Ембрион срещу плод: развитие на плода седмица по седмица

С всяка седмица от бременността вашето бъдещо бебе се развива скокове и граници.

Може да чуете вашия лекар да говори за различни фази на бременността със специфични медицински термини като ембрион и зигота. Те описват етапите на развитие на вашето бебе.

Ето повече за това какво означават тези термини, какво прави вашето бебе седмица по седмица и какво можете да очаквате по пътя.

Какво е зигота?

Оплождането е процес, който обикновено се случва в рамките на няколко часа след овулацията. Това е онази критична точка в репродукцията, когато сперматозоидът се срещне с новоосвободената яйцеклетка. На тази среща 23 мъжки и 23 женски хромозоми се смесват, за да създадат един клетъчен ембрион, наречен зигота.

Ембрион срещу плод

При бременност при хора, бъдещото бебе не се счита за плод до 9-та седмица след зачеването или 11-та седмица след последната ви менструация (LMP).

Ембрионалният период е свързан с формирането на важни системи на тялото. Мислете за това като за основна основа и рамка на вашето бебе.

Феталният период, от друга страна, е повече за растеж и развитие, за да може вашето бебе да оцелее във външния свят.

Първите 10 седмици от бременността

Седмици 1 и 2: Подготовка

Всъщност не сте бременна през първите две седмици (средно) от цикъла си. Вместо това тялото се готви да освободи яйцето. Обърнете внимание кога е започнала последната ви менструация, за да можете да дадете тази информация на Вашия лекар. LMP ще помогне на Вашия лекар да определи датата на бременността Ви и да определи термина.

Седмица 3: Овулация

Тази седмица започва с овулация, освобождаването на яйцеклетка във фалопиевите тръби на жената. Ако спермата е готова и чака, има вероятност яйцеклетката да се оплоди и да се превърне в зигота.

Седмица 4: Имплантация

След оплождането зиготата продължава да се дели и да се преобразува в бластоциста. Той продължава своето пътуване надолу по фалопиевите тръби към матката. Отнема около три дни, за да стигнете до тази дестинация, където се надяваме, че ще се имплантира в маточната лигавица.

Ако се осъществи имплантиране, тялото ви ще започне да секретира човешки хорионгонадотропин (hCG), хормонът, който се открива от домашните тестове за бременност.

Седмица 5: Започва ембрионален период

Седмица 5 е важна, защото започва ембрионалния период, когато по-голямата част от системите на вашето бебе ще се формира. В този момент ембрионът е на три слоя. Това е само с размера на върха на писалка.

 • Най-горният слой е ектодермата. Това в крайна сметка ще се превърне в кожата, нервната система, очите, вътрешните уши и съединителната тъкан на вашето бебе.
 • Средният слой е мезодермата. Той е отговорен за костите, мускулите, бъбреците и репродуктивната система на вашето бебе.
 • Последният слой е ендодермата. Това е мястото, където по-късно ще се развият белите дробове, червата и пикочния мехур на вашето бебе.

Седмица 6

Сърцето на бебето започва да бие в началото на тази седмица. Вашият лекар може дори да успее да го открие на ултразвук. Вашето бебе все още не изглежда като това, което ще донесете от болницата, но придобива някои много основни черти на лицето, плюс пъпки на ръцете и краката.

Седмица 7

Мозъкът и главата на бебето се развиват допълнително през седмица 7. Тези пъпки на ръцете и краката са се превърнали в гребла. Вашето бебе все още е мъничко като гумичка за молив, но вече има малки ноздри. Лещите на очите им започват да се оформят.

Седмица 8

Клепачите и ушите на вашето бебе се оформят, така че то ще може да ви вижда и чуе. Горната им устна и нос също започват да се оформят.

Седмица 9

Ръцете на бебето вече могат да се огъват в лакътя. Оформят се и пръстите им на краката. Клепачите и ушите им стават все по-изтънчени.

Седмица 10: Край на ембрионалния период

Вашето бебе е започнало като мъничко петънце и все още е дълго по-малко от 2 инча от темето до крупа. Все пак вашето мъниче започва да прилича на мъничко новородено. Много от системите на тялото им са на място.

Това е последната седмица от ембрионалния период.

Седмица 11 и след това

Поздравления, преминахте от ембрион до плод. От 11-та седмица нататък вашето бебе ще продължи да се развива и расте до края на бременността ви. Ето още какво правят.

Късен първи триместър

Развитието на вашето бебе все още е в бързи темпове до края на първия триместър. Дори започнаха да растат нокти. Лицето им е придобило повече човешки характеристики. До края на 12 седмица вашето бебе ще бъде 2 1/2 инча от темето до крупа и ще тежи около 1/2 унция.

Второ триместър

13-та седмица бележи началото на втория триместър. През този етап вашият плод изглежда и работи повече като истинско бебе. В началото половите им органи се развиват, костите им стават по-силни и мазнините започват да се натрупват по тялото им. По средата косата им става видима и те могат да смучат и преглъщат. Те също могат да започнат да чуват гласа ви.

Вашето бебе ще порасне през това време от 3 1/2 инча от короната до крупа до 9 инча. Теглото им ще премине от 1 1/2 унции до 2 паунда.

Трети триместър

Започвайки от 27 седмица, вие сте в третия триместър. През първата половина на този етап вашият плодзапочват да отварят очите си, практикуват дишане с околоплодна течност и се покриват с vernix caseosa.

Към края те наддават по-бързо, правят много големи движения и започват да се тълпят в околоплодния мехур.

Вашият плод започва третия триместър на 10 инча от короната до крупа и нараства до 18 до 20 инча. Теглото им започва от 2 1/4 паунда и стига до 6 1/2 паунда. Дължината и теглото на бебетата при раждане варират значително.

спонтанен аборт

Ранната бременност може да бъде трудна за ума и емоциите ви. Изследователите изчисляват, че между 10 до 25 процента от всички клинично признати бременности завършват със спонтанен аборт (загуба на бременност преди 20 седмици).

Много от тези спонтанни аборти се случват в най-ранните етапи на развитие, дори преди да сте пропуснали менструацията. Останалото обикновено се случва преди 13-та седмица.

Причините за спонтанен аборт могат да включват:

 • хромозомни аномалии
 • основни медицински състояния
 • хормонални проблеми
 • възрастта на жената при зачеване
 • неуспешна имплантация
 • избор на начин на живот (например пушене, пиене или лошо хранене)

Свържете се с Вашия лекар, ако сте бременна и имате вагинално кървене (със или без съсиреци), спазми или загуба на симптоми на бременност. Някои от тези симптоми може да са нормални, но е добре да проверите отново.

Вашата първа пренатална среща: какво да очаквате

Когато получите положителен тест за бременност, обадете се на Вашия лекар, за да назначите първата си пренатална среща.

На тази среща обикновено ще прегледате медицинската си история, ще обсъдите термина си и ще имате физически преглед. Ще получите и поръчка за лабораторна работа, за да проверите за съществуващи инфекции, кръвна група, хемоглобин и имунитета ви срещу различни инфекции.

Важните въпроси, които трябва да зададете при първата си среща, включват:

 • Кога ми е терминът? (Опитайте се да си спомните кога е била последната ви менструация. Вашият лекар може да използва ултразвук, за да определи бременността ви.)
 • Какви видове витамини препоръчвате да приемам?
 • Моите настоящи лекарства и добавки разрешени ли са да продължа по време на бременност?
 • Моите текущи упражнения или работни дейности разрешени ли са да продължа по време на бременност?
 • Има ли избор на храни или начин на живот, които трябва да избягвам или променям?
 • Смята ли се бременността ми за високорискова по някаква причина?
 • Колко тегло трябва да кача?
 • Какво трябва да направя, ако почувствам, че нещо не е наред? (Много доставчици имат дежурен персонал след работно време, готов да отговори на вашите въпроси.)

Повечето лекари виждат пациенти на всеки четири седмици през първия и втория триместър на бременността. Тези срещи ви дават отлична възможност да задавате въпроси, да наблюдавате здравето на вашето бебе и да улавяте потенциални проблеми със здравето на майката, преди да се превърнат в по-големи проблеми.

Вземането за вкъщи

Вашето бебе достига много етапи и маркери преди датата на раждане. Всеки етап е важен в цялостната картина на бременността. Докато бебето ви продължава да се развива, опитайте се да съсредоточите усилията си върху това да се грижите за себе си, да поддържате пренаталните си срещи и да се свържете с живота, който расте във вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss