Ендоскопска хирургия на синусите: Процедурата и процесът на възстановяване

Синусовите инфекции засягат 31 милиона души в Съединените щати. За тези с чести проблеми със синусите може да е трудно да се наслаждават на аромати или дори да дишат лесно.

Въпреки че лекарствата могат да помогнат временно, повтарящи се инфекции на синусите или израстъци, които блокират синусите ви, може да изискват операция на синусите.

Тази статия ще обясни повече за ендоскопската хирургия на синусите и как работи процедурата. Той също така ще проучи въпроси или опасения, за които може да искате да се консултирате с вашия здравен екип, когато обмисляте този тип операция.

Какво представлява ендоскопската хирургия на синусите?

Ендоскопската хирургия на синусите е процедура за отстраняване на блокажи в синусите. Лекарите могат също да го наричат ​​функционална ендоскопска хирургия на синусите.

По време на тази процедура Вашият лекар ще използва ендоскоп, тънка камера със светлина в края, за да види по-добре синусите.

Те също така обикновено вкарват специално хирургическо оборудване през ноздрите по време на процедурата. Това позволява отварянето на вашите естествени дренажни пътища, премахвайки всяко запушване.

Защо е необходима тази операция на синусите?

Лекарите могат да използват ендоскопска хирургия на синусите за справяне с:

 • хронично и повтарящо се възпаление или инфекции на синусите
 • носни полипи, които са неракови образувания

 • тумори на носа
 • назална конгестия и обструкция

Целите на ендоскопската хирургия на синусите могат да включват:

 • намаляване на честотата и интензивността на инфекциите на синусите
 • увеличаване на обема на въздушния поток през носа
 • подобряване на обонянието
 • доставяне на лекарства и назални изплаквания в кухините на синусите

Лекарите обикновено препоръчват функционална ендоскопска операция на синусите, когато има значителни физически проблеми, които трябва да се решат. В случаите, когато лекарят просто се надява да улесни дренажа, той може да направи балонна синупластика, за да разшири блокирания синусов проход.

Лекарите могат да предложат балонна синупластика, защото обикновено могат да я извършат в кабинета си, докато функционалната ендоскопска хирургия на синусите обикновено е амбулаторна операция. Времето за възстановяване при балонна синупластика също обикновено е по-кратко.

Не всички лекари обаче препоръчват балонна синупластика, защото може да не вярват, че това е адекватна хирургична опция. Също така не е подходящо, когато лекарят трябва да отстрани тъкан.

Безопасна ли е ендоскопската операция на синусите?

Ендоскопската операция на синусите е минимално инвазивна, защото лекарите я извършват изцяло през ноздрите. Повечето индивиди могат да се върнат у дома още същия ден.

Операцията представлява a малък риск на усложнения, свързани с очите или основата на черепа, като изтичане на цереброспинална течност.

Има и някои други рискове, които трябва да знаете, включително:

 • инфекция
 • прекомерно кървене
 • развивайки дупка през преградата
 • загуба на зрение
 • необходимостта от бъдещи операции

Лекарите обикновено използват обща анестезия по време на тази процедура, която също носи известни рискове. Вашият здравен екип ще ги обсъди с вас преди операцията.

Колко ефективна е ендоскопската хирургия на синусите?

Според по-стара статия от 2012 г., ендоскопската хирургия на синусите показва успеваемост от 80% до 90% при лечение на хроничен синузит в проучвания, които проследяват индивиди в продължение на 18 месеца след операцията. Важно е да се отбележи обаче, че може да се нуждаете от последващи операции с течение на времето и все още може да имате инфекции на синусите след операцията.

Ключов фактор, който влияе удовлетвореност на пациента след ендоскопска операция на синусите изглежда задава подходящи очаквания преди процедурата, така че ще искате да говорите с Вашия лекар относно резултатите, които е разумно да очаквате.

Напредъкът в областта на ендоскопската хирургия на синусите продължава да я прави по-ефективна. Например, изследователите са открили, че операцията изглежда има по-добри резултати, когато е съчетана с лечение като назален спрей триамцинолон.

Какво да очаквате по време на възстановяване

След операцията можете да очаквате следното:

 • Подуване около носа, горната устна, бузите и очите.

 • Може да почувствате, че имате лоша настинка.
 • Освен това ще имате тампон под носа си за събиране на слуз и кръв.
 • Избягвайте да поставяте каквото и да било в носа си след процедурата и избягвайте да издухвате носа си в продължение на 2 седмици
 • Конгестията и подуването трябва значително да се подобрят в рамките на седмица или две. Може да сте готови да се върнете на работа или училище около седмица след процедурата.
 • Вашият лекар може да ви помоли да използвате големи количества физиологичен разтвор за промиване на синусите и може да ви предпише лекарства за облекчаване на потенциална болка и инфекции. Те могат да включват локални и перорални стероиди.
 • Алтернативно, лекарят може да постави стентове, които постепенно освобождават стероиди в носа, синусите или и двете по време на операцията и да ги премахне след следоперативния период. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате каквито и да е лекарства без рецепта.
 • Вашето обоняние обикновено няма да бъде толкова добро след операцията, но трябва да се възстанови в рамките на месец или два.
 • Добра идея е да избягвате да вдигате нещо по-тежко от 10 паунда през първата седмица след операцията. Освен това трябва да избягвате да летите поне 2 седмици и да плувате 6 седмици.
 • Повечето хора се връщат към себе си в рамките на месец или два след процедурата, но Вашият лекар може да продължи да Ви проследява в продължение на 3 до 4 месеца, за да се увери, че синусите Ви се лекуват правилно.

Колко струва тази операция на синусите?

А Проучване от 2021 г предполага, че цената на ендоскопската операция на синусите варира от $3,600 до повече от $10,500.

Част от причината за това голямо разнообразие е, че ендоскопската хирургия на синусите може да включва редица процедури, които причиняват операцията да отнеме повече време и да изисква допълнителни консумативи.

Точната цена може също да зависи от това къде имате операция и здравната застраховка, която имате.

Застрахователните кодове за тази процедура варират в зависимост от диагнозата, дали едната или двете страни на носа получават лечение и всички необходими премахвания. Може да видите множество кодове на процедури, вариращи от 31231 до 31298 в сметката си.

Ако страдате от повтарящи се инфекции на синусите или имате запушване на синусите, което влияе върху способността ви да обонявате и дишате, Вашият лекар може да предложи ендоскопска операция на синусите. Тази амбулаторна операция включва поставяне на обхват на камера през ноздрите ви заедно с всяко хирургическо оборудване, необходимо за изчистване на пътищата на синусите ви.

Всяка медицинска процедура крие различни рискове. Ще искате да се консултирате с вашия лекар и екипа за грижи за всички притеснения, които имате преди операцията и да следвате всички указания за вашето възстановяване след това.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss