Да бъдеш свой собствен защитник на здравето: Ръководство за ветерани

Вие отговаряте за собственото си тяло, така че заслужавате лидерска роля във вашите решения за здравеопазване.

Здравеопазването е екипно усилие. Екипът може да се състои от вашия специалист по първична медицинска помощ, специалисти, фармацевти, специалисти по психично здраве и, разбира се, вие. Те носят своята медицинска експертиза. Но вие сте експертът по вашето тяло и житейски опит.

Хората, които поемат водеща роля, са склонни да имат по-добри резултати от лечението и по-положителни чувства относно грижата за тях, според проучване от 2022 г. Така че давайте напред и задавайте въпроси, проследете и поемете лидерска роля в решенията си за грижи.

Като ветеран вие имате уникални нужди от здравеопазване, така че трябва да се чувствате упълномощени да говорите, ако смятате, че вашият здравен екип не ви чува или не обръща внимание на притесненията ви. Но не винаги е лесно да оставите гласа си да бъде чут в здравно заведение, особено ако имате уникални нужди.

По-долу разглеждаме някои начини да защитите себе си в здравно заведение.

Разберете вашите права на здравеопазване

В здравно заведение вие ​​имате много права като пациент, включително:

 • правото да бъдете третирани с достойнство, състрадание и уважение
 • правото да изразявате всякакви лични, религиозни или културни убеждения, които трябва да повлияят на грижите ви
 • правото да бъдете информирани за рисковете и ползите от лечението
 • правото вие или някой, когото посочите, да реши дали и кога да прекрати лечението

Можете също така да поемете активна роля в собствените си грижи, като разберете вашите ползи от VA за здравеопазване.

В допълнение към научаването за грижи и обезщетения, до които имате право да получите достъп във VA, запознайте се с помощта, на която може да имате право от застрахователния план на работодателя или правителствени програми като Medicare или Medicaid, тъй като те също могат да помогнат с разходите за аптека, транспорт , ястия и др.

Как да бъдете свой собствен защитник на здравето

Посещенията в здравеопазването могат да преминат светкавично. За да сте сигурни, че получавате това, от което се нуждаете от срещите, помага да се подготвите да се застъпите за себе си. Ето как:

И не забравяйте, че комуникацията е двупосочна улица. Ако нещо, казано от медицински специалист, е неясно, помолете го за разяснение.

Знайте колко е важно да се грижите за себе си

Грижата за себе си включва грижа за вашето благополучие, като правите неща, които ви карат да се чувствате добре, като ядене на здравословни храни, упражнения, управление на стреса и качествен сън.

Доказателствата показват, че отделянето на време за самообслужване може да подобри цялостното ви здраве. Едно изследване установи, че ветераните, които упражняват и практикуват внимателност, са по-настроени към телата си и имат по-добро състояние на ума от ветераните, които са в списъка на чакащите за програми за самообслужване.

Ако имате нужда от помощ в някоя от тези области, говорете с вашия специалист по първична медицинска помощ. Освен това VA предлага програми за самообслужване като консултации за хранене, подкрепа за отказване от тютюнопушенето и грижи за психичното здраве, за да помогне на ветераните да се чувстват най-добре.

Подкрепете психичното си здраве

Когато се застъпвате за вашите грижи, не оставяйте психичното здраве да остане настрана.

Застъпничеството за вашето физическо здраве е важно, но също така е важно и вашето психическо здраве, особено като се има предвид, че ветераните са по-вероятно отколкото общото население да изпитва психични състояния като посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и депресия.

VA предлага лични и онлайн услуги за психично здраве, както и личен инвентар за цялостно здраве за самооценка, който ви помага да оцените собствените си мисловни модели, степента на удовлетворение, връзката с общността и други части на здравето не толкова често обърнат към лекаря.

Говорете с вашия специалист по първична медицинска помощ относно вашите проблеми с психичното здраве. Уверете се, че знаят, че е спешно да говорите с някого, особено ако сте:

 • неволно отслабване
 • спя лошо
 • има мисли за самоубийство
 • да се чувстваш като бреме за семейството си
 • обезболяване на емоционалната болка с вещества като алкохол или наркотици

Можете да получите помощ 24 часа на ден от линията за криза на ветераните. За достъп до него:

 • Обадете се на 988.
 • Текст 838255.
 • Започнете онлайн чат.
 • Обадете се на TTY, ако имате загуба на слуха: 800-799-4889.

Можете също да се обадите на 911 или да отидете до най-близкото спешно отделение.

Ресурси за застъпничество за ветерани

За помощ при достъп до грижите, от които се нуждаете, вижте тези материали и програми:

 • VA Защитници на пациентите
 • Грижа за психичното здраве чрез VA
 • Администрация на услугите за употреба на вещества и психично здраве
 • Помощ за болногледачи
 • Ръководство за разговор с Вашия лекар

Дори когато придобиете умения в застъпничеството за собственото си здраве, все още може да има моменти, когато е полезно да имате някой друг – като член на семейството, приятел или професионален пациент – адвокат, който да ви помогне да се ориентирате в системите за здравеопазване и обезщетения на VA, TRICARE, застраховка на работодателя, Medicare или Medicaid. Адвокатите могат да ви помогнат да получите това, от което се нуждаете, като задават въпроси, записват информация и говорят вместо вас.


Понякога получаването на правилното медицинско лечение като ветеран изисква застъпничество за себе си. Самозащитата включва да казвате на другите от какво имате нужда, кога имате нужда и как го искате. Това е умение, което можем да подобрим с практика и правилните ресурси.

Освен това не забравяйте, че застъпничеството за себе си може също да включва привличане на помощта на член на семейството, приятел или професионалист, когато е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss