Диета с фибромиалгия: кои храни трябва да избягвате?

Какво представлява фибромиалгията?

Фибромиалгията е състояние, което причинява умора и болка по цялото тяло. Това също може да причини проблеми със съня, паметта и настроението. Експертите смятат, че фибромиалгията увеличава болезнените чувства, като променя начина, по който мозъкът се справя с сигналите за болка.

За някои хора симптомите на фибромиалгия се предизвикват от физическа травма, операция, инфекция или психологически стрес. За други симптомите на фибромиалгия се увеличават с течение на времето без нито едно искрящо събитие.

Експертите смятат, че мозъкът на хората с фибромиалгия е повлиян от промени в химията на мозъка. Точните причини за тези промени не са известни, но се смята, че следните елементи допринасят за фибромиалгия:

Генетика

Експерти са открили генетични връзки с фибромиалгия. Някои генни мутации могат да изложат хората на по -голям риск от развитие на състоянието.

Инфекции

Изглежда, че някои заболявания предизвикват или влошават симптомите на фибромиалгия.

Стресови физически или емоционални събития

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да допринесе за фибромиалгия.

Какви са симптомите на фибромиалгия?

Хората с фибромиалгия обикновено изпитват някои или всички от следните симптоми:

Болка по цялото тяло

Хората, които имат фибромиалгия, често изпитват постоянна, тъпа или болезнена болка, която продължава поне три месеца от двете страни на тялото, както над, така и под кръста.

Умора

Може да се окажете, че се събуждате уморени, дори след дълга нощ на сън. Сънят ви може да бъде нарушен от болка. Нарушения на съня, като синдром на неспокойните крака (RLS) или сънна апнея, също могат да присъстват.

Проблеми с познанието

Психичното замъгляване, понякога наричано „фибро мъгла“, затруднява ясното мислене.

Други здравни проблеми

Хората с фибромиалгия изпитват и други здравословни проблеми. Те могат да включват:

  • главоболие при напрежение
  • проблеми с темпоромандибуларната става (TMJ)
  • синдром на раздразнените черва (IBS)
  • депресия

Как диетата може да повлияе на симптомите на фибромиалгия?

Смята се, че храните и добавките, които предизвикват фибромиалгия, променят химията на мозъка и увеличават болката, която тялото възприема. Не е известна специфична диета за лечение на фибромиалгия, но проучванията показват, че има някои храни, които могат да предизвикат симптоми на фибромиалгия.

Националната асоциация за изследване на фибромиалгия предлага да изрежете някои неща от диетата си, за да помогнете за симптомите. Те включват:

  • рафинирана захар
  • кофеин
  • алкохол
  • пържени храни
  • червено месо
  • силно преработени храни

Изследванията също така показват, че изрязването на добавки като MSG и аспартам може да помогне за намаляване на симптомите на фибромиалгия. Но в противен случай проучванията не са открили силна връзка между определени храни и фибромиалгия. За намаляване на симптомите се препоръчва отслабване.

Какви храни могат да помогнат за справяне със симптомите на фибромиалгия?

Промените в диетата ще засегнат всеки по различен начин. Добър начин да разберете кои храни влошават симптомите ви е да опитате елиминационна диета.

Елиминационната диета включва ядене на много основни храни в продължение на няколко дни, като пиле, ориз и броколи. След няколко дни на ограничена диета трябва бавно да добавяте други храни към вашата диета. Това ще ви позволи да видите как всяка храна влияе върху симптомите на фибромиалгия.

Като цяло насоките за хранене за хора с фибромиалгия са същите като тези за хора без това състояние. Това означава да ядете разнообразни пресни плодове и зеленчуци и достатъчно количество мазнини, въглехидрати и протеини всеки ден.

Яжте дъгата

Направете всичко възможно да включите възможно най -много цветни пресни плодове и зеленчуци в диетата си. Разноцветните храни имат различни витамини и хранителни вещества, които са важни, за да помогнат на тялото ви да остане здраво и максимално безболезнено.

Стойте далеч от рафинирани или преработени храни

Трябва да се съсредоточите върху яденето на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Избягвайте да ядете преработени и пакетирани закуски, които съдържат хранителни добавки, които често не са достатъчно строго тествани, за да се определи безопасността на дългосрочната консумация. Някои хранителни добавки са класифицирани като екситотоксини, които могат да предизвикат или да запазят симптомите на фибромиалгия. Също така е добра идея да ограничите „белите“ въглехидрати като бял хляб, тестени изделия и ориз, както и сладки храни, сладкиши и подсладени напитки. Тези рафинирани въглехидрати причиняват повишаване на кръвната захар, което води до скок на инсулина, който може също да изостри симптомите. Фокусирайте се върху пълнозърнестите храни и сложните въглехидрати, които осигуряват фибри, минерали и витамини.

Може да бъде предизвикателство да намерите енергията, необходима за готвене и приготвяне на здравословни храни, когато имате фибромиалгия. Но е важно да се храните добре, за да поддържате тялото си здраво и енергийните нива да се повишат. Потърсете торбички за зеленчуци за пара, в секциите за продукти и фризери в магазините за хранителни стоки, и в салати в чували. Тези опции помагат да се намали времето, необходимо за измиване, подготовка и приготвяне на продукти, и може да ви помогнат да ги консумирате по -често.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss