Една малка стъпка за Wet AMD: Използвайте мрежата Amsler, за да тествате зрението си

Ако имате свързана с възрастта макулна дегенерация (влажна AMD), може би вече знаете за мрежата на Amsler. Вероятно сте правили този тест с вашия очен специалист (офталмолог).

Има два вида AMD: сух и мокър. Мокро AMD възниква, когато анормалните кръвоносни съдове пропускат кръв и течност в слоевете на макулата (частта от ретината, отговорна за централното зрение). Може да причини тъмни петна в зрението ви, вълнообразни или изкривени линии и замъгляване. AMD не засяга вашето периферно (странично) зрение.

Решетката на Amsler може да се използва за диагностициране и наблюдение на състояния, които засягат макулата, включително влажна AMD. Кръстен е на офталмолог от Швейцария, д-р Марк Амслер. Първото му използване беше преди около 75 годинии все още е важна част от управлението на мокро AMD днес.

Решетката на Амслер е диаграма с равномерно разположени вертикални и хоризонтални линии за създаване на квадратна мрежа. Може да се използва у дома и отнема по-малко от минута.

Постепенните промени във вашето зрение може да са трудни за забелязване, когато живеете с влажна AMD. Ежедневното използване на решетката на Amsler може да направи всички промени в здравето на очите ви по-очевидни.

Ако забележите промени в зрението си, важно е да посетите очен лекар възможно най-скоро. Има лечения за влажна AMD, които могат да помогнат за забавяне на прогресията на това състояние.

Започването на лечението възможно най-рано е най-добрият начин да защитите зрението си. Редовните посещения при вашия очен лекар все още са важни. Тестването у дома с решетката на Amsler не замества редовните очни проверки при очен специалист.

Ето как да използвате решетката на Amsler като част от наблюдението на вашето мокро AMD:

1. Разпечатайте решетката на Амслер

Решетката на Amsler изглежда най-добре върху чисто бяла матова хартия. Тук можете да получите свое собствено копие за разпечатване. Вашият очен специалист също може да ви даде копие.

Добра идея е да имате две копия на решетката на Амслер. Маркирайте всяка решетка за лявото или дясното си око. Можете да отбележите всички промени в зрението направо върху тези диаграми.

2. Дръжте го под ръка

Уверете се, че съхранявате вашата диаграма на Amsler някъде, където ще си спомните да я използвате. Използвайте го всеки ден, за да откриете всякакви промени в зрението рано.

Най-добре се опитайте да го включите в ежедневието си, за да не забравите да го правите. Помислете дали да го залепите върху хладилника или да го поставите близо до кафемашината. Изпълнението на рутината веднъж седмично работи за повечето хора.

3. Пригответе се

Когато дойде време да направите теста, уверете се, че сте на добре осветено място. Използвайте лампи според нуждите и се уверете, че върху тестовата хартия няма сенки или отблясъци.

Ако обикновено носите очила за четене, носете ги, за да направите теста.

4. Дръжте решетката на Amsler на около 12-15 инча от лицето си

Това трябва да се усеща като типичното и удобно разстояние, което бихте използвали, за да прочетете нещо. Можете или да го държите право в ръката си, или да го поставите на хладилника или на таблото за обяви.

5. Покрийте едното си око и фокусирайте другото си око върху черната точка в центъра

Решетката на Amsler е предназначена да проверява вашето централно зрение. Черната точка е мястото, върху което трябва да се съсредоточите. Това гарантира, че гледате право напред. Внимателно покрийте едното око, без да го натискате. Погледнете право в черната точка за 5 до 10 секунди.

6. Отбележете всички промени

Докато се фокусирате върху черната точка в центъра, забележете как изглеждат линиите на решетката. Ако всички линии изглеждат прави и ясни, това е рутинен тест. Проверете за тъмни или бели петна, замъглени или размити области или линии, които изглеждат изкривени.

Ако забележите някое от тези неща, можете да ги отбележите направо върху диаграмата.

7. Повторете процеса с противоположното око

Открийте окото си и му дайте няколко секунди, за да се адаптира към светлината. Сега покрийте окото, на което току-що направихте теста. Отново, не натискайте окото си. Гледайте право в черната точка за пет до десет секунди. Потърсете промени във външния вид на линиите или всякакви тъмни или бели области.

8. Следващи стъпки

Ако има някакви нови промени във вашето виждане, маркирайте ги на страницата с решетката на Amsler. Разумно е да се свържете с вашия очен специалист възможно най-скоро. Има лечения за влажна AMD за забавяне на прогресията.

Правете този тест всеки ден, за да забележите промени в зрението рано.

Решетката на Amsler е важен инструмент, използван като част от управлението на мокро AMD. Промените в зрението могат да настъпят постепенно и ранните признаци на увреждане на очите може да не са забележими. Решетката на Amsler е инструмент, който улеснява забелязването на промените в зрението.

Когато живеете с влажна AMD, се препоръчва да правите теста Amsler ежедневно. Когато промените се уловят рано, лечението може да помогне за забавяне на прогресията на влажната AMD.

Решетката на Amsler е част от мокрото управление на AMD, но го прави не заменете редовните прегледи при вашия очен лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss