Диабет тип 1 при деца: предупредителните признаци, симптоми и лечение

Диабет тип 1 може да бъде диагностициран на всяка възраст. Класическите симптоми на T1D при деца могат да наподобяват грип и могат да включват силна жажда, често уриниране и бърза загуба на тегло.

Приблизително 1,9 милиона американци имат диабет тип 1 (T1D), включително 244 000 деца, и тези числа продължават да нарастват. Това хронично заболяване може да бъде опасно, ако не се диагностицира незабавно, което може да доведе до кома и смърт.

Предупредителните симптоми на T1D могат много да наподобяват вируси като грип. Приликата затруднява родителите да разпознаят симптомите на T1D. Според проучване от 2010 г. около 1 от 4 деца имате опасно високи нива на кръвна захар и кетони по време на диагностицирането.

Тази статия ще обясни предупредителните симптоми, признаци и лечения за T1D при деца и какви продукти могат да помогнат на децата да се справят с това автоимунно състояние.

Какви са първите симптоми на T1D, които може да видите при деца?

T1D е a хронично и нелечимо автоимунно заболяване при които имунната система е атакувала и унищожила произвеждащите инсулин бета клетки на панкреаса, което е довело до неспособността на тялото да произвежда инсулин. Този хормон е необходим на клетките на тялото да абсорбират глюкозата от храната, която ядете. Без него захарта (глюкоза) не може да влезе в клетките на тялото и остава в кръвта.

Симптомите на T1D често имитират тези на вируси като грип, но издайническите симптоми на T1D включват:

 • силна жажда
 • често уриниране
 • суха уста
 • умора и летаргия
 • главоболие
 • болки в мускулите
 • замъглено виждане
 • гадене и повръщане
 • миришещ на плодове дъх
 • объркване
 • слабост
 • болка в корема (корема).
 • необяснима загуба на тегло

Ако вие или някой, когото познавате, изпитва тези симптоми на висока кръвна захар, се препоръчва да се обадите на лекар, 911 или местните служби за спешна помощ, за да се справите бързо със симптомите, преди да станат опасни.

Бързата диагностика може да помогне за предотвратяване на диабетна кетоацидоза (DKA), която може да възникне след продължителна висока кръвна захар и тежка дехидратация и може да доведе до високо производство на кетони, причинявайки кръвта ви да стане кисела. DKA може бъде фатален ако не се лекува бързо с интравенозни течности и инсулин за регулиране на кръвната захар.

Развитие на диабет във всяка възраст

Можете да развиете T1D на всяка възраст. Въпреки че това автоимунно състояние някога е било наричано „ювенилен диабет“, тъй като се е смятало, че засяга по-често децата, терминът е остарял и вече не се прилага за T1D. Повече от половината новите диагнози на T1D се случват при възрастни.

Освен T1D, има и други основни форми на диабет, които могат да се развият в различни възрасти, като диабет тип 2 и латентен автоимунен диабет при възрастни (LADA).

 • Диабет тип 2 възниква, когато тялото ви не използва правилно инсулина. Често засяга възрастните и често е свързано със затлъстяването и факторите, свързани с начина на живот, въпреки че изследванията показват, че е и генетично заболяване. Диабет тип 2 понякога може да се управлява без инсулин. Често се препоръчват хапчета или други инжекционни лекарства, както и промени в начина на живот.
 • ЛАДА: Латентен автоимунен диабет при възрастни (LADA) е по-подобен на T1D и може също да не изисква инсулин в началото. С течение на времето LADA може да се развие в T1D, което изисква инсулинови инжекции или въвеждане на инсулинова помпа.
Беше ли Ви полезно?

Какво причинява диабет тип 1?

Изследователите не знаят точно какво причинява T1D.

Мнозина вярват, че вирусът може да „задейства“ тялото да атакува собствената си имунна система и да убие произвеждащите инсулин клетки в панкреаса.

А 2018 проучване установиха, че децата, изложени на ентеровируси, са по-склонни да развият T1D. Ентеровирусите са група вируси, които обикновено причиняват леки симптоми, подобни на тези на обикновената настинка.

Генетиката също може да играе роля. За да се развие T1D, децата може да трябва да наследят рискови фактори и от двамата си родители или да изпитат комбинация от генетични рискови фактори и фактор на околната среда, като вирусна инфекция.

Генетичен скрининг за диабет тип 1

Ако имате близки членове на семейството, особено братя и сестри, които вече имат T1D, можете да се изследвате, за да видите дали имате генетични маркери за заболяването.

Тези тестове измерват реакцията на антитела към инсулин, островните клетки на панкреаса или ензим, наречен „декарбоксилаза на глутаминова киселина“.

Високото ниво на отговор на антитела показва, че дадено лице има по-голяма вероятност да развие T1D в бъдеще, но това не е гаранция, че ще го развие.

Можете да попитате лекар за извършване на тези тестове, ако сте изложени на по-висок риск от развитие на T1D.

Беше ли Ви полезно?

Могат ли децата да водят нормален живот с диабет тип 1?

С внимателно управление на нивата на кръвната захар, децата могат да очакват да живеят дълъг и нормален живот с T1D.

Бележки на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). скорошни оценки които показват, че продължителността на живота може да варира от 65 до 72 години. С напредъка в диабетните технологии качеството на живот на хората с диабет е по-добро от всякога.

Хората с диабет завършват гимназия, посещават и завършват колеж, женят се, имат пълноценни кариери и хобита, създават семейства, отиват на почивки, планински преходи и живеят пълноценен живот.

Какви продукти могат да помогнат за справяне с диабета?

Продукти, които могат да помогнат на деца, тийнейджъри и възрастни да управляват своя T1D, са се развивали през годините.

При диагностициране на T1D много деца се съветват ръчно да проверяват кръвната си захар с глюкомер с пръст няколко пъти на ден и преди всяко хранене. Те също така ще научат как да дозират и доставят инсулин с многократни дневни инжекции (MDI), като използват стъклен инсулинов флакон и спринцовка или предварително напълнена инсулинова писалка.

Вместо да си инжектират инсулин, мнозина също имат опцията да използват устройство, известно като инсулинова помпа. Инсулиновата помпа е малко устройство за носене, което доставя инсулин в тялото ви.

Вместо да инжектирате инсулин със спринцовка или пластмасова инсулинова писалка всеки път, малка канюла влиза под кожата ви за 2 или 3 дни, за да достави инсулин, тъй като ви е необходим през целия ден за храна и корекции на по-висока кръвна захар. Тези устройства се използват по-често от 90-те години на миналия век и популярността им нараства през годините.

Непрекъснатите глюкозни монитори (CGM), които съществуват от средата на 2000 г., могат да ви помогнат да следите нивата на кръвната си захар. Вместо пръст, който взема капка кръв и показва кръвната ви захар в този момент, CGM използват сензор, който минава под горния слой на кожата.

Мониторът измерва нивата на глюкозата ви непрекъснато в по-пълна картина на управлението на вашия диабет и в каква посока се движат нивата ви на глюкоза.

Много инсулинови помпи и CGM говорят помежду си като система за по-добро управление.

Диабетната технология не е за всеки и да се придържате към ръчно тестване на кръвната захар и MDI също е напълно добре и работи добре за много.

T1D може да се развие на всяка възраст, но това автоимунно заболяване често се диагностицира при деца. Заболяването не е свързано с начина на живот или избора на хранене.

Симптомите на T1D могат да имитират вируси като грип. Класическите симптоми на T1D при деца включват силна жажда, често уриниране и бърза загуба на тегло. Точната причина за T1D е неизвестна, но се смята, че е комбинация от генетични рискови фактори и фактори на околната среда.

Децата с T1D могат да живеят напълно нормален живот, а технологията за диабет, като инсулинови помпи и CGM, може да помогне да се направи управлението на диабета по-малко обременително.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss