Да живееш добре с ревматоиден артрит: 7 съвета от хора с ревматоиден артрит

Разбиране на РА

Ревматоидният артрит (РА) е един от многото видове артрит. Това е най-често срещаният тип автоимунен артрит. RA върви след ставите на тялото. Най-често засяга китките и ставите на ръката, като кокалчетата на пръстите. Това може да причини проблеми с това колко добре се движите или използвате ръцете си и може да причини различна степен на болка и умора.

Състоянието засяга всеки човек по различен начин. Някои хора изпитват по-тежки симптоми от други. Според Марси О’Кун Мос, старши директор по здравеопазване на потребителите във фондацията за артрит, най-честото оплакване от хора с РА е болка.

„Проучване на Arthritis Foundation през 2011 г. установи, че всеки месец хората с РА изпитват болка средно 12 от 30 дни, 40 процента от времето“, казва тя. “Облекчаването на болката е това, което най-много искат.”

Поради тези симптоми РА може да създаде различни предизвикателства. Независимо дали става дума за хронична болка или постоянна умора, тя може да се отрази на хора с най-силно настроение. Ето съвети как да живеете добре с РА от хора, които са го преживели.

Променете вътрешния си диалог

Когато 36-годишната Аманда Джон от Шарлът, Северна Каролина, беше диагностицирана с ревматоиден артрит преди девет години, тя води много активен начин на живот. Бягането, танците и всичко, което я караше да се движи, беше победа в нейната книга. След като RA влезе в живота й, тя трябваше да направи отстъпки. Някои от тях я удрят силно, но тя е научила, че начинът, по който разговаря със себе си, може да помогне или да попречи на ежедневния живот.

„Успокой се“, казва тя. „Когато имам неочаквани предизвикателства поради РА, това може да бъде много емоционално и може да се бия вътрешно.“ Да се ​​биете, защото „това е още едно нещо, което не можете да правите“ няма да накара симптомите ви да изчезнат. Обръщането на вашето мислене може просто да ви помогне да прекарате по-добро утре.

„Знай, че няма да се чувстваш така завинаги“, казва Джон. „Вероятно ще се почувствате много по-добре, ако можете да промените този вътрешен глас, за да кажете „Днес това е трудно, но това е само днес.“

Говорете с някого

„Бях при няколко консултанти, които се специализират в хронични заболявания“, казва Джон, като се позовава на друг фактор, който е от голяма полза за нейния добър живот с РА. “Парите добре похарчени!”

Важно е да се свържете с някой, на когото имате доверие, независимо дали това е терапевт, приятел или членове на вашето семейство.

Болката може да бъде много изолиращ симптом и може да са необходими усилия, за да се достигне. След като го направите, може да се изненадате как само говорене може да направи чудеса за вашата перспектива.

„Подкрепата от другите беше огромна, особено след като в началото скрих моя RA“, казва Джон. „След като допуснах хората да поставят диагнозата, всъщност физически се почувствах по-добре, защото вече не бях толкова стресиран.”

Колкото повече научите, толкова по-добре

Това е специално за новодиагностицираните, които може да се чувстват безпомощни за състояние, за което знаят много малко. Джон казва, че самообучението за РА й е помогнало да вземе най-добрите решения относно медицинските си грижи и да се почувства по-добре в ситуацията си.

„За мен това, че знаех какво и защо са препоръките на моя лекар, ме накара да се чувствам по-добре и по-контролиран и над нещата“, казва тя.

За 50-годишната Ейприл Уелс в Кливланд, Охайо, книгата „Ревматоиден артрит първата година“ беше най-полезна, когато й беше поставена диагнозата преди шест години.

Уебсайтът на Arthritis Foundation е друг страхотен ресурс и любим за Мишел Греч, 42. Греч е президент на фирмата за спорт и развлечения MELT, LLC. Тя се занимава с РА през последните 15 години.

„Започнете да четете за болестта и се срещнете с хора, които са изправени пред подобни предизвикателства“, казва тя. “Особено важно е да разберете, че РА засяга хора от всички възрасти и че можете да поддържате здравословен, активен начин на живот с РА.”

Вижте: Ревматоиден артрит по числа: Факти, статистика и вие »

Слушайте тялото си

Може да искате да се напънете и да докажете, че вашата воля е по-силна от вашия RA. Въпреки че това може да е добре, също така е важно понякога да си правите почивка и да си починете допълнително, когато е необходимо.

„Не се пренасрочвайте през уикендите, за да имате престой, за да възстановите енергията си“, казва Греч.

Здравословните навици могат да помогнат

Понякога малките неща могат да доведат до големи награди. В този случай това означава диета, упражнения и сън.

„Обърнете голямо внимание на диетата и упражненията си и се опитайте да спите седем до осем часа на нощ, ако не и повече“, съветва Греч. “Ако тялото ви се опитва да ви каже да забавите темпото, слушайте и след това се върнете към това, което трябва да направите.”

Когато умората или болката затрудняват ставането от леглото или тръгването по пътеката, опитайте упражнения с ниско въздействие. Разтягането и йогата са две от основните упражнения на Греч, които правят огромна разлика в загряването на ставите и мускулите й и осигуряването на допълнителна енергия.

За персонализиран план за упражнения, който е съобразен със спецификата на вашия RA и текущото ви ниво на фитнес, разгледайте вашето решение за упражнения на Arthritis Foundation.

Намерете експерт, на когото имате доверие

Ако все още не сте го направили, намерете добър ревматолог или лекар, който е специалист по ставни заболявания. След това насърчавайте тази връзка. Безценен е лекар, който е на разположение, отделя време, за да отговори на въпросите и ви оказва подкрепа.

„Най-добрата помощ за мен, когато за първи път бях диагностициран с РА, беше моят ревматолог, който наистина прекара качествено време с мен, отговаряйки на въпроси, работейки с мен, за да намеря отговори и определяйки най-добрия курс на лечение“, казва Греч.

Продължавайте да правите това, което обичате

За да поддържате качеството си на живот, не позволявайте на никаква диагноза да ви попречи да правите това, което обичате. Адаптирайте, където е необходимо.

Уелс, която преди бягаше състезания и колоездеше, трябваше да преосмисли любовта си към открито след РА. След две десетилетия далеч от тези дейности на открито, тя се върна към това, което накара сърцето й да се разбие и просто се адаптира към новото си нормално. В този случай това означаваше постепенно изкачване на разстояния и по-бавно (но не бавно) темпо при състезание.

Тя научи, че не темпото е най-важно, а спомените. Тя казва, че прави тези неща „за да изживееш времето навън и да се наслаждаваш на пейзажа, покрай който минавам“. Намерете това, което обичате, и намерете начини да адаптирате новата си реалност към това, което обичате.

Продължете да четете: Говорете с Вашия лекар за ревматоиден артрит »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss