така че хората не трябва да ги поглъщат.

Също така е важно етеричните масла да се разреждат в носител, преди да се използват директно върху кожата. Производителите често дават инструкции за разреждане и безопасна употреба.

Етеричните масла могат да причинят дразнене на кожата или алергични реакции при някои хора, затова е препоръчително да се направи тест, преди да се използва ново масло.

За да тествате, трябва да нанесете разреденото масло върху малка площ от кожата, като задната част на ръката или част от предмишницата. Не използвайте маслото, ако кожата стане сърбяща, зачервена или суха.

Етеричните масла могат да взаимодействат с определени лекарства, като антидепресанти и стимуланти. Хората, приемащи лекарства с рецепта, трябва да потърсят съвет от своя лекар, преди да използват етерично масло.

Помислете за домашни любимци, деца и бременни жени, преди да дифузирате етерични масла.

Други методи за лечение на невропатия

Медицинското лечение на невропатия обикновено зависи от лечението на основната причина. Например, добрият контрол на нивата на кръвната захар може да намали симптомите при хора с диабетна невропатия.

Използване на лекарства

Лекарите могат да предписват лекарства за облекчаване на болката при хора с невропатия. Тези лекарства могат да включват:

 • трамадол, кодеин и хидрокодон
 • алфа-2 адренергични агонисти, включително клонидин и тизанидин
 • антидепресанти, като амитриптилин, имипрамин и дулоксетин
 • антиконвулсанти, като габапентин и ламотрижин
 • локални болкоуспокояващи, като лидокаинови пластири, спрейове и мехлеми

Транскутанна електрическа нервна стимулация

Транскутанната електрическа нервна стимулация (TENS) е терапия, която използва електрически токове за лечение на болка и облекчаване на мускулни спазми.

TENS терапията се извършва чрез поставяне на електроди върху засегнатите области на тялото. Тези електроди се свързват с малко устройство, което доставя слаб нерв към нервите. Хората могат да използват TENS устройство у дома.

Авторите на проучване от 2017 г. не успяха да стигнат до категорично заключение дали TENS може да облекчи невропатичната болка. Те откриха само доказателства с ниско качество и казаха, че се нуждаят от допълнителни проучвания.

Някои хора съобщават, че терапията с TENS може да облекчи болката и това е относително безопасен метод. Когато използвате устройство TENS, е важно да следвате инструкциите на производителя.

Физиотерапия

Редовната физиотерапия може да помогне за намаляване на невропатичната болка. Физическата терапия за невропатия се фокусира върху подобряване на мускулната сила, гъвкавост и баланс.

Специализиран физиотерапевт или друг медицински специалист ще работи в тясно сътрудничество с човек, за да разработи персонализирана рутина за упражнения.

Причини и симптоми на невропатия

Стресът може да причини невропатия на човек.
Стресът може да накара човек да има невропатия.

Има много причини за невропатия. Някои от причините включват:

 • стрес
 • тежка употреба на алкохол
 • излагане на токсични вещества, като олово или арсен
 • дефицит на витамин В;
 • химиотерапия
 • ХИВ
 • цьолиакия
 • лупус
 • ревматоиден артрит
 • херпес зостер
 • Синдром на Гилен-Баре
 • Болест на Шарко-Мари-Зъб

Невропатията може да причини широк спектър от симптоми, в зависимост от това кои нерви засяга това състояние.

Симптомите на невропатия могат да включват:

 • изтръпване, изтръпване или усещане за парене в крайниците, като ръцете и краката
 • изключителна чувствителност към докосване
 • мускулна слабост
 • затруднено ходене
 • мускулни спазми
 • храносмилателни проблеми
 • прекомерно изпотяване
 • затруднено преглъщане

Резюме

Невропатичната болка е вид болка, която е резултат от заболявания, които засягат нервите. Периферната невропатия е често срещана при хора с диабет и може да причини болка, изтръпване и изтръпване в ръцете и краката.

Ограничени изследвания показват, че някои етерични масла могат да облекчат някои видове болка и възпаление. Много от тези проучвания обаче са били при животни или не са изследвали конкретно ефектите на етеричните масла върху невропатичната болка.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss