Естествени начини за изчистване на ринит при бременност

По време на бременност може да очаквате да изпитате киселини и подути глезени. Но „капване при бременност“ е един неудобен симптом, за който може да не сте подготвени.

Ринитът е официалното наименование за хрема, капещ нос, който изпитват много бременни жени. Ето един поглед към причините и възможностите за лечение.

Какво представлява ринитът при бременност?

Бременният ринит е назална конгестия, която продължава шест или повече седмици по време на бременност. Ринитът засяга между 18 и 42 процента от бременните жени. Често засяга жените в началото на първия триместър и отново в края на бременността.

Ринитът може да започне почти по всяко време на бременността. Изчезва след раждането на бебето, обикновено в рамките на две седмици след раждането. Симптомите на ринит включват:

  • кихане
  • задръствания
  • хрема

Обадете се на Вашия лекар, ако забележите вероятност от запушване на носа или дренаж, имате треска или не се чувствате добре.

Опасен ли е ринитът по време на бременност?

Ринитът може да причини потенциално вредни странични ефекти както за майката, така и за бебето. Това може да доведе до нарушения на съня, които могат да попречат на способността на бебето да получава целия кислород, от който се нуждае, за да се развие. Говорете с Вашия лекар, ако страдате от ринит при бременност, хъркате или се събуждате често през нощта.

Причини за ринит при бременност

Някои случаи на ринит по време на бременност са напълно доброкачествени. Това означава, че всъщност нямат друга причина освен самата бременност.

Бременността причинява много промени в тялото, които могат да доведат до ринит. По време на бременност притока на кръв се увеличава в областите на тялото, наречени лигавици. Вашият нос е един от тях. Подуването в носа от тази промяна може да причини запушване и воднист дренаж.

Някои случаи на ринит са причинени от алергии. Алергичният ринит засяга около една трета от жените в детеродна възраст. Симптомите обикновено са по-тежки от средния случай на ринит при бременност. Те включват:

  • кихане
  • сърбеж
  • тежка назална обструкция

Как се лекува ринит при бременност?

Най-добрите естествени лечения за ринит по време на бременност са:

  • напояване със солен разтвор
  • Breathe Right ленти

Напояването с физиологичен разтвор помага за изчистване на носните проходи. Няма известни странични ефекти. Как работи? Ще поставите физиологичен разтвор в едната ноздра и ще го оставите да изтече от другата ноздра. Това помага за почистване на носните проходи.

Можете да извършите промиване на носа у дома със спрей или бутилка за пръскане или да използвате a нети саксия със солен разтвор за напояване. Това е разтвор, съдържащ сол (солена вода), който може да се използва за прочистване на носните проходи. Важно е да използвате стерилна (дестилирана или преварена) вода, за да направите физиологичен разтвор.

Можете също да опитате лентите Breathe Right, които ще намерите в аптеките. Те помагат за ръчно задържане на носните проходи. Проучвания показват, че са ефективни, особено през нощта. Те са безопасни за бременност и няма известни вредни странични ефекти.

Какво да избягвате

Избягвайте назалните деконгестанти. Не са безопасни за бременност.

Ако вашият ринит е причинен от алергии, той ще се лекува по различен начин. Има няколко лекарства, които могат да се използват по време на бременност. Вашият лекар може да препоръча лечение, което е безопасно за бременност.

Следващи стъпки

Докато ринитът при бременност обикновено е безвреден, трябва да говорите с Вашия лекар, ако изпитвате симптоми, които пречат на способността ви да извършвате ежедневни дейности. Това включва способността ви да спите. Също така се консултирайте с Вашия лекар, преди да започнете каквото и да е лекарство у дома за лечение на ринит. Те ще трябва да гарантират, че лекарството или лечението са безопасни за бременност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss