Ентеропатичен артрит и възпалително заболяване на червата (IBD)

Ентеропатичен артрит (ЕА)

Ако имате възпалително заболяване на червата (IBD), може да имате и EA. Възможно е да възникне възпаление на ставите по цялото тяло, ако имате ЕА.

Възпалително заболяване на червата (IBD) също може да причини:

 • болка в корема
 • кървава диария
 • спазми
 • отслабване

Ето какво трябва да знаете за връзката между IBD и артрита.

Проблемът започва с IBD

IBD включва хронично възпаление на храносмилателния тракт. Най -честите форми са улцерозен колит (UC) и болест на Crohn (CD). В UC лигавицата на дебелото черво е възпалена. При CD възпалението може да възникне навсякъде в храносмилателния ви тракт и да се разпространи по -дълбоко в тъканите.

Високи нива на възпаление при IBD могат да възникнат поради свръхреакция на имунната ви система към бактерии или вируси. Може да възникне и поради автоимунен отговор, при който тялото ви атакува собствената му тъкан. Каквато и да е причината, това възпаление може да попречи на храносмилателната ви система да работи правилно. Това също може да доведе до имунни отговори в други области на тялото ви, като например:

 • кожа
 • нокътни легла
 • очи
 • стави

Може да получите артрит в ръцете и краката

Двете основни форми на ЕА са периферна и аксиална.

Според изследователи в списанието Клинична и имунология на развитието, 17 до 20 процента от хората с IBD имат някаква форма на периферен артрит. Това е по -често при тези с CD, отколкото UC.

Периферният ЕА включва стави в ръцете и краката, най -често долните. Често се засягат множество стави. Ако имате периферна ЕА, вероятно ще получите пристъпи или изблици на възпаление на ставите. Тези пристъпи обикновено имат бързо начало и се проявяват в рамките на 48 часа. Те могат да изчезнат в рамките на шест месеца, но възпалението може да стане хронично при някои хора.

Вашите симптоми на периферна ЕА могат да се разраснат с други симптоми на IBD. Те могат да се подобрят или влошат, в зависимост от общото ниво на възпаление в тялото ви.

Може да получите и артрит в гръбначния стълб

Аксиалният артрит също е по -често срещан при пациенти с CD, съобщават изследователи в списанието Клинична и имунология на развитието. Той засяга до 22 % от хората с CD, както и приблизително 2 до 6 % от хората с UC.

Аксиалната форма на ЕА може да засегне долната част на гръбначния стълб и ставите в таза. В някои случаи може да засегне целия ви гръбначен стълб при вид артритно възпаление, известно като анкилозиращ спондилит. С течение на времето това състояние може да накара гръбначните ви стави да стават все по -неподвижни.

Трябва да се отбележи, че аксиалната форма на ЕА обикновено не се влошава, когато симптомите на IBD се разрастват.

Кое идва първо?

При аксиалната форма на ЕА могат да възникнат ставни симптоми и увреждания, преди чревните симптоми на IBD да станат забележими. В резултат на това може първо да бъдете диагностицирани с гръбначен артрит и IBD по -късно.

Симптомите на аксиална ЕА включват болки в кръста, сутрешна скованост и болка след продължително седене или стоене. Болките в долната част на гърба са особено чести при по -млади хора с аксиална ЕА.

Ранните симптоми на периферна ЕА включват болки в ставите. За разлика от остеоартрита, той няма да причини деформация или ерозия на ставите.

Рискови фактори

Генетиката играе роля в развитието на EA. Ако имате ген, който е свързан с производството на протеина HLA-B27, е по-вероятно да развиете ЕА. Този протеин е антиген, който може да се намери от външната страна на белите Ви кръвни клетки. Това може да причини проблеми с имунната ви система. Например, може да накара имунната ви система да атакува здрави клетки в ставите.

Инфекция с определени бактерии, като напр Салмонела или Шигела, също може да повиши риска от възпаление на ставите.

Лекарства

Ако имате EA, Вашият лекар вероятно ще Ви предпише лекарства за намаляване на възпалението.

Например, те могат да ви насърчат да приемате нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен или напроксен. Те могат също така да предписват лекарства, които потискат имунната ви система, за да намалят възпалителните реакции. Например, те могат да предписват кортикостероиди, като преднизон, или антиревматични лекарства, като сулфасалазин и метотрексат.

Биологичните лекарства са друг клас лекарства, които потискат части от имунната ви система. Примерите включват:

 • етанерцепт (Enbrel)
 • адалимумаб (Humira)
 • инфликсимаб (Remicade)
 • голимумаб (Симпони)

Те блокират химикал в тялото ви, който предизвиква възпаление.

Приемането на НСПВС или имуносупресивни лекарства може да помогне за облекчаване на симптомите на ЕА, но те носят и рискове. НСПВС могат да имат дългосрочни странични ефекти върху стомаха и храносмилателната система, които причиняват проблеми, ако имате IBD. Имуносупресивните лекарства ви оставят по -уязвими към инфекция.

Други лечения

Упражненията и физическата терапия също могат да помогнат за облекчаване на болката от ЕА, докато изграждате и поддържате мускулната си сила.

Някои хора вярват, че пробиотиците също могат да помогнат за лечение на EA и IBD. Добрите бактерии в пробиотиците могат да помогнат за понижаване на нивата на лоши бактерии в червата. Лошите бактерии могат да бъдат отчасти отговорни за възпалението на червата и ставите. Необходими са повече изследвания, за да се научи дали пробиотиците могат да помогнат за лечение на тези състояния.

Вашият лекар може също да препоръча лечение за управление на други симптоми и потенциални усложнения на IBD. Например, ако имате IBD, имате повишен риск от сърдечно -съдови проблеми. Вашият лекар може да препоръча промени в начина на живот, лекарства, хирургия или други лечения, за да защитите здравето на сърцето си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss