Диета за рак на бъбреците: храни, които да ядете и избягвайте

Според Американското раково дружество, повече от 76 000 американци ще бъде диагностициран с някаква форма на рак на бъбреците тази година.

Въпреки че няма специфична диета за хора, живеещи с рак на бъбреците, добрите хранителни навици са жизненоважни за поддържане на здраво тяло и управление на страничните ефекти от лечението на рак.

Ако живеете с рак на бъбреците, това, което ядете, може да повлияе на това как се чувствате всеки ден. Разберете кои храни трябва да ядете повече, кои храни може да искате да избягвате и какви промени в диетата да очаквате по време на лечението.

Преди да започнете нова диета или хранителен план

Независимо дали сте били диагностицирани с рак или не, добра идея е да говорите с Вашия лекар или диетолог, преди да започнете нов хранителен план или драстично да промените диетата си.

Какво да ям

Храненето на питателна, балансирана диета е добра идея за всички, но особено за тези, които живеят с рак на бъбреците.

Въпреки че хранителните ви нужди може да зависят от вида на лечението, на който сте, и от стадия на рака ви, има няколко храни, които трябва да положите усилия да включите във всичките си хранения, ако е възможно:

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на фибри и добър източник на много основни витамини и минерали. Те също могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола и могат да помогнат за управлението на кръвната Ви захар.

Трябва да се стремите да имате 4 порции плодове и 5 порции зеленчуци от различни източници всеки ден.

Няколко примерни порции са:

 • 1 средна ябълка
 • 6 бебешки моркова
 • 16 грозде
 • половин среден картоф
 • 1 чаша сурови листни зеленчуци

Цели зърна

Пълнозърнестият хляб, дивият ориз и пълнозърнестите тестени изделия са отлични източници на енергия. Те също така са богати на фибри, желязо и витамини от група В.

Някои пълнозърнести храни, като някои пълнозърнести хлябове и продукти от трици, могат да бъдат с високо съдържание на фосфор. Въпреки че този обикновен минерал не трябва да създава проблем за хората със здрави бъбреци, консумацията на твърде много, когато бъбреците ви не функционират правилно, може да причини някои здравословни проблеми. Това е така, защото бъбреците помагат за балансиране на количеството фосфор в тялото ви.

Фосфорът се съдържа в много храни и малки количества от него трябва да са добре, дори ако живеете с рак на бъбреците. Въпреки това съветите на Вашия лекар относно личния Ви прием на фосфор винаги трябва да имат приоритет пред общите насоки.

Протеини

Протеините са задължителна част от диетата на всеки, тъй като спомагат за изграждането и поддържането на мускулна маса. Но твърде много протеин за някой с рак на бъбреците може да причини натрупване на хранителни отпадъци в кръвта. Това може да причини симптоми като умора, гадене и главоболие.

Говорете с лекар или регистриран диетолог за правилното количество и най-добрите видове протеини, които да включите в диетата си.

Какво да избягвате

Няколко храни могат да увеличат риска от усложнения, свързани с бъбреците. Ако не е възможно да избегнете тези храни или навици, опитайте се да ограничите приема, когато е възможно.

Храни с високо съдържание на сол

Твърде много сол може да наруши баланса на течностите в тялото ви и да доведе до високо кръвно налягане. Това може да изостри симптомите на намалена бъбречна функция.

Преработените храни обикновено са с високо съдържание на натрий, така че, когато е възможно, опитайте се да ядете по-малко от:

 • бързо хранене
 • солени закуски (като картофен чипс)
 • преработени деликатеси (като салам)

Когато е възможно, използвайте билки и подправки за овкусяване вместо сол. Въпреки това, ако използвате нетрадиционни билки, консултирайте се с Вашия лекар.

Храни с високо съдържание на фосфор

Отново фосфоре естествен минерал, който помага на тялото ви по различни начини, включително допринася за здравината на костите. Но при хора с намалена бъбречна функция поради рак, твърде много фосфор всъщност може да отслаби костите ви, както и да причини други странични ефекти.

Ако Вашият лекар е загрижен за приема на фосфор, той може да Ви препоръча да намалите количеството богати на фосфор храни, които консумирате, като:

 • какао
 • боб
 • преработени зърнени трици
 • определени млечни продукти
 • стриди

Твърде много вода

Свръххидратацията може също да създаде проблеми за хората с рак на бъбреците. Намалената бъбречна функция може да компрометира производството на урина и да накара тялото ви да задържа твърде много течности.

Важно е всеки да пие много вода, но полагайте усилия да следите приема на течности, за да не консумирате прекомерно количество.

Съвети как да се храните по време на лечението

Докато разнообразната, богата на хранителни вещества диета е един от най-добрите начини да се грижите за себе си, преминаването през лечение на рак може да има различни ефекти върху тялото и апетита ви.

Слаб апетит

Обичайно е да отслабнете по време на лечение на много видове рак, включително рак на бъбреците. Може да откриете, че вкусът ви към определени храни се променя. Нещата, които преди са ви харесвали, може вече да не са апетитни и дори да ви кара да се гадите.

Но можете да използвате опити и грешки, за да намерите няколко предпочитани храни, които не ви карат да се чувствате зле.

Дори и да не се чувствате особено гладни, опитайте се да ядете редовно, така че нивата на енергия да останат постоянни през целия ден. Ако имате проблеми с яденето на големи порции, може да ви помогне да разделите храненията си на пет или шест по-малки порции вместо типичните две или три големи.

Яжте най-голямата си храна, когато сте най-гладни – без значение кое време на деня е.

Хранителните барове и смутита може да са добри възможности за получаване на допълнителни калории, ако апетитът ви не е това, което беше. Говорете с Вашия лекар или регистриран диетолог за най-здравословните възможности.

Слабост

Обичайно е да се справяте с енергийните промени, докато преминавате през лечение на рак. Може да имате по-малко енергия от нормалното и дори да се справите със слабост и умора.

Говорете с Вашия лекар, диетолог, съпруг или болногледач относно възможностите за доставка на храна. Има разнообразие от тях и много от тях имат информация за храненето отпред и в центъра. Те могат да помогнат за бързото приготвяне на храна, както и да ви помогнат да изядете желаното количество калории.

Има определени храни, които могат да бъдат особено полезни за поддържане на енергия, както и лесни за приготвяне. Някои от тях включват:

 • плодове
 • ядки и ядкови масла
 • зеленчуци с по-здравословни подправки като хумус
 • сандвичи с по-слаб протеин (пуешко, пилешко, фъстъчено масло)
 • сирене
 • твърдо сварени яйца
 • пълнозърнести зърнени храни
 • гранола с ниско съдържание на захар
 • кисело мляко
 • смутита

Други странични ефекти

Лечението на рак може да отслаби имунната ви система и да ви направи по-податливи на инфекции. Поради това може да искате да вземете тези предпазни мерки, докато приготвяте и съхранявате ястията си:

 • Измийте старателно продуктите.
 • Използвайте отделни дъски за рязане на месо и зеленчуци.
 • Уверете се, че всички храни като месо, домашни птици и яйца са добре приготвени.
 • Избягвайте да пиете непастьоризирано мляко или сок.
 • Бъдете внимателни със сурови храни като суши, миди и зеленчукови кълнове.
 • Хвърлете всичко, което изглежда лигаво или мухлясало, особено продуктите.

Може да се справите с язви в устата или проблеми с преглъщането, докато преминавате през определени видове лечение. Ако случаят е такъв, има някои методи, които могат да ви помогнат да поддържате дневните си цели за калории и хранителни вещества:

 • Използвайте мека четка за зъби, за да се погрижите за здравето на зъбите си.
 • Говорете с Вашия лекар за стероиди или противовъзпалителни лекарства, за да помогнете за справяне с болката и симптомите.
 • Избягвайте пикантни храни.
 • Ограничете киселинните сокове и плодове като лимони и портокалов сок.
 • Съсредоточете се върху малки ястия и храни, които лесно се дъвчат, като кисело мляко, смутита и пюрирани супи.

Лечението на рак на бъбреците може да отнеме много време и енергия, но здравословното хранене може да ви помогне в пътуването ви.

Балансираната, богата на хранителни вещества диета е важна за повечето хора, включително хората, живеещи с рак на бъбреците. Но има няколко хранителни предупреждения, които може да искате да обсъдите с Вашия лекар, като препоръчителни количества протеин, храни с високо съдържание на фосфор и прием на сол.

Консултирайте се с Вашия лекар или здравен екип, преди да направите някакви големи промени в диетата си. Също така съобщете за всички нови странични ефекти, които изпитате възможно най-скоро.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss