Ендометриозата влошава ли се с възрастта?

Ендометриозата възниква, когато подобна на матката тъкан расте на други места в тялото. Това е прогресивно състояние, което означава, че нелекуваните симптоми могат да се влошат с течение на времето.

Подобна на ендометриума тъкан, която продължава да расте извън матката, може да доведе до болка, белези, възпаление и кисти с всякакъв размер.

Натрупването на неблагоприятна тъкан може да се прикрепи към околните органи, което ги кара да се „залепят“ заедно. Тази фиброзна тъкан, която расте и се разпространява, може да причини болка, особено по време на менструация.

Няма лек за ендометриозата, но симптомите могат да намалеят след менопаузата.

Зависи ли от това дали ендометриозата не се лекува?

Ендометриозата може да окаже голямо влияние върху качеството ви на живот.

Ако не се лекува, може да изпитате силна болка и дискомфорт, включително:

 • болка в долната част на гърба или корема
 • болка по време на уриниране или движение на червата
 • болка по време на проникващ секс
 • запек или диария

 • кръв в урината или изпражненията
 • затруднено забременяване

Може също да изпитате безпокойство, раздразнителност, болка в таза или депресия, която изглежда се влошава по време на менструация.

Няма лек за ендометриозата, но има много възможности за лечение, които да помогнат за справяне със симптомите.

Всички тела са различни. Може да изпитате някои от тези симптоми в различна степен, но липсата на тези симптоми не изключва ендометриоза. Някои лезии могат да бъдат малки и неоткриваеми без използването на операция.

Как вашите симптоми могат да се променят с времето?

Ендометриозата е медицински класифицирана в четири различни етапа. Тези етапи се определят от това къде расте тъканта в тялото, колко тъкан, подобна на ендометриума, расте и докъде се е разпространила в тези области.

Подобна на ендометриума тъкан, която расте извън матката, може да се прикрепи към фалопиевите тръби, яйчниците, пикочния мехур, червата или някоя от другите околни области. Тази тъкан кърви и се отделя по същия начин, както лигавицата се отделя и кърви по време на менструация, но не може да избяга от тялото толкова лесно.

Натрупването в крайна сметка води до лезии и кисти, които могат да блокират фалопиевите тръби и да причинят безплодие. Някои оценки сочат това 30 до 50% от жените, които имат ендометриоза, също изпитват безплодие.

Хора, които имат ендометриоза също може да бъде по-вероятно е да развиете други нарушения, свързани с автоимунна дисрегулация или болка.

Това включва:

 • хипотиреоидизъм
 • фибромиалгия
 • синдром на хроничната умора
 • ревматоиден артрит
 • лупус
 • Синдром на Sjögren
 • множествена склероза
 • алергии
 • астма

Ендометриозата може също да бъде рисков фактор за развитието на някои видове рак, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере наистина потенциалната връзка.

Кога трябва да се консултирате с лекар или друг медицински специалист?

Ако подозирате, че симптомите ви са свързани с ендометриоза и все още нямате диагноза, важно е да се консултирате с лекар или друг медицински специалист.

Тазовият преглед може да помогне за локализирането на големи кисти. По време на прегледа вашият клиницист може да натисне външната част на стомаха, за да провери за големи полипи.

Те могат да поискат ултразвук или ЯМР, за да търсят по-малки лезии, които не могат да се усетят по време на прегледа. В много случаи в крайна сметка е необходима операция за поставяне на окончателна диагноза.

Ако вече имате диагноза ендометриоза и развиете нови или влошаващи се симптоми, уговорете час при медицински специалист.

Вашите симптоми може да са свързани с друго основно заболяване и ранната диагностика и лечение могат да помогнат за предотвратяване на допълнителни усложнения.

Вашият клиницист може също така да препоръча подходящ график за скрининг за състояния, свързани с ендометриоза.

Долния ред

Ендометриозата няма да се подобри сама. Ако смятате, че вашите симптоми може да са признак, уговорете си час при лекар или друг медицински специалист.

Воденето на регистър на вашите симптоми може да помогне на вашия клиницист да постави диагноза и да започнете с правилните възможности за лечение по-скоро, отколкото по-късно.

Налични са множество възможности за лечение, които помагат за справяне с болката и други симптоми на ендометриоза.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss