Дали наддаването на тегло е страничен ефект от IVIG?

Някои марки IVIG, като Gammagard, съдържат добавена захар. Това може да доведе до временно повишаване на кръвната Ви захар. Но проучванията не показват наддаване на тегло като типичен страничен ефект на IVIG.

Интравенозният имуноглобулин (IVIG) е медицинско лечение за хора с нарушения, които засягат имунната им система. Такива нарушения включват:

 • Болест на Кавазаки
 • мултифокална моторна невропатия (MMN)
 • хронична лимфоцитна левкемия

IVIG действа чрез попълване на протеини на имунната система (имуноглобулини), които помагат на тялото ви да се защити от патогени като вируси и бактерии.

Тъй като някои IVIG препарати съдържат захар, може да се чудите дали те могат да причинят наддаване на тегло. Тази статия ще проучи дали IVIG може да доведе до наддаване на тегло. Ще разгледаме и други странични ефекти, свързани с лечението с IVIG.

Как IVIG помага на хора с автоимунни заболявания?

Вашата имунна система работи, като идентифицира потенциално вредни чужди вещества и развива протеини, които ги елиминират от тялото. Тези протеини са известни като имуноглобулини или антитела.

Когато заболяване, инфекция или възпаление компрометира имунната ви система, тя не може да произведе всички антитела, необходими, за да сте здрави.

IVIG осигурява концентрирана доза антитела, извлечени от донорска кръвна плазма. Позволява на хората с автоимунни заболявания да възстановят функцията на имунната система, за да могат да избегнат заболяването.

Беше ли Ви полезно?

IVIG причинява ли наддаване на тегло?

Според а Преглед на изследването за 2018 гнаддаването на тегло не е потенциален страничен ефект от лечението с IVIG.

Това обаче може да зависи от марката, тъй като някои IVIG препарати съдържат добавена захар. Тези препарати могат да доведат до скок на кръвната Ви глюкоза по време на инфузии, причинявайки хипергликемия.

Ако получавате редовни инфузии на IVIG продукт, който съдържа захар, това може да повлияе на теглото ви в дългосрочен план. Може да е възможно да се сведе до минимум въздействието на добавената захар чрез забавяне на скоростта на инфузия и пиене на вода преди и след процедурата.

IVIG и диабет

Дали IVIG препаратът има добавена захар също е важно съображение за хората с диабет. Ако имате диабет, Вашият лекар може да препоръча марка IVIG, която не съдържа добавена захар.

IVIG и внезапно наддаване на тегло

Някои хора може да изпитат внезапно наддаване на тегло със специфични марки IVIG, като Gammagard. Това може да показва проблем с бъбреците ви. Консултирайте се с лекар, ако забележите този симптом.

Кои марки IVIG съдържат захар?

Има десет различни марки на IVIG, наличен в Съединените щати. IVIG продуктите, които съдържат захар, са изброени по-долу:

 • Каримун съдържа захароза
 • Gammagard S/D съдържа глюкоза
 • Octagam съдържа малтоза

Следните марки IVIG не съдържат добавена захар:

 • Asceniv
 • Бивигам
 • Флебогамма
 • Gammagard Liquid
 • Гамаплекс
 • Gamunex-C (Gammaked)
 • Панзига
 • Пивиген

Какви са често срещаните нежелани реакции от инфузия на IVIG?

Както при всяко медицинско лечение, IVIG крие риск от странични ефекти. Според 2018 преглед цитирани по-горе, най-честите нежелани реакции на IVIG са както леки, така и временни. Те включват:

 • умора
 • чувствам се зле
 • треска и втрисане

 • усещане за студ
 • зачервена кожа
 • главоболие
 • гадене
 • мускулни болки

Въпреки че са по-рядко срещани, могат да възникнат сериозни нежелани реакции. Вашият лекар може да ви помогне да претеглите рисковете и ползите от лечението с IVIG според вашите симптоми и медицинска история.

Колко дълго IVIG остава във вашата система?

Полуживотът на средна инфузия на IVIG е между 3 и 4 седмици. Това означава, че след около месец по-малко от половината имуноглобулин, който сте получили, все още е във вашата система.

С това казано, колко често получавате инфузии зависи от основното ви заболяване. Някои хора се нуждаят само от еднократна инфузия. Други получават седмични или месечни инфузии.

Беше ли Ви полезно?

Има ли дългосрочни странични ефекти на IVIG?

Някои нежелани реакции на IVIG не се появяват веднага и вместо това се появяват в дните или седмиците след трансфузията. Те обикновено са много редки и често могат да бъдат предотвратени с подходящи лекарства.

Например, IVIG се свързва с високо кръвно налягане, което може да увеличи риска от сърдечен удар, инсулт или белодробна емболия.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) могат да помогнат за предотвратяване на проблеми със сърцето и кръвосъсирването при хора, които получават IVIG.

Други забавени странични ефекти могат да включват:

 • бъбречно увреждане и недостатъчност
 • кръвни и неврологични заболявания
 • инфекции от заразена плазма

Бъбречните проблеми е по-вероятно да се появят при хора с вече намалена бъбречна функция или при по-възрастни хора.

Какво трябва да направя, ако повиша теглото си, когато използвам IVIG?

Ако получите наддаване на тегло, когато използвате IVIG, консултирайте се с лекар. Те могат да ви помогнат да определите дали инфузията на IVIG може да повлияе на теглото ви. Те могат също да помогнат да се определи дали внезапното наддаване на тегло след употреба на IVIG е свързано с бъбречен проблем.

Въпреки че повечето марки IVIG са еднакво ефективни, различните марки могат да причинят различни странични ефекти. Ако изпитвате нежелани реакции от лечението с IVIG, може да ви е от полза да опитате друга марка.

IVIG помага за временно възстановяване на нормалната функция на имунната система при хора с автоимунни заболявания. Той прави това чрез осигуряване на антитела, взети от донорска кръвна плазма.

Няма ясни изследвания, свързващи инфузията на IVIG с наддаването на тегло. Все пак някои IVIG продукти съдържат добавена захар, която може да повлияе на теглото ви в дългосрочен план, особено ако получавате чести инфузии.

IVIG също носи риск от други странични ефекти, включително умора, главоболие и треска. През повечето време тези нежелани реакции са леки и не продължават дълго.

Ако сте загрижени за страничните ефекти на IVIG, включително наддаване на тегло, консултирайте се със здравен специалист като лекар или фармацевт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss