Далекогледство

Какво е далекогледство?

Далекогледството означава, че можете ясно да видите неща, които са далеч, но нещата, които са отблизо, са замъглени. Техническият термин за далекогледство е хиперметропия. Според Национален очен институт, засяга 5 до 10 процента от американците.

За да разберете далекогледството, е полезно да знаете как работи нормалното око. Две части на окото са отговорни за фокусирането: роговицата и лещата. Роговицата е чистата предна повърхност на окото ви. Лещата е структура във вашето око, която променя формата си, когато се фокусирате върху обекти.

Роговицата и лещата работят заедно, за да огънат или пречупят входящата светлина. След това те фокусират тази светлина върху ретината ви. Ретината е в задната част на очната ви ябълка. Той получава визуална информация и я изпраща до зрителния ви нерв, който пренася тази информация до мозъка ви.

Перфектно оформената, извита леща и роговицата ви позволяват да видите перфектно фокусирано изображение. Но ако роговицата ви има различна форма, окото ви не може да се фокусира правилно.

Има различни степени на далекогледство, в зависимост от способността на очите да се фокусират върху обекти отблизо. Ако можете да виждате ясно само обекти, които са много далеч, вие сте силно далновидни. Като цяло далекогледството може да се коригира с очила с рецепта или контактни лещи. Някои хора имат рефракционна хирургия.

Причини за далекогледство

Плоската роговица е една от причините за далекогледство. Можете също така да бъдете далекогледни, ако очната ви ябълка е по -къса от нормалното. Това кара светлината да се фокусира извън ретината ви, вместо върху нея. По -вероятно е да сте далновидни, ако родителите ви са такива.

Симптоми на далекогледство

Ако сте далекоглед, очите ви трябва да работят усилено, за да видят нещо отблизо. Това причинява напрежение на очите. Някои симптоми на далекогледство се дължат на това допълнително напрежение на очите.

Симптомите включват:

 • замъглено виждане за думи или предмети отблизо

 • присвиване, за да се види по -добре
 • болка или парене около очите
 • главоболие след четене или други задачи, които изискват да се съсредоточите върху нещо отблизо

При деца страбизъм (кръстосани очи) може да се развие, когато значителна далекогледство не е диагностицирана и коригирана.

Диагностициране на далекогледство

Очен лекар може да диагностицира далекогледство по време на основен очен преглед.

 • Първо вашият очен лекар ще провери зрението ви на различни разстояния с очна карта.
 • В зависимост от резултатите, те могат да препоръчат разширен очен преглед. За това вашият очен лекар поставя капки в очите ви, за да накара зениците ви (черният кръг в центъра на всяко око) да се разширят (разширят). Разширените очи позволяват на Вашия лекар да види по -ясно задната част на окото.
 • Вашият лекар използва лупа, за да погледне по -отблизо очите ви.
 • Те също така ще ви накарат да разгледате различни лещи, за да коригирате зрението си, като правите близките обекти да изглеждат ясно.

Училищните тестове за зрение често пропускат далекогледство при деца. Обикновено училищата тестват само далечното зрение, като накарат дете да застане от другата страна на стаята от диаграмата, за да прочете буквите или символите върху нея. Ако едно дете не може да вижда нещата от далечно разстояние, това може да се дължи на късогледство.

Децата, които не преминат тест за зрение в училище, трябва да видят очен специалист, който също ще провери зрението им отблизо Важно е да научите причината за всички проблеми със зрението, които детето ви има. Трябва също да си уговорите среща с очен лекар, ако детето ви често присвива очи, се оплаква от главоболие, има затруднения в училище или се оплаква, че нещата са замъглени.

Лечение на далекогледство

Най -простият начин за коригиране на далекогледството е да вземете очила с рецепта или контактни лещи. Тези коригиращи лещи променят начина, по който светлината влиза в очите ви, като ви помага да се фокусирате по -добре.

Очите на младите хора често могат да компенсират проблеми със зрението като далекогледство, тъй като лещите на очите им все още са гъвкави. Всъщност далекогледството при децата често не се нуждае от коригиране. Очен лекар може да предпише очила за дете, ако:

 • има голяма разлика в зрението между очите
 • развиват страбизъм (кръстосани очи)
 • зрението им е силно засегнато

Рефракционната хирургия също може да лекува далекогледство. Хирургията включва процедури като лазерно асистирана in-situ кератомилеза (LASIK). Докато тази процедура епо -често се използва за лечение на късогледство, може да лекува и далекогледство. LASIK използва лазер, за да промени кривината на роговицата ви, така че светлината да се пречупва правилно и да проектира фокусирано изображение върху ретината ви.

Научете повече: Лазерна терапия »

Рефракционната хирургия не е толкова безопасна, колкото носенето на очила. Въпреки че рефракционната хирургия рядко причинява тежки усложнения, възможно е тя да увреди зрението ви. Възможните усложнения на тази операция включват:

 • прекомерна или недостатъчна корекция на зрението ви
 • виждайки звезден изблик или ореол около светлините
 • инфекция
 • сухи очи

Дългосрочна перспектива за далекогледство

Носенето на контактни лещи или очила вероятно няма да окаже значително влияние върху начина ви на живот. Повечето хора лесно се адаптират.

Предотвратяване на далекогледство

Далекогледството не е нещо, което можете да предотвратите, но можете да правите неща, за да се грижите за очите си.

 • Правете редовни очни прегледи, за да улесните проблемите по -рано.
 • Правете ежегодни прегледи, ако имате хронични състояния, които могат да повлияят на зрението ви, като високо кръвно налягане или диабет.
 • Ако имате постоянни проблеми с очите, като глаукома, следвайте плана за лечение на Вашия лекар.
 • Посетете Вашия лекар, ако развиете промени в зрението или ако имате болка в очите, зачервени очи или отделяне от очите.

Научете повече: Стандартен офталмологичен преглед »

Можете да предотвратите натоварването на очите и да защитите зрението си отблизо с добро осветление във вашия дом и офис. Също така помага да правите почивки през целия ден, за да си починете очите. Почивката е особено важна, ако прекарвате дълги периоди от време в четене или гледане на компютър.

Незабавно се обадете на очния си лекар, ако забележите внезапни промени в зрението, мигащи светлини или загуба на зрение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss