Грижа за черната кожа: най-добрите 5 съвета

Кожата на всеки е различна и може да се възползва от персонализирана рутинна грижа. Черната кожа съдържа повече меланин, отколкото по-светлата кожа. Клетките, произвеждащи меланин, могат да бъдат по-податливи на въздействието на възпаление и нараняване, което може да бъде по-забележимо при тъмна кожа, отколкото при светла кожа.

Според Американската академия по дерматология (AAD) различните процедури за грижа за кожата са от полза за различните цветове на кожата. Причината е отклонения в структурата и функцията на кожата.

Някои кожни проблеми, които хората с черна кожа могат да получат, включват:

 • акне, което включва пъпки, бели точки и черни точки
 • промени в пигментацията на кожата, което причинява обезцветяване на кожата
 • дерматит, който възниква при контакт с дразнител или алерген
 • екзема, кожно заболяване, което причинява сърбеж, суха и напукана кожа
 • себореен дерматит, който се появява като люспести петна по скалпа и лицето

В тази статия ще ви дадем най-добрите 5 съвета за грижа за черната кожа.

1. Почиствайте и овлажнявайте кожата ежедневно

Грижа за черната кожа: най-добрите 5 съвета
Използването на некомедогенен почистващ препарат може да помогне за предотвратяване на кожни проблеми.

За да поддържате кожата ярка и еластична, най-добре е да я почиствате и овлажнявате ежедневно, в идеалния случай веднага след душ.

Използвайте нежно почистващо средство, което не запушва порите. Трябва да потърсите препарат за почистване на кожата, който твърди, че е „некомедогенен“.

Масажирайте почистващия препарат в кожата с чисти върхове на пръстите, след това го изплакнете с топла (не гореща) вода и подсушете кожата с чиста кърпа.

Някои изследвания показват, че черната кожа губи влагата по-бързо от някои по-светли тонове на кожата.

За да избегнете този проблем и да предотвратите появата на пепел на кожата, нанасяйте върху кожата ежедневен овлажнител, съдържащ овлажнители, като глицерин или хиалуронова киселина. Овлажнителите задържат влагата в кожата.

Високоефективен овлажнител е вазелинът (вазелин). Хората обаче трябва да внимават, когато прилагат дебели продукти като този на лицето, тъй като тези продукти могат да причинят акне. Уверете се, че тези продукти са некомедогенни, преди да нанесете върху кожата.

Избягвайте овлажнители на кожата с аромати, тъй като тези продукти могат да раздразнят кожата на някои хора. Овлажнителите на кожата, които включват кремове или мехлеми, са за предпочитане пред лосионите.

Не използвайте луфа или друг подобен ексфолиращ продукт върху кожата. Освен това избягвайте абразивни ексфолианти.

2. Винаги носете слънцезащитни продукти

Един от най-големите митове за черната кожа е, че тя не гори и че чернокожите не трябва да носят слънцезащитни продукти. Това е невярно и всеки трябва да използва адекватна слънцезащита.

Въпреки че хората с черна кожа са по-малко склонни да получат рак на кожата от излагане на слънце, те са по-склонни да умрат от рак на кожата, ако той се развие. Причината е, че е по-трудно да се забележи и диагностицира.

Излагането на слънце също може да доведе до появата на тъмни петна, като тези, характерни за мелазмата, върху черната кожа. Излагането на слънце може също да направи съществуващите петна по-тъмни.

AAD препоръчват използването на водоустойчив слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор (SPF) от поне 30, който предпазва както от ултравиолетовите (UV) A, така и от UVB лъчите. Тази защита се нарича защита с широк спектър.

Хората трябва да прилагат слънцезащитни продукти през цялата година върху всички зони на открита кожа, дори в облачни дни, когато са на сянка и през зимата.

Много редовни овлажнители съдържат SPF, включително овлажнители за лице. Защитата от слънце е особено важна за лицето, тъй като често е единствената част от кожата, която е изложена на слънце през цялата година.

Кремовете за лице със SPF се продават в аптеките и онлайн.

Хората могат да носят и специално облекло за допълнителна защита от слънце. На много места се продава гама от дрехи с UV фактор за защита.

3. Помислете за лечение на хиперпигментация

Хиперпигментацията или областите на обезцветяване на кожата могат да засегнат хора с всякакъв тон на кожата.

Въпреки че слънцезащитният крем може да предотврати развитието на нови петна от хиперпигментация, той не се отървава от съществуващите тъмни петна. Слънцезащитният крем може да предотврати потъмняване на съществуващите тъмни петна.

За да се намали появата на съществуващи тъмни петна, хората могат да използват специализиран продукт. Тези продукти обикновено включват съставки като:

 • Ретиноиди: Безрецептурните продукти за локално приложение на диферентин и рецепта, като третиноин, могат да бъдат полезни.
 • Хидрохинон: Продукти, съдържащи хидрохинон, спират производството на излишен меланин, който причинява тъмни петна.
 • Кожикова киселина: Това е друг освежител за кожа, който може да намали тъмните петна, но може да е по-малко ефективен.
 • Витамин Ц: Някои изследвания показват, че витамин С, антиоксидант, може да намали хиперпигментацията, да предпази от увреждане от слънцето и да увеличи нивата на колаген. Витамин С обаче има лоша способност да прониква през кожата, затова са необходими повече изследвания за неговата ефективност за тези цели.

Хората трябва да използват тези продукти – особено хидрохинон и койева киселина – с повишено внимание, тъй като прекомерната употреба може да раздразни кожата.

Не трябва да използвате хидрохинон за продължителни периоди от време. Направете почивка след 3 месеца непрекъсната употреба.

След дълги периоди на употреба хидрохинонът може да доведе до потъмняване на кожата. Това е част от състояние, наречено екзогенна охроноза.

Дерматолозите могат да препоръчат комбиниран продукт, който комбинира множество продукти в един, който хората могат да използват върху кожата си.

4. Лекувайте акне рано

Човек с акне трябва да се опита да избягва ароматизирани продукти за пране.
Човек с акне трябва да се опита да избягва ароматизирани продукти за пране.
Ранното лечение на акне може да предотврати влошаване на състоянието. Лечението на акне може също да предотврати образуването на тъмни петна по кожата, което е част от състояние, наречено пост-възпалителна хиперпигментация. Тези тъмни петна не са белези.

Установяването на нежна ежедневна рутинна грижа за кожата може да помогне за спиране на акнето. Използването на некомедогенни продукти без масло също може да предотврати появата на акне.

Хората също трябва да се опитват да избягват дразнители, като ароматизиран препарат за пране и продукти за кожа с тежки парфюми. Важно е човек да се обърне към дерматолог, за да научи за продуктите, които може да са подходящи за конкретния му вид акне.

5. Хранете се балансирано

Добрата грижа за кожата започва отвътре. За да дадете на кожата хранителните вещества, от които се нуждае, за да се формира и възстанови, трябва да се храните здравословно, с много:

 • плодове и зеленчуци
 • цели зърна
 • постни източници на протеини, като риба, яйца, бобови растения и тофу
 • здравословни мазнини, включително ядки, авокадо и зехтин

Избягването на преработени и напълнени със захар храни и ограничаването на приема на алкохол може също да помогне за подобряване на здравето на кожата. Алкохолът може да влоши някои кожни заболявания, като псориазис.

Хората с кожен проблем като акне или екзема трябва да говорят с дерматолог, за да определят дали има храни, които могат да влошат симптомите.

Създаването на добра рутина за грижа за кожата може да помогне да се запази черната кожа ярка и еластична.

Освен че изпълняват нежно ежедневие и приемат здравословна диета, хората с черна кожа трябва да избягват използването на продукти, които съдържат сурови химикали и аромати.

Специфични кожни проблеми, като акне и тъмни петна, се възползват от бързото лечение и превантивните техники.

За да се предотврати образуването и влошаването на тъмни петна и по-сериозни здравословни проблеми, като рак на кожата, експертите препоръчват на всеки да използва слънцезащитен крем с SPF 30 или повече всеки ден.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss