Деменцията прави ли очите да изглеждат различни?

Деменцията е свързана с увреждане на зрението, но точната връзка не е напълно изяснена.

Деменцията често се появява заедно с проблеми със зрението, вероятно защото деменцията и проблемите със зрението са по-чести с възрастта. Това може да причини допълнително объркване и разстройство за човека с деменция.

Деменцията засяга частите на мозъка, които обработват визуална информация. Това може да затрудни виждането и обработката на това, което виждате. В резултат на това човек с деменция може да има здрави очи, но все още се бори да вижда ясно.

Поддържането на здраво зрение и коригирането на проблеми със зрението може да ви помогне да поддържате високо качество на живот, особено ако имате деменция.

Какво се случва с очите ви, когато имате деменция?

Деменция и загуба на зрение често съвместно възникване.

Деменцията се развива от дегенерация на неврони (мозъчни клетки) или промени във функционирането на невроните. Това води до когнитивен спад.

Когато виждаме, очите ни приемат информация от обектите, които ни заобикалят. Светлината се отразява в очите ни, които се захранват с лещата, ретината и след това зрителния нерв. Оптичният нерв предава информация от ретината към мозъка. След това мозъкът ни обработва тази информация.

Невронната дегенерация може да засегне частите от мозъка ви, които обработват зрението. Въпреки че е възможно да имате деменция и здрави очи, дегенерацията на вашите неврони може да затрудни виждането.

Деменцията и проблемите със зрението също могат да се появят едновременно, тъй като и двете състояния са по-чести сред възрастните хора. Свързаната с възрастта загуба на зрение може да се развие от състояния като макулна дегенерация и катаракта.

Преглед на изследване от 2023 г. установи, че зрителното увреждане всъщност е свързано с повишен риск от деменция. Всъщност хората със зрителни увреждания са имали 60% по-висок риск от развитие на деменция или когнитивно увреждане.

Естеството на тази връзка обаче не е ясно. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали загубата на зрение може да причини когнитивен спад или обратното.

Как изглежда зрението при деменция?

При деменция увреждането на зрението може да включва редица проблеми със зрението. Зрението на човек ще зависи от специфичното му състояние на очите, ако има такова. Не всички хора с деменция ще имат едни и същи проблеми със зрението.

Лицеви признаци на деменция

Не можете да разберете дали някой има деменция, като го погледнете в очите или лицето му.

Изражението на лицето им обаче може да изглежда неподходящо за определени ситуации. Например, човек с деменция може да се смее в сериозни ситуации или да плаче без видима причина. Може също да изглеждат объркани.

Може също да забележите промени в тяхната личност или настроение. Може да изглеждат депресирани или да са по-разочаровани или ядосани от обикновено. Това може да се забележи чрез техния невербален език на тялото, като изражението на лицето или жестовете им.

Ако се притеснявате, че вие ​​или ваш близък изпитвате когнитивен спад, свържете се с лекар за преглед за деменция.

Какви очни заболявания са свързани с деменция?

Въпреки че са необходими повече изследвания за връзката между деменцията и зрителното увреждане, някои изследвания идентифицират специфични очни състояния, свързани с деменция.

Изследователи в a Проучване от 2021 г изследва дали зрителните увреждания могат да допринесат за развитието на деменция.

Изследователите откриха, че свързаната с възрастта макулна дегенерация в комбинация с инсулт, сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и депресия е свързана с повишен риск от деменция.

Изследователите също установиха, че катаракта и свързаните с диабета очни заболявания са свързани с по-висок риск от деменция. Въпреки това, не е ясно дали тези очни заболявания са причинили деменция или обратното, или дали има трети посреднически фактор.

Ако вие или ваш близък имате деменция, струва си да говорите редовно с очен лекар. Те могат да помогнат за откриване и коригиране на възможни проблеми с очите, което може да подобри качеството ви на живот.

Халюцинации срещу промяна на зрението при деменция

Понякога промените в зрението могат да бъдат сбъркани с халюцинации при хора с деменция.

Например, човек с деменция и компрометирано възприятие за дълбочина може да се опита да задържи нещо, което е по-далеч от него, отколкото си мисли. Може да изглежда, че грабват въздуха, но всъщност подценяват разстоянието си от обекта.

По същия начин може да им е трудно да разпознаят човек, защото зрението им е компрометирано, и погрешно да го нарекат с друго име. Може да изглежда, че халюцинират, но не е така.

Въпреки това е възможно някой с деменция да халюцинира. Те могат да видят, чуят, помиришат, почувстват или вкусят нещо, което всъщност не е там.

Ако смятате, че вие ​​или ваш близък човек изпитвате халюцинации, говорете с лекар. Ако не сте сигурни дали зрителното увреждане може да играе роля, помислете дали да не си уговорите среща с очен лекар.

Долен ред

Не можете да разберете дали някой има деменция, като го погледнете в очите. Загубата на зрение обаче често се среща при хора с деменция.

Не е ясно дали загубата на зрение причинява деменция или обратното. Възможно е както загубата на зрение, така и деменцията да са по-чести сред възрастните хора.

Независимо дали имате деменция или не, препоръчително е редовно да проверявате зрението си. Можете да гарантирате, че вашите очила или коригиращи лещи са актуални и чисти. Грижата за вашето зрение (или за зрението на любим човек) може да подобри качеството ви на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss