Дозировка за Dulera: Какво трябва да знаете

Въведение

Ако имате астма, Вашият лекар може да предложи Dulera като опция за лечение. Това е лекарство с рецепта, използвано за лечение на астма при възрастни и някои деца.

Dulera съдържа две активни съставки*:

Dulera се предлага в дозиращ инхалатор, който доставя лекарството в белите дробове.

Тази статия описва дозите на Dulera, както и неговите силни страни и как да го използвате. За да научите повече за Dulera, включително страничните ефекти на лекарството, вижте тази подробна статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Dulera, които се предоставят от производителя на лекарства. Но винаги използвайте дозата Dulera, която Ви е предписал Вашият лекар.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Каква е дозировката на Dulera?

Този раздел описва обичайните дози на Dulera.

Забележка: Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Dulera. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Силните страни на Dulera Дозировка за деца на възраст от 5 години до по-малко от 12 години Дозировка за възрастни и деца над 12 години
мометазон фуроат/формотерол фумарат дихидрат
• 50 микрограма (mcg)/5 mcg
• 100 мкг/5 мкг
• 200 мкг/5 мкг
• две впръсквания от 50 mcg/5 mcg два пъти на ден • две впръсквания от 100 mcg/5 mcg два пъти на ден, или
• две впръсквания от 200 mcg/5 mcg два пъти на ден

Под каква форма се предлага Dulera?

Dulera идва като инхалатор с дозирани дози. Това е устройство с кутия, която съдържа лекарството и задвижващ механизъм, който помага да се достави в белите дробове.

Какви са силните страни на Dulera?

Dulera се предлага в няколко силни страни, като например:

 • 50 микрограма (mcg) мометазонов фуроат/5 mcg формотерол фумарат дихидрат
 • 100 mcg мометазонов фуроат/5 mcg формотерол фумарат дихидрат
 • 200 mcg мометазонов фуроат/5 mcg формотерол фумарат дихидрат

Може да видите силните страни на Dulera, показани като:

 • 50 мкг/5 мкг
 • 100 мкг/5 мкг
 • 200 мкг/5 мкг

(Първото число се отнася за силата на мометазонов фуроат.)

Какви са обичайните дози на Dulera?

Вашата доза Dulera зависи от възрастта и тежестта на астмата. Вашият лекар в крайна сметка ще предпише най-ниската доза Dulera, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да използвате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при астма при възрастни

Дозировката на Dulera за лечение на астма при възрастни зависи от това колко тежка е вашата астма. Вашият лекар ще Ви предпише две инхалации два пъти на ден от една от следните концентрации:

 • 100 мкг/5 мкг
 • 200 мкг/5 мкг

Вашият лекар може да Ви започне с по-ниска доза от 100 mcg/5 mcg. Ако вашите симптоми на астма не се управляват с тази доза след 2 седмици, те могат да я увеличат до 200 mcg/5 mcg. Това е максималната доза на Dulera (две впръсквания от 200 mcg/5 mcg сила два пъти на ден).

За да намалите риска от нежелани реакции на Dulera, Вашият лекар ще Ви предпише най-ниската доза, която управлява симптомите Ви.

Каква е дозировката на Dulera за деца?

Дозировката на Dulera за деца зависи от възрастта на детето.

Дозировка за деца на възраст от 5 години до по-малко от 12 години

Дозировката на Dulera за деца на възраст от 5 до по-малко от 12 години е две впръсквания от 50 mcg/5 mcg два пъти дневно. Това е и максималната доза за тази възрастова група.

Дозировка за деца на възраст над 12 години

Дозировката на Dulera за деца на възраст над 12 години е същата като за възрастни и зависи от тежестта на тяхната астма. Ще им бъдат предписани две впръсквания два пъти на ден от концентрацията 100 mcg/5 mcg или 200 mcg/5 mcg.

Техният лекар ще ги започне с по-ниската доза от 100 mcg/5 mcg Dulera. Ако симптомите на астма на детето не се овладеят с тази доза след 2 седмици, лекарят може да я увеличи до 200 mcg/5 mcg. Това е максималната доза на Dulera (две впръсквания от 200 mcg/5 mcg сила два пъти дневно).

За да се намали рискът от странични ефекти на Dulera при детето, техният лекар ще предпише най-ниската доза, която овладява симптомите.

Dulera използва ли се дългосрочно?

Да, Dulera обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често срещани въпроси относно дозировката на Dulera.

Колко впръсквания има в инхалатора Dulera 200 mcg/5 mcg?

Инхалаторът Dulera 200 mcg/5 mg се предлага в два размера. Единият размер съдържа 60 впръсквания, другият размер съдържа 120 впръсквания. Ако дозата ви е две впръсквания два пъти на ден, кутията от 120 впръсквания Dulera ще ви стигне за 30 дни.

Всяко устройство има брояч, който ви показва колко впръсквания остават в устройството. Това ви помага да разберете колко дози остават, за да не останете без лекарства.

Вашият лекар или фармацевт може да ви обясни как да използвате Dulera и колко време трае всеки контейнер.

Може ли Dulera да се използва при ХОББ? Ако е така, каква е дозата?

Възможно е. Понастоящем Dulera не е одобрен за лечение на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Но в някои случаи Вашият лекар може да Ви го предпише не по предназначение* за това състояние, ако смята, че можете да се възползвате от лекарството.

Вашият лекар ще Ви обясни ползите и дозировката на Dulera за ХОББ, ако Ви го предпише за това състояние.

* При употреба не по предназначение се предписва лекарство за състояние, за което не е одобрено за лечение.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозата Dulera, която Ви е предписана, може да зависи от Вашата възраст и от вида и тежестта на състоянието, за което го използвате за лечение.

Как се използва Dulera?

Вашият лекар или фармацевт ще Ви предостави инструкции как да използвате Вашия инхалатор Dulera. Използвайте го точно както е указано. Ще го използвате два пъти на ден (приблизително на всеки 12 часа). Опитайте се да го използвате по едно и също време всеки ден. Две впръсквания се равняват на една доза, така че ще трябва да правите 4 впръсквания дневно.

Не изваждайте кутията от задвижващото устройство. Това може да промени начина на работа на устройството.

Ще вдишате Dulera в белите си дробове, като използвате устройството според инструкциите. Изчакайте 30 секунди между всяко впръскване. Изплакнете устата си с вода след всяка доза (две впръсквания) Dulera. Не забравяйте да изплюете водата. Не го поглъщайте. Това ще ви помогне да намалите риска от инфекция на устата, наречена орална млечница.

Можете да гледате това видео, за да научите повече за това как да използвате вашия инхалатор Dulera. Ако все още имате въпроси, помолете вашия фармацевт да ви покаже как да използвате устройството правилно, за да получите пълната си доза от лекарството.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Dulera вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Използвайте Dulera точно както е указано от Вашия лекар, за да управлявате симптомите на астма.

Всяка доза Dulera е с продължителност 12 часа. Ако пропуснете редовната си доза, пропуснете я и продължете със следващата редовно планирана доза. Не удвоявайте дозата си Dulera, за да компенсирате пропуснатата доза. Това може да увеличи риска от странични ефекти.

Ако се нуждаете от помощ, за да запомните да вземете дозата си Dulera навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте повече Dulera, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • болка в гърдите
 • световъртеж
 • суха уста
 • ускорен сърдечен ритъм или промени в сърдечния ритъм

 • умора
 • главоболие
 • промени в кръвното налягане (високо или ниско кръвно налягане)
 • мускулни крампи
 • нервност
 • гърчове
 • треперене

Какво да направите, в случай че вдишате твърде много Dulera

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте вдишали твърде много Dulera. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства Dulera. Ако Вашият лекар Ви препоръча това лекарство, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Dulera без препоръката на Вашия лекар. Използвайте това лекарство точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка. Ето някои примери за въпроси, които може да искате да зададете:

 • Ще увеличи ли по-високата доза Dulera риска от странични ефекти?
 • Трябва ли да се промени моята доза Dulera, ако приемам други лекарства за астма?
 • Мога ли да увелича моята доза Dulera, ако не управлява симптомите ми?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss