Ендокардит

Какво е ендокардит?

Ендокардитът е възпаление на вътрешната обвивка на сърцето, наречено ендокард. Обикновено се причинява от бактерии. Когато възпалението е причинено от инфекция, състоянието се нарича инфекциозен ендокардит. Ендокардитът е необичаен при хора със здрави сърца.

Какви са симптомите на ендокардит?

Симптомите на ендокардит не винаги са тежки и те могат да се развият бавно с течение на времето. В ранните стадии на ендокардит симптомите са подобни на много други заболявания. Ето защо много случаи остават недиагностицирани.

Много от симптомите са подобни на случаите на грип или други инфекции, като пневмония. Някои хора обаче изпитват тежки симптоми, които се появяват внезапно. Тези симптоми могат да се дължат на възпаление или свързаните с него щети.

Честите симптоми на ендокардит включват:

 • сърдечен шум, който е ненормален сърдечен звук от бурен кръвен поток през сърцето

 • бледа кожа
 • треска или втрисане

 • нощно изпотяване
 • мускулни или ставни болки

 • гадене или намален апетит

 • пълно усещане в горната лява част на корема
 • неволно отслабване
 • подути крака, крака или корем
 • кашлица или задух

По -рядко срещаните симптоми на ендокардит включват:

 • кръв в урината
 • отслабване
 • увеличен далак, който може да е нежен на допир

Могат да възникнат и промени в кожата, включително:

 • нежни червени или лилави петна под кожата на пръстите на ръцете или краката
 • малки червени или лилави петна от кръвни клетки, изтичащи от спукани капилярни съдове, които обикновено се появяват върху бялото на очите, вътре в бузите, на покрива на устата или на гърдите

Признаците и симптомите на инфекциозен ендокардит варират значително от човек на човек. Те могат да се променят с течение на времето и зависят от причината за вашата инфекция, здравето на сърцето и колко дълго е налице инфекцията. Ако имате анамнеза за сърдечни проблеми, сърдечна операция или предшестващ ендокардит, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар, ако имате някой от тези симптоми. Особено важно е да се свържете с Вашия лекар, ако имате постоянна треска, която няма да се счупи, или сте необичайно уморени и не знаете защо.

Какви са причините за ендокардит?

Основната причина за ендокардит е свръхрастежът на бактерии. Въпреки че тези бактерии обикновено живеят във вътрешната или външната повърхност на тялото ви, може да ги внесете вътре в кръвта си, като ядете или пиете. Бактериите могат да навлязат и през порязвания в кожата или устната кухина. Вашата имунна система обикновено се бори с микробите, преди те да причинят проблем, но този процес се проваля при някои хора.

В случай на инфекциозен ендокардит, микробите преминават през кръвта и в сърцето ви, където се размножават и причиняват възпаление. Ендокардитът може да бъде причинен и от гъбички или други микроби.

Храненето и пиенето не са единствените начини, по които микробите могат да проникнат в тялото ви. Те също могат да проникнат в кръвта ви чрез:

 • миене на зъбите
 • лоша устна хигиена или заболяване на венците
 • извършване на стоматологична процедура, която реже венците ви
 • заразяване с болест, предавана по полов път
 • използване на замърсена игла
 • чрез постоянен уринарен катетър или интравенозен катетър

Рискови фактори за ендокардит

Рисковите фактори за развитие на ендокардит включват следното:

 • инжектиране на незаконни венозни лекарства с игла, заразена с бактерии или гъбички
 • белези, причинени от увреждане на сърдечната клапа, което позволява растеж на бактерии или микроби
 • увреждане на тъканите от ендокардит в миналото
 • със сърдечен дефект
 • с подмяна на изкуствена сърдечна клапа

Как се диагностицира ендокардит?

Вашият лекар ще прегледа Вашите симптоми и медицинска история, преди да проведе каквито и да е тестове. След този преглед те ще използват стетоскоп, за да слушат сърцето ви. Могат да се направят и следните тестове:

Кръвен тест

Ако Вашият лекар подозира, че имате ендокардит, ще бъде назначен тест за кръвна култура, за да се потвърди дали бактерии, гъбички или други микроорганизми го причиняват. Други кръвни тестове също могат да разкрият дали симптомите Ви са причинени от друго състояние, като анемия.

Трансторакална ехокардиограма

Трансторакалната ехокардиограма е неизлъчващ образен тест, използван за преглед на сърцето и неговите клапи. Този тест използва ултразвукови вълни, за да създаде изображение на сърцето ви, като сондата за изображения е поставена в предната част на гърдите ви. Вашият лекар може да използва този образен тест, за да търси признаци на увреждане или необичайни движения на сърцето Ви.

Трансезофагеална ехокардиограма

Когато трансторакалната ехокардиограма не предоставя достатъчно информация, за да оцени точно сърцето ви, Вашият лекар може да назначи допълнителен образен тест, наречен транссезофагеална ехокардиограма. Това се използва, за да видите сърцето си през хранопровода.

Електрокардиограма

Може да бъде поискана електрокардиограма (ЕКГ или ЕКГ), за да се получи по -добра представа за електрическата активност на сърцето ви. Този тест може да открие анормален сърдечен ритъм или честота. Техник ще прикрепи 12 до 15 меки електроди към кожата ви. Тези електроди са прикрепени към електрически проводници (проводници), които след това са прикрепени към ЕКГ машината.

Рентгенография на гръдния кош

Срутен белодроб или други белодробни проблеми могат да причинят някои от същите симптоми като ендокардит. Рентгенова снимка на гръдния кош може да се използва, за да видите белите дробове и да видите дали те са се сринали или в тях се е натрупала течност. Натрупването на течност се нарича белодробен оток. Рентгеновото изследване може да помогне на Вашия лекар да направи разлика между ендокардит и други състояния, свързани с белите дробове.

Как се лекува ендокардит?

Антибиотици

Ако вашият ендокардит е причинен от бактерии, той ще бъде лекуван с интравенозна антибиотична терапия. Вашият лекар ще Ви посъветва да приемате антибиотици, докато инфекцията и свързаното с нея възпаление не бъдат ефективно лекувани. Вероятно ще ги приемате в болница поне седмица, докато не покажете признаци на подобрение. Ще трябва да продължите антибиотичната терапия при изписване от болницата. Може да успеете да преминете към перорални антибиотици по -късно по време на лечението. Антибиотичната терапия обикновено отнема до шест седмици да завърши.

Хирургия

Продължителният инфекциозен ендокардит или увредените сърдечни клапи, причинени от ендокардит, може да изискват операция за коригиране. Може да се направи операция за отстраняване на мъртва тъкан, белег, натрупване на течности или отломки от заразената тъкан. Може да се направи и операция, за да се поправи или отстрани повредената сърдечна клапа и да се замени с изкуствен материал или животинска тъкан.

Какви са усложненията, свързани с ендокардит?

Усложненията могат да се развият от увреждане, причинено от вашата инфекция. Те могат да включват анормален сърдечен ритъм, като предсърдно мъждене, кръвни съсиреци, други увреждания на органите и хипербилирубинемия с жълтеница. Инфектираната кръв може също да причини емболии или съсиреци, да пътуват до други части на тялото ви.

Други органи, които могат да бъдат засегнати, включват:

 • бъбреци, които могат да се възпалят, причинявайки състояние, наречено гломерулонефрит
 • бели дробове
 • мозъка
 • кости, особено гръбначния стълб, които могат да се заразят, причинявайки остеомиелит

Бактерии или гъбички могат да циркулират от сърцето ви и да засегнат тези области. Тези микроби също могат да причинят появата на абсцеси във вашите органи или други части на тялото.

Допълнителни тежки усложнения, които могат да възникнат от ендокардит, включват инсулт и сърдечна недостатъчност.

Как може да се предотврати ендокардит?

Добрата хигиена на устната кухина и редовните зъболекарски прегледи могат да помогнат за намаляване на риска от натрупване на бактерии в устата и проникване в кръвта. Това намалява риска от развитие на ендокардит от орална инфекция или нараняване. Ако сте били подложени на стоматологично лечение, последвано от антибиотици, не забравяйте да вземете антибиотиците си според указанията.

Ако имате анамнеза за вродено сърдечно заболяване, сърдечна операция или ендокардит, бъдете нащрек за признаците и симптомите на ендокардит. Обърнете специално внимание на постоянна треска и необяснима умора. Свържете се с Вашия лекар възможно най -скоро, ако имате някой от тези симптоми.

Също така трябва да избягвате:

 • пиърсинг на тялото
 • татуировки
 • IV употреба на наркотици
 • всяка процедура, която може да позволи на микробите да навлязат в кръвта ви

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss