Една малка стъпка: Започнете програма за ходене, за да ви помогне да управлявате своя диабет тип 2

Диабет тип 2 е хронично състояние, при което нивата на захар (глюкоза) се натрупват в кръвния поток. Редовната физическа активност може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар, както и да намали сърдечно-съдовите рискови фактори и да помогне за поддържане на умерено тегло.

Движението на тялото може да бъде важна част от управлението на нивата на кръвната захар. Упражненията също са свързани с по-ниски ставки на други хронични състояния. Активността може да помогне за настроението и нивата на енергия.

Ако в момента не сте активни, може да ви се стори непосилно да започнете.

Ходенето често е добро място за начало. Нямате нужда от никакво луксозно оборудване и е безплатно. Можете да се разхождате на закрито или навън, в зависимост от времето и вашите нужди.

Не е нужно да правите големи, драматични промени, за да промените благосъстоянието си. Ето няколко съвета, за да започнете.

1. Говорете с Вашия лекар

Ако сте съвсем нов в тренировките и планирате да тренирате до нещо по-интензивно от ходене, разумно е да се консултирате с вашия медицински специалист. Също така е добра идея да говорите с вашия медицински специалист, ако имате други здравословни проблеми, които биха могли да ви затруднят да бъдете активни.

Разговор с лекар
Гети изображения/Алваро Гонзалес

2. Проверете кръвната си захар

Понякога упражненията могат да понижат кръвната захар твърде много. Проверете кръвната си захар, преди да започнете да ходите. Ако е под 90 mg/dL, вземете малка закуска преди да започнете. Носете лека закуска или бързодействащ източник на захар, като глюкозни таблетки или бонбони, в случай че кръвната ви захар падне твърде много, докато сте навън.

Мониторинг на глюкозата
Getty Images/Елизавета Томашевска

3. Помислете за обувките си

Грижете се добре за краката си, като носите удобни, добре прилягащи, поддържащи обувки. Разумно е първо да ги носите из дома си, за да сте сигурни, че се чувстват добре и не причиняват мехури.

Getty Images/FreshSplash

4. Планирайте го

Разгледайте рутината си и намерете време, когато е най-вероятно да се вместите в разходка. Ако го планирате, както бихте направили всяка друга среща, е по-вероятно да го направите.

Getty Images/Агенция за визуално изкуство

5. Започнете с малко

Уверете се, че сте се подготвили за успех, като започнете малко и бавно. Всяко количество ходене е страхотно. За да започнете, насочете се дори към 5–10 минути и работете оттам. По-добре е да увеличавате постепенно, вместо да правите твърде много и да се нараните.

Getty Images/Агенция за визуално изкуство

6. Планирайте маршрута си

Ако времето е лошо или се притеснявате за пътната безопасност, помислете за разходка в мол или голям магазин. Ако предпочитате да сте навън, потърсете пешеходни пътеки или направете няколко обиколки около парк. Помислете дали може да се нуждаете от достъп до банята или пейка, за да седнете и да си починете по време на маршрута.

Гети изображения/Джеси Касън

7. Следете

За да ви помогне да запазите рутината, може да е полезно да направите известно проследяване. Отбележете кога и колко време сте ходили. Хубаво е да виждаш напредъка си и това може да те мотивира да продължиш.

Гети изображения/Луси Ламбрикс

8. Вземете ходещ приятел

Много хора смятат, че да има някой, с когото да се разхождат, им е по-приятно. Помислете дали да не поканите приятел, член на семейството или съсед да се присъедини към вас. По този начин можете да общувате и да се упражнявате едновременно.

Гети изображения/Алваро Гонзалес

Ходенето е лесен начин да станете по-активни. Има ниска цена и не се нуждаете от специално оборудване.

Може да се регулира, за да отговаря на вашите нужди: можете да вървите бързо или бавно, да се придържате към равен терен или да се справяте с някои хълмове. Можете да ходите вътре или навън.

Точно както при всяка рутина, може да е трудно да започнете. Има неща, които можете да направите, за да се подготвите за успех. Планирайте предварително, планирайте разходката си и начертайте маршрут, за да започнете с програма за ходене.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss